Ting jeg kan li'

ÅRET DER GIK MED CATHRINE WIDUNOK WICHMAND

21. december 2019
Vi er nået til endnu en låge i min Året Der Gik føljeton, og ligesom de forgangne uger, hvor I har været i selskab af henholdsvis Frede, Danica og Trine, har jeg også glædet mig stort til at udgive dagens interview. Med et forbillede af en kvinde, som jeg selv og rigtig mange andre ser op til. For hendes ukuelige optimisme, altid velskrevne ord og for ikke at være bleg for at stå offentligt på mål for kampe, de fleste af os ville have nok i at kæmpe for os selv. Det kræver mod, og det har dagens gæst. Hvad end det gælder fertilitetsbehandling, at tage aktiv del i en miljødebat, som det ellers er svært ikke at få klemt nallerne på, når man er i denne branche, eller et ærligt indblik i en hverdag der balancerer både succesfuld karriere som selvstændig, ambitionen om at hjemmepasse hende og hendes mands 1-årige søn, og samtidig være en nogenlunde tilstedeværende kæreste, så kan man regne med hende.
Tag godt imod Cathrine Widunok Wichmand, måske bedre kendt som kvinden bag Rockpaperdresses ♥
1. Den bedste bog du har læst?
Jeg har ELSKET Elton Johns selvbiografi “ME: Elton John” –  godt nok hørt som lydbog, oplæst af Taron Egerton, som også spiller ham i Rocketman. Han gør det SÅ fabelagtigt! Først og fremmest er hans livshistorie komplet vanvittig. Vi taler om en mand, der kommer fra et konservativt hjem, som ender som en af verdens mest flamboyante kunstnere i verdenshistorien. Han fortæller om sine middage med Princess Margaret, der ofte endte med store skænderier med partnere Lord Snowdon, om sine forsøg på selvmord, fx dengang han lagde hovedet ind i gasovnen (men også lige åbnede vinduet i køkkenet, så han var sikker på at overleve), om sin hang til vanvidsshoppeture, dyre musikvideoer, kostumerne der blev vildere og vildere (indtil han bar en skør brille der lukkede af for næsen og han derfor lød nasal igennem 2 timers koncert (der havde det vist taget overhånd). Som har haft fans der brød ind i hans hjem og sad på hans seng. Om alle de tons stoffer han har kørt igennem, manglende selvværd, ægteskab til kvinder selv om han nok var til mænd. Osv. Osv. Osv. Han fortæller med største britiske charme, indlevelse, humor, selvironi – om alt er sandt er jeg helt ligeglad med – jeg er solgt på historien.
Af faglitteratur har jeg været så glad for ‘Klimaguiden’ af Anna Fenger Shefte & Anders Nolting Magelund – den er fyldt med fakta, gode idéer og så er den letlæselig. De berører alle emner, som fylder i vores daglige liv: Transport, højtider, tøjforbrug, mad – hvordan kan vi gøre det lidt bedre hele vejen rundt.
2. Dit bedste ferieminde?
Vi var på 3,5 ugers barselsferie i Italien med vores lille dreng, da han var ca. 6-7 måneder. Og det var skønt (dog lidt koldt i foråret) men også rigtig meget mas med sådan en lille en, hehe.. Når man stadig er på 2-3-4 lure, skal forsøge at passe nordiske spisetider (klokken 17.30) sammen med italienske (de går først ud efter 19) og generelt er i bjergene og ikke har så gode muligheder for at gå barnevognsture, ja så blev det liiidt mere stress end ferie. Næste gang tager vi af sted enten når de er HELT små og hele tiden sidder i vikle – eller noget senere.
I stedet må jeg fremhæve vores første sommer i sommerhus. Vi har købt et sommerhus for at kunne nyde ferierne herhjemme i Danmarks langt højere grad fremover. Det har været magisk. At sidde i solen på terrassen med hjemmebrygget iskaffe, mens vores dreng har boblet i sin ‘baby-hængekøje’ under æbletræet; fed, fed lykke.
3. Hvad har været dit bedste måltid?
Jeg har ikke rigtig været så meget ude at spise i år, som jeg plejer. En del takeaway er det blevet til dog, men ganske særligt var det første gang vi var ude på date, efter vores dreng kom til. På vores 12-års dag tog vi på Sanchez. Puttede vores lille dreng, havde mormor til at sidde vagt, ræsede ud på ladcyklen, spiste i halvanden time og fik en drink (tror det var min første med alkohol) og så hjem igen – før han vågnede og skulle ammes. Det var virkelig særligt.
Men ellers må bedste måltid være alle de jordbær fra den lokale bondemand ved sommerhuset, som jeg kværnede. Jeg har ALDRIG fået dem så søde og velsmagende. Jeg glæder mig allerede til næste sæson.
4. Hvilken sang har du lyttet mest til?
Haha! Spotify fortalte mig at Albertes Månebarn var min mest lyttede i år. Livet som mor. Og dernæst (og lidt mere mig) var det Jada med Lonely og I cry a lot.
5. Og dit bedste binge watch?
UH! Så mange gode serier! UMULGIT at vælge én. Men The Crown må være i top sammen med A Handmaid’s Tale. Den kunne jeg næsten ikke se som gravid, med fertilitetsbehandling i baggagen, men mere dystopisk-men-måske-“fremtidens virkelighed”-serie skal man lede længe efter.
6. Hvad vil du især huske 2019 for?
Det kæmpe fokus der kom på en bedre og grønnere fremtid! ALLE vil være med -og skal være med! Og som forbruger har jeg også ofte oplevet det som svært gennemskueligt. Hvad er bare branding og hvad er reelt. Men alle virksomheder pt. gearer om og udvider pakken. Jeg startede selv min pension op gennem Matter i slutningen af sidste år, og i dag blev jeg kontaktet af en fra Danica/Pension for selvstændige, som gerne ville hverve mig og som pludselig havde fået grønnere muligheder på hylden. Om de så er gode nok er jeg ikke til bunds med at undersøge – men alle rykker pt. Og det skal de også.
– og så mit første hele år som mor og med mit livs største kærlighed; min søn. At min mand og jeg har skabt ham – det er et velsignet mirakel, jeg er taknemmelig for hver evigt eneste dag.
7. Hvad er dit største ønske for det nye år?
At jeg får adskilt mit arbejds- og familieliv i højere grad. Jeg har hjemmepasset i en tre måneders tid nu og det er benhårdt. Jeg glæder mig til at få adskilt tiden mere, så når jeg er på arbejde og på kontor, så er jeg der. Og når jeg går tidligt hjem og lukker computeren, så er jeg offline.
Min søn kommer forhåbentligt til at få en vuggestueplads i 2020, et dejligt, kærligt sted, og det kan give  lidt mere struktur på dagene, bedre adskillelse af tid og mere tilstedeværelse i hver ting jeg gør. Uden dårlig samvittighed.
8. Hvad glæder du dig mest til i 2020?
Jeg har en plan om at skrive min bog -en bog jeg har haft i sinde i et par år. Og så glæder jeg mig til at se min dreng indtage verden –  jeg glædes over hans glæde hver dag, at få lov at opleve verden på ny gennem hans øjne. Hans fascination af en bustur gennem byen og hans begejstring for is, første gang han smagte. Det er en gave. Og så håber jeg, jeg også får lidt mere mig-tid. Til træning og tage mig kærligt af mig selv. Jeg ammer stadig og nyder det, men glæder mig også til at være mig i min egen krop, for mig selv. Og så glæder jeg mig til dates med min mand igen!
9. Et år er gået. Hvad ved du nu, som du ville ønske, du havde vidst, da året startede?
Hm… Det har været et forandringens år. Vi har for alvor oplevet det at blive forældre og hvad det gør af forandringer i ens liv. Vi har besluttet os for at flytte. Vi har besluttet os for i videst mulig udstrækning at undlade fly og fremover holde ferier i Danmark. Vi har prioriteret at holde vores dreng hjemme, som selvfølgelig har kostet lidt på arbejdsfronten. Der er sket vildt mange ting.
Men.. Ting sker af en årsag – og nogen gange er tiden bare ikke moden i første omgang. Det er okay at prøve noget af og stoppe igen, mærke efter, og så prøve på ny. Man skal ikke være så bange for at tabe ansigt, ændre mening, gøre noget andet. Intuition, mavefornemmelse er en rigtig god pejling for, hvor man skal hen, hvordan og hvad man skal.

    Kommenter