Det har jeg på On my mind

EFTERÅR I GAMLE KLÆDER OG NOGET OM ET GARDEROBEDILEMMA

3. oktober 2019

II H&M FRAKKE (lignende HER) II MONKI SKJORTE (lignende HER) II ARKET JEANS II VRS STRØMPER II NEW BALANCE 990 SNEAKERS II

Så skal jeg da lige love for, det for alvor blev efterår. Med nedfaldsløv, løbende næse og iskolde hænder på cykelturen. Jeg har derfor også fundet efterårssagerne frem fra garderobegemmerne, og forleden blev det til en kombination af gammel ulden H&M jakke og min endnu ældre ternede skjorte fra Monki parret med mine nye jeans fra Arket. Både jakke og skjorte er sager, der ryger lidt til og fra salgsbunken herhjemme, men forleden fik de altså en chance til og endte faktisk med at have sættet på et par dage i træk. Således var den garderobefrustration, jeg for tiden er ramt af, for en stund skubbet til side til fordel for en efterårsdag i gamle klæder.

Sagen er dog alligevel, at jeg er kørt godt og grundigt træt i store dele af min garderobe, og i svage øjeblikke har lyst til at skifte halvdelen ud. Alene tanken om at gøre det, giver mig dog dårlig samvittighed. Vel vidende at tøjproduktion og et overforbrug af samme, er en af de helt store miljøsyndere, og samtidig have lyst til at give efter for shoppetrangen og opgradere garderoben, står jeg i lidt af et dilemma. For hvordan balancerer jeg bedst ambitionen om at reducere min klimapåvirkning og samtidig føle mig tilpas og inspireret i min garderobe? Jeg indrømmer gerne, at jeg elsker den følelse, et nyt lækkert stykke tøj kan give. Hvordan selvværdet, og i øvrigt også andre elementer i ens garderobe, pludselig stråler på ny, hjulpet på vej af det nye helt rigtige stykke tøj. Den følelse er selvfølgelig flygtig. Det ved jeg godt. Og det forstærker dilemmaet. For skulle jeg give efter for shoppetrangen, løser det ikke problemet for bestandigt. Det forskubber det bare. På et tidspunkt vil jeg igen sidde, som jeg gør nu, træt af garderobens udbud og med lyst til fornyelse.

Sidste år flyttede 37 nye stykker tøj ind i min garderobe i årets første 9 måneder. I år er det tal reduceret til 24. 2,6 stykker nyt tøj i gennemsnit om måneden. Hvilket stadig lyder af meget, selvom jeg ikke føler det sådan, når jeg ser tilbage på mit forbrug og stangen i tøjskabet. Skal jeg være helt ærlig, har jeg nok svært ved at se, at mit forbrug skal blive meget lavere, end det niveau det er på nu, selvom jeg i idelle verden godt gad, at det var tilfældet. Jeg kan bare ikke se mig ud af, hvordan jeg så skal føle mig tilpas i min garderobe, hvis endnu mindre nyt skal føjes til. Det er et førsteverdens problem af rang, og med førnævnte klimaambition i baghovedet, har jeg det helt dårligt over at sige det højt. Men det skal jeg. Også sige de ting højt, jeg ikke er mest stolt af. Måske det ovenikøbet kan fordre en forandring.

I hvert fald gad jeg vildt godt høre fra jer, om I måske sidder med lignende tanker? Måske ovenikøbet nogle har fundet en god måde at overkomme tøjkriser på uden at de bliver løst af et merforbrug? Do tell!

 • Reply
  Astrid
  3. oktober 2019 at 21:30

  Jeg kender så godt til dilemmaet. Jeg har et ønske om at være tilfreds med det der hænger i skabet, men samtidig har jeg en lyst til nye lækre items. Det seneste år har jeg virkelig prøvet at indføre købestop, for at jeg kort tid efter falder i fælden og køber noget nyt. Jeg HADER at jeg har den trang! Nu har jeg for 1700. gang hanket op i mig selv – indtil videre fungerer det for mig således, at jeg ikke må købe nyt, men gerne brugt. Jeg finder stor glæde i at tage på genbrugsjagt og finde skjulte skatte til en brøkdel af hvad det koster fra nyt + den dårlige samvittighed er mindre. Jeg har indset at hvis ikke jeg begynder at holde mig til det jeg allerede har, så er det skruen uden ende. Det nye jeg køber vil formentlig også blive uinteressant en dag i fremtiden.. og så har jeg brugt en formue, jeg istedet kunne have brugt på så mange andre fantastiske ting.

  • Reply
   merimeri
   4. oktober 2019 at 11:45

   Jeg er med dig hele vejen Astrid. Købestop plejer også at have en god umiddelbar effekt her – men desværre er de langvarige effekter til at overse, fordi jeg aldrig har en frygtelig købetrang bagefter. Jeg overvejer også at lave en regel om kun at måtte købe brugt, men har lidt svært ved at overskue den ekstra tid det vil kræve at finde frem til de gode sager, men måske det er indtil man bare lige kommer igang. Og der findes jo heldigvis så mange lækre vintage butikker efterhånden!

   • Reply
    Astrid
    4. oktober 2019 at 16:48

    Ja det kan virkelig være et projekt at skulle på genbrugsjagt, og hvis nu man er ude efter en bestemt ting, skal man nok i 99% af tilfældene stille sig tilfreds med noget der minder om eller et alternativ.. og hvor holdbart det er i længden er jo spørgsmålet, for det vil jo aldrig være ens første ønske. Ellers kan jeg anbefale marketplace på facebook, der er der helt sikkert en større chance at finde det man leder efter 🙂

    • Reply
     merimeri
     9. oktober 2019 at 16:19

     Ja? Marketplace har jeg faktisk aldrig overvejet fordi jeg havde det indtryk at det mest var en masse “snolder” der gemte sig derinde, men måske det skal have chancen, hvis du har gode erfaringer. Sælger folk også mærkevarer som Ganni osv der?

 • Reply
  Ida
  3. oktober 2019 at 22:46

  Jeg kender dilemmaet, og løsningen her er en kold tyrker. Jo længere tid, jeg ikke køber noget, jo mindre har jeg lyst til at købe. Brug mere tid på sundhed og velvære – sæt hår på nye måder og brug make-up. Tænk over hvem du følger på IG. Heldigvis bliver det mere og mere yt at vise nyt hele tiden. Men nogle gange falder jeg også i – så er det kold tyrker igen.

  • Reply
   merimeri
   4. oktober 2019 at 11:47

   Sejt at du kan holde den kolde tyrker kørende Ida! Her bliver mine købestop altid afløst af en frygtelig købetrang efterfølgende, så jeg overvejer om jeg istedet skal fokusere mere på genbrugskøb som vejen til at stille shoppetrangen, når den ikke er til at komme helt udenom. Og enig, det er så skønt som det bæredygtige fokus også vinder frem hos flere og flere influenter.

 • Reply
  Sarah
  4. oktober 2019 at 10:55

  Et par gange om måneden tager jeg på loppemarked med en liste over det, jeg mangler eller drømmer om, og så prøver jeg at finde et miljøvenligt, budgetvenligt alternativ dér. Og det lykkes næsten altid. Så selvom jeg måske køber 5-10 ting om måneden, så beløber det sig stort set aldrig til over 1000 kroner, og jeg kan have god samvittighed, fordi det ikke er noget, der er blevet produceret på ny. Samtidig har jeg en regel om, at når der kommer noget ind, skal der også noget ud. Nogle måneder er det dog lettere end andre, og lige nu er min garderobe ret fyldt, derfor har jeg sat købestop for mig selv i oktober. 🙂

  • Reply
   merimeri
   4. oktober 2019 at 11:48

   Det synes jeg er sådan en god måde at gøre det på Sarah. Det kunne jeg godt finde på at lade mig inspirere af! Jeg har en smule svært ved at overskue loppemarkederne, men ville istedet nok kigge i vintagebutikker, men uanset hvad er det en god ide det med at tage afsted med en reel mangelliste.

   • Reply
    Sarah
    4. oktober 2019 at 16:18

    Det kan jeg sagtens forstå. Jeg kan også godt blive overvældet af mængden og ikke få kigget alting igennem. Noget, jeg ofte gør, hvis jeg har forelsket mig i en ny ting, er at lede efter den på Trendsales. Hvis ikke jeg skal bruge den til en bestemt begivenhed, kan jeg bruge måneder på indimellem at overvåge siden og så slå til, når den bestemte ting dukker op. Det er jo også en måde at undgå at bidrage til overforbrug og spare nogle penge samtidig.

    • Reply
     Rikke
     9. oktober 2019 at 9:42

     Jeg gør også som dig Sarah,jeg tager både på loppemarkeder og overvåger særlige ting på DBA og Trendsales. Faktisk er sidstnævnte særligt godt hvis man gerne vil mærke efter om tingen reelt er et behov, eller ‘nice to have’. Ofte ender det i sidstnævnte kategori for mit vedkommende, og i så fald er det jo skørt at have købt det hvis man ikke får det brugt – genbrug eller ej 🙂

     • merimeri
      9. oktober 2019 at 16:18

      Så smart det med at overvåge noget man har set sig lun på. Jeg synes nemlig også det fungerer ret godt lige at gøre plads til lidt betænkningstid inden køb, fordi jeg også efter end med at have slået købet ud af hovedet på den måde. Hvilket vist er et ret godt tegn på at det også var mere nice end need to have.

    • Reply
     merimeri
     9. oktober 2019 at 16:21

     Virkelig smart med muligheden for at overvåge et item. Det vil jeg prøve mig med også!

 • Reply
  LK
  4. oktober 2019 at 11:15

  Kender dilemmaet men jeg føler efterhånden at jeg har løst det!
  Jeg har fundet bogen “The Curated Closet” af Anuschka Rees som med små, fine øvelser og godt læsestof guider en igennem, så man faktisk ender ud med en garderobe som man føler sig tilpas i og som samtidig afspejler ens stil! Man blive ganske enkelt mere bevist om hvilken stil man foretrækker og hvad man kan lide, så man ikke lave impulskøb osv.
  Den har givet mig overblik over mit tøj, min stil og hvad jeg skal købe fremadrettet. Den kan virkelig anbefales!

  • Reply
   merimeri
   9. oktober 2019 at 16:22

   Uh et spændende tip LK. Den bog må jeg kigge nærmere på. Kunne være fedt at træde et skridt tilbage og blive mere bevidst om ens stil, så man måske helt kommer lysten til impulskøb til livs.

Kommenter