Rejser & rejseguides

FANØ-FERIE: EN FERIE DU IKKE VIL HJEM FRA

13. juni 2019

Indlægget er udgivet i samarbejde med sommerhusportalen Cofman

Jeg savner Fanø. Det simple ferieliv i sommerhuset. Den vilde natur. De sløve dage uden planer. Det hele. Og det har fået mig til at tænke lidt over, hvorfor en sommerhusferie er helt rigtig for os som familie, hvor vi er lige nu i vores liv.

Som vores første ferie med et barn i bagagen, var jeg noget spændt på, hvordan ferien ville løbe af. Ville jeg kunne nyde det og slappe af, eller ville det mest af alt bare føles som en ny baggrundskulisse til samme teaterstykke, som vi kender det fra hverdagen derhjemme? Ville vi overhovedet nå at finde ind i en form for rytme med kun en uge i sommerhus eller ville tilvænningen til nye omgivelser skygge for feriefreden?

Ved I hvad? Alle bekymringerne har været fuldstændig unødvendige, for vi har STORNYDT det. Alle tre. Og allerede et døgn inde i sommerhusidyllen, var jeg med sænkede skuldre og et roligere åndedræt end jeg længe har haft det, klar til at erklære min uforbeholdne kærlighed til ferielivet på Fanø. Og jeg tror forklaringen på det er, at vi har valgt et ferieformat, der er simpelt og overskueligt. Overkommelig rejsetid, ingen tidsforskel at tage højde for, bilen har vi kunne læsse med alt, vi har haft brug for, uden at skulle bekymre os om bagagestørrelse og overvægt. Vejrforhold perfekte til en baby. Omgivelserne har føltes hjemlige og velkendte, hvilket har fået os til at slappe af fra dag 1. Og de afslappede forælde har sikret en afslappet baby. Nola har sovet og spist præcist som hun gør det hjemme, faktisk ovenikøbet lidt bedre. Det har føltes som ægte ferie. Også selvom der stadig var tøjvask og madrester på gulvet, der skulle samles op.

 

Således bliver det absolut ikke sidste gang, at vi forcerer sommerferien i sommerhus. Måske en dag i vores eget, men indtil da gør vi det glædeligt i et af de mange, mange fine sommerhuse, der findes rundt omkring i Danmark. Det vi boede i på Fanø var helt fantastisk. Og ligeså med omgivelserne på Fanø, som vi i den grad tabte vores hjerte til. Ø-livet, de hyggelige små byer hvor der værnes om det nære og lokale. Hvordan en tur i det lokale supermarked føles helt eksotisk bare fordi det ikke er supermarkedet fra derhjemme. At kunne spise morgenmad med udsigt til klitlandskabet. Der er fantastisk på Fanø. Intet mindre. Og hvis nu nogle skulle overveje en ferie på de kanter, har jeg nedenfor samlet vores små tips til øen.

 

NORDBY

Hovedbyen på Fanø er Nordby. Det er her, du kommer i havn med færgen, og her det meste af ø-livet har sit udgangspunkt. Centrum af byen består af en række små hyggelige gader, hvor de stråtækte gamle huse ligger tæt. Det er idyl for alle pengene og byen oser af ro og hygge. Der bor bare 2700 i Nordby, men på grund af det store opland og de mange turister i højsæsonen, har byen alligevel et godt udvalg af indkøbsmuligheder, og en tur ned igennem Hovedgaden byder på mange fine små butikker med et bredt udvalg af fristelser.

Tips til byen

 • Pandekagehuset på Hovedgaden. Fordi … et pandekagehus! Så hyggeligt at sidde i den lille gårdhave med direkte kig ud til hovedgaden og indtage sin sprøde pandekage.
 • Rudbecks Ost & Deli, der udover delikatesseforretningen også har lækre brunch- og frokostretter på menukortet.
 • Slagter Christiansen der ligger lige i starten af Hovedgaden. Deres rullepølse. Og snackpølser. Og grillpølser. Åh men altså!
 • SuperBrugsen for enden af Hovedgaden, skråt over for Rudbecks, der holder dig forsynet med alt hvad du mangler ferien igennem.
 • Kellers Badehotel og Spisehus, hvor du kan spise i de fineste omgivelser, der er et afsnit af Badehotellet værdig.
 • Der ligger også en god håndfuld spisesteder ned igennem hovedgaden, bl.a. Fanø Krogaarden, hvor du spiser godt fra det gamle danske køkken, men vi spiste de fleste aftener hjemme i sommerhuset, da det passede bedre til vores humør.

RINDBY OG RINDBY STRAND

Rindby og Rindby Strand er mest af alt sommerhusbyer med kort afstand til Vadehavet og den kilometerlange og i øvrigt brede, hvide sandstrand der omgiver Fanøs vestkyst. Og tempoet i området er derefter. Dagene føles lange og sløve (på den helt rigtige måde), mens du går ture i det smukke klitlandskab og kigger længselsfuldt efter de mange fine sommerhuse, der er i området.

Tips til byen

 • Når sulten melder sig klarer du dine indkøb i den Let-Køb, der ligger i Rindby Strand.
 • Hos Stoppestedet, byder de både på alt godt fra grillen af den syndige slags og nogle overordentligt store is.
 • Er der større børn med på ferien ligger der både en pirat minigolfbane, en stor legeplads, fodboldgolf og tennisbaner nær ved Rindby.
 • Og så er det oplagt at opleve Fanø på cykel, da øen kun er begrænsede 56 kvadratkilometer og i øvrigt har virkelig fine cykelforhold fra nord til syd. Der ligger en cykeludlejning på Kirkevejen, der er hovedgaden igennem Rindby Strand, der også fører direkte ned til stranden.

SØNDERHO

Øens sydligste by, og om muligt endnu hyggeligere end Nordby. Det føles næsten som om, tiden står stille, når man slentrer rundt i den lille by med de små gamle huse og blandt indbyggere der alle lader til at kende og holde af hinanden.

Tips til byen

 • De Tre Søstre, som er øens mindste cafe. Og uden tvivl også den hyggeligste. Med friskpressede juices, hjemmbagte kager, blød italiensk gelato og et udvalg af sandwiches.
 • Fanø Bolsjehus, der ligger dør om dør med De Tre Søstre.
 • Landmand Steen Glerup der i sommerhalvåret sælger ud af sin køkkenhave til stor glæde for forbipassende. Vi nød godt af hans nyopgravede kartofler, ærter og hvide asparges, som ifølge ham selv var Danmarks bedste. Og ud fra dem vi smagte, har jeg ingen grund til at sige ham imod. Han hører til lige inden man drejer mod venstre til ‘Centrum’, når man kommer til Sønderho fra Nordby.
 • En læser tipper om, at Sønderho Kro også i den grad er et besøg vær. Vil som regel kræve en reservation.

 

 

 • Reply
  Lullumut
  13. juni 2019 at 12:31

  Det ser godt nok dejligt ud 🙂 Jeg har planer om, vi skal til Fur en sommer. Der gik min første ferie til 🙂 I år skal vi til Bulgarien med min familie. Vi hoppede lidt impulsivt på deres ferie, da de spurgte. Det er en god måde at teste fly, varme, pool og et andet land på, når vi er flere hænder 🙂 Næste år bliver vi i Danmark.

  • Reply
   merimeri
   13. juni 2019 at 15:32

   Åh det lyder da som en skøn plan at have. Det er så magisk med alle de små øer, vi er omgivet af! Og en sommerferie i Bulgarien med ekstra hjælpende hænder lyder nu heller ikke værst 😉

 • Reply
  Sophie
  13. juni 2019 at 14:01

  Vi har lige købt hus på Fanø –
  Så forelskede blev vi efter mange års ferie på
  Øen😊

  • Reply
   merimeri
   13. juni 2019 at 15:31

   Åh hvor jeg er misundelig!! Stort tillykke med sommerhuskøbet 😍

 • Reply
  Amanda
  13. juni 2019 at 14:23

  Du mener vel sandstranden på vestkysten, ikke østkysten? 😉
  Du (og andre) kan i øvrigt tilføje øens bedste spisested på to do-listen: Sønderho kro. Fantastisk sted, også til frokost. Men kræver som regel en reservation.
  Derudover et skønt fuglereservat på øen, som også er et besøg værd 🙂

  • Reply
   merimeri
   13. juni 2019 at 15:31

   Du har ret Amanda, vestkysten selvfølgelig! Straks rettet til i guiden, og så har jeg føjet dit tip om Sønderho kro til, for det lyder da afgjort som et besøg værd! Kh.

 • Reply
  Simone
  13. juni 2019 at 18:17

  Det ser godt nok dejligt ud 🙂 Tak for god inspiration til næste ferie 🙂 Vi er lige kommet hjem fra en uge ved Hvide Sande, med baby på 9 mdr. i sommerhus, og jeg har det som dig, det var en fantastisk måde at holde ferie på som familie. Det skal vi helt sikkert igen – måske Fanø!

  • Reply
   merimeri
   3. juli 2019 at 20:53

   Fanø kan jeg i hvert fald så afgjort anbefale, og vi skal helt sikkert tilbage.

Kommenter