I garderoben

STATUS PÅ GARDEROBEUDFORDRING: UGE 6 OG I MÅL

3. marts 2020

Vi har lagt februar bag os, og det betyder altså også, at jeg nu er i mål med min garderobeudfordring. Seks uger med fokus på at få brugt noget mere af min 67 bøjler store garderobe er forbi. Og det har været sjovt. Samtidig med at det også har været en lille smule svært og en hel del lærerigt. Især de sidste par uger har jeg været presset, fordi det tøj der efterhånden hang tilbage, var noget, jeg slet ikke havde lyst at have på, når jeg stod med det i hånden. Det hændte da også flere gange her til sidst, at jeg kom afsted i tøj, jeg grundlæggende ikke følte mig rigtig godt tilpas i, når det kom til stykket, og det var jo lige præcis dét jeg også havde brug for at lære med min udfordring. At det tøj, som jeg har en ide om, at jeg gerne vil bruge, rent faktisk også skal bruges, for at det giver mening at lade det blive hængende. Intentionen er ikke nok.

Som jeg kigger tilbage på de seks uger nu, står jeg med et helt andet indtryk af min garderobe og dens muligheder. Muligheder som jeg slet ikke har været god nok til at udnytte tidligere, og hvor jeg derfor alt for ofte stod med en følelse af ikke at have noget at tage på. Den følelse har udfordringen i den grad udfordret, fordi jeg hver dag har skulle indarbejde et nyt stykke tøj i mine outfits, og således er blevet tvunget til at bruge gammelt tøj i nye kombinationer. Flere kombinationer er sågar endt med at blive nye favoritter, som jeg nu med fornyet iver glæder mig til at bruge. Den del har især været en en god erfaring at tage med. At man virkelig kan nå langt med at gå på shopping i sin nuværende garderobe. Tøj jeg egentlig havde dømt ude, har fået et nyt liv, og nok også af samme årsag er det lykkedes mig at holde februar helt fri for ny shopping. Trangen har ganske simpelt ikke været der, fordi min garderobe har føltes større end den længe har gjort.

Når jeg gør tallene op, er faktum at jeg i løbet af de sidste seks uger har brugt 46 ud af mine 67 stykker tøj, der hænger på bøjler. Og derudover har alle jeans og nederdele, som ikke hænger på bøjle, været i brug på nær et enkelt par jeans. Det er jeg virkelig godt tilfreds med. Også selvom der i den ideelle verden ikke stadig hang 21 urørte bøjler tilbage.

Kigger jeg på de bøjler, der hænger tilbage, så er en hel del af dem sæson-sager. Fx overtøj, der stadig er for koldt til vejret, sommershorts, og et par festkjoler, som jeg ikke har haft anledning til at få på. Den type tøj som det nok ikke er helt er muligt at undgå, når man laver sådan en udfordring her, fordi vejret på vores breddegrader dikterer, at noget tøj er mere anvendeligt end andet. Det er ok. Hvad der til gengæld har overrasket mig lidt, er hvor lidt jeg har følt mig tilpas i alt mit mørke og meget mønstrede tøj i garderoben; de få sorte styles jeg har, mine blomstrede Ganni kjoler, mønstrede bukser. De har alle sammen føltes helt forkerte, som jeg har prøvet dem, og de er derfor ikke endt med at komme på. På papiret ellers pænt og bestemt klædeligt tøj, som jeg af en eller anden grund ikke længere har lyst at have på, selvom de tidligere har hittet stort i garderoben. Den håndfuld af tøj ærgrer mig, fordi det føles lidt som fråds at have den slags tøj hængende og blot ikke gå med det.

Jeg tror, at jeg er nået frem til, at det tøj er bedst tjent med at blive sorteret fra og blive sat til salg fremfor at hænge i mine gemmer og samle støv. På den måde har udfordringen også været et godt realitetstjek, for med tøj, som jeg nu i seks uger ikke har haft lyst at have på, selv ikke i slutfasen hvor udvalget af tøj ellers var drastisk indsnævret, der må det være et tegn på, at det ikke længere er det rigtige for mig at have i garderoben. Selvom det ville være praktisk hvis min stil og tøjsmag var statisk, er det ikke helt tilfældet, og jeg vil gerne gøre plads til, at jeg over tid kan vokse fra mit tøj. Være ok med, at et bestemt stykke tøj ikke længere føles godt, selvom det har gjort det tidligere. Forhåbentlig det kun er en lille håndfuld tøj, det er tilfældet med. Det må være ambitionen.

Næste skridt for mig bliver derfor at få sorteret endegyldigt ud i det tøj, som ikke har været brug i løbet af udfordringen. Og også det tøj, der kom på, men som føltes helt forkert. Den slags gavner det sjældent at gemme på. Det skal sættes til salg, og kan forhåbentlig give fornyet luft i garderoben. Og bringe mig endnu et skridt tættere på et tøjvalg, hvor det hele er i brug regelmæssigt.

Hele øvelsen med at tvinge mig selv til at udvide mit repetoire af usual suspects i garderoben har virkelig været god, og jeg kommer til at lege videre med den. Ikke helt så fastlåst som det har været tilfældet i min garderobeudfordring, men på en måde så jeg i løbet af en uge fx vælger to stykker tøj, der måske ikke har været på i noget tid, og som så skal indgå i løbet af den uge. Det tror jeg vil være en god måde at arbejde videre med de gode vaner på. Og så glæder jeg mig ellers bare til at gå til min garderobe med et friskt nyt sind. Klogere på hvad jeg føler mig tilpas i, og hvad jeg ikke gør, og derfor skal afholde mig fra at føje nyt til af. 

Jeg er spændt på at høre, hvordan det er gået hos jer, der besluttede at hoppe med på elementer fra udfordringen?

    Kommenter