Et godt tip

OM EN INVESTERING I FREMTIDEN + 5 NEMME SPARERÅD

20. august 2019

Indlægget er udgivet i samarbejde med Lendme.dk

Der er altså sket et eller andet med min økonomiske bevidsthed, efter jeg er blevet mor. Aldrig har det nemlig fyldt mere for mig, hvordan vi bedst sikrer vores fremtid, og de drømme vi har for den. Ikke sagt, at jeg ikke var økonomisk bevidst før – det var jeg. Blot på en helt anden måde. Hvor det før vi blev forældre handlede mere om at finansiere nutidsdrømmene; en lækker middag, en eksotisk ferie, en designer taske, handler det nemlig nu i langt større grad om at finde finansiering til fremtiden. Og vi har to helt konkrete langsigtede drømme, vi skal finansiere. Vores bryllup næste år og et sommerhus. Begge dele er betragtelige udgifter, som i den grad stiller krav til den daglige økonomi og evnen til at spare op. Vores bryllupsbudget ligger på 150.000-200.000kr og et sommerhus, i den prisklasse vi kigger på, vil kræve en egenbetaling på 65.000kr, til sammen altså godt en kvart million kroner der skal investeres i fremtiden. Og de penge er desværre ikke nogen, vi lige kan hive op ad hatten, for nok bor vi ret billigt i vores andel, men vi har også levet godt de seneste år. Brugt efter evne, og som sagt skelet mere til de kortsigtede end langsigtede drømme. 

Således bruger vi en del tid og tankevirksomhed for tiden på at snakke budgetter. Kigge vores faste udgifter og daglige forbrug efter i sømmene, alt sammen med det formål at finde et overskud, der kan ryge hen på opsparingen og hjælpe os i mål med vores fremtidsdrømme. Et af de steder, hvor det især kan give mening at få kigget sine udgifter igennem, er dem man har til sin bank. Renteudgifterne. En post i budgettet mange nok ikke overvejer, men som man faktisk kan hente en del besparelser på, hvis man finder en konkurrerende bank, der kan tilbyde en lavere udlånsrente. Og nu tænker du måske, om det er arbejdet værd, at skulle tage kontakt til en masse banker, indsende en hulens masse dokumenter, som de baserer din låneansøgning på, og derefter sammenligne lånetilbuddene. Men det er det. Takket være lånesammenligningsportalen LendMe kan du nemlig med bare én ansøgning indhente lånetilbud fra helt op til 7 banker på en gang. Det er både nemt, smart og tidsbesparende. Ansøgningen er gratis at sende afsted og du modtager lånetilbuddene fra bankerne direkte i indbakken, hvorefter du nu kan danne dig et hurtigt overblik over, om en af bankerne kan tilbyde dig en lavere rente end din nuværende. Og hvis det er tilfældet, kan du enten vælge at bruge det nye lånetilbud til at forhandle renten ned hos din nuværende bank eller du kan vælge at tage lånet hos den nye bank.  Øvelsen med rentetjekket kan det i øvrigt være en god ide at gøre en gang hvert halve år, præcis ligesom med dit forsikringstjek, for at sikre dig, at du ikke betaler en unødvendigt høj rente. 

Udover rentetjekket er LendMe også et oplagt startsted hvis du enten skal optage et nyt banklån eller gerne vil samle dine nuværende lån i ét. En løsning der også ofte kan vise sig at være billigere, fordi du typisk vil få en lavere rente med et samlelån, samtidig med at du slipper for at skulle betale af på gæld til flere forskellige kreditorer. 

Således kan LendMe være en kærkommen hjælpende hånd på vejen mod at få mere luft i økonomien og plads til fremtidens drømme. Hvad end de som for os består af bryllupsklokker og fritidsbolig eller noget helt tredje. Det er vigtigt at nævne, at LendMe ikke selv låner penge ud, men udelukkende har til formål at sikre transparens i et komplekst lånemarked og gøre låneprocessen mere nem og gennemskuelig. Derudover samarbejder LendMe kun med anerkendte bankaktører, så lånetilbud fra kviklånselskaber vil du ikke støde på.

Fem nemme spareråd til hverdagen

 • Drop den dyre to-go kaffe og medbring din kaffe hjemmefra. En stor cafe latte koster typisk 40kr, og har du for vane med sådan en kop i det daglige, kan du spare mere end 14.000kr årligt, hvis du skipper den til fordel for den hjemmebryggede i medbragt egen kop. Samtidig gør du også en indsats for miljøet, hvilket i den grad også er værd at tage med.
 • Kig dine abonnementstjenester igennem og opret familieabonnementer, hvor det er muligt, og del udgiften med din kæreste, roomie, søskende eller hvem det nu kan være. Vi betalte tidligere fx til både hver vores Spotify abonnement og havde streamingabonnement til både HBO, Netflix, Viaplay og TV2 Play. Nu har vi kunne skære halvdelen fra og har således sparet os selv 3.000kr årligt.
 • Lav en simpel shoppe-regel, der hedder, at for hvert nykøb, der flytter ind, skal noget andet sælges videre. En win-win fordi du enten beslutter ikke at slå til på købet, eller ender med at kunne hive lidt af udgiften i land ved hjælp af indtægten fra det solgte.
 • Indfør madbudget og reducer udgiften til madspild. Tal fra Fødevarestyrelsen viser nemlig, at en husstand med to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000kr om året. Det er altså unødvendige penge og ressourcer der går til spilde der, og med en ugentlig madplan kan du bedre sikre, at du får brugt de madvarer, du har i køleskabet. Og så er det bare en kæmpe hjælp i hverdagen at der er udtænkt en menu og handlet ind til aftensmaden, når du kommer træt hjem fra arbejde.
 • Lav et rentetjek på dine lån. De fleste af os kan nok ikke se os helt fri for at have et eller flere dyre lån på samvittigheden, fx studielån, billån, banklån til bolig osv. Med lånesammenligningsportalen LendMe kan du nemt lave et rentetjek på dit eller dine lån og sikre dig, at du ikke betaler for meget i rente i forhold til, hvad en konkurrerende bank ville kunne tilbyde dig.

 • Reply
  Maria
  20. august 2019 at 7:28

  Jeg er også selv lige blevet mor, og jeg kan SÅ meget relatere til det du skriver! Økonomi betyder (desværre) pludselig ret meget

  • Reply
   merimeri
   21. august 2019 at 9:41

   Præcis. Omend jeg nu faktisk ikke er så ked af den udvikling. Jeg kan ret gode lide, at de økonomiske perspektiver er blevet større og mere langsigtede, fremfor det meget kortsigtede forbrug der i mange år har været vores udgangspunkt.

 • Reply
  Lullumut
  20. august 2019 at 9:54

  Jeg vil så gerne i gang med madbudget og madplan, men jeg orker bare ikke at starte det op. Ved godt det bliver nemmere, når det kører. Mht. streaming har vi kun Netflix og Spotify herhjemme. Vi har valgt Netflix, fordi det dækker vores behov for film/serier bedst.

  • Reply
   merimeri
   21. august 2019 at 9:46

   Håber du lykkes med at komme igang. Måske til en start bare starte med madplanen, og så kan du altid føje budget-delen til senere? Jeg synes i hvert fald det er ret nemt at bruge 5-10 minutter i løbet af søndagen på at lægge en madplan for ugen. Vi har favoritserier på både Netflix og HBO, og så er min kæreste svært fodboldinteresseret, så kræver også at vi har et par streamingløsninger dér. Men han er gået sammen med sin far og bror om nogle af dem, og det har også kunne spare os for en del.

Kommenter