Rejser & rejseguides

GUIDE TIL SYDSVERIGE: EVENTYRSWEEKEND TO TIMER FRA KØBENHAVN

17. august 2022

Annonce for Visit South Sweden

Mange af jer har nok allerede set, at vi var tre dage i Sydsverige henover weekenden; en overnatning først i Ronneby og derefter videre til en overnatning i Karlskrona. En tur der kom i stand i forbindelse med et samarbejde med Visit South Sweden og som vi har glædet os til helt siden sidste efterår, hvor aftalen landede. Ikke mindst fordi jeg, indrømmet, ikke har været så flittig til at besøge vores svenske naboer før, og mine svenske erfaringer strækker sig til en håndfuld ture til Stockholm, et enkelt besøg i Malmø og så ellers spa eller færgeoverfart i Ystad. Således har jeg altså kun set en brøkdel af alt det Sverige har at byde på, og jeg har glædet mig til at brede spektret lidt ud.

Og weekenden i det sydsvenske skuffede ikke. Langt fra! Vi endte med at falde pladask for den svenske idyl, rå natur, roen og den lokale omhu. Som et plus i bogen var der også rigeligt at tage sig til som en børnefamilie. Jeg håber derfor, at I er mange der vil finde inspiration i guiden her og forhåbentlig selv sætte kursen mod nye eventyr i det svenske.

Vi havde fulde 48 timer i Sydsverige, og synes selv vi fik virkelig meget ud af dem. Vi kunne dog snildt have brugt et par dage mere, så det må være den overordnede anbefaling herfra. Overvej om du kan have 3-4 dage til rådighed til at nå bare lidt af alle de mange perler, området har at byde på.

TRANSPORT

Særligt efter vi er blevet forældre, sætter jeg ekstra stor pris på ferier, der kan nås i bil. Det er så nemt bare at pakke bilen, og selv kunne styre tidsplanen. Turen til Ronneby, som var første stop på vores weekendtur, kan klares på to en halv time fra København. Vi gjorde stop på cirka halvvejen for lige at få lidt luft, og ellers timede vi det med, at Evi kunne sove lidt af hendes lur i bilen.

Turen videre til Karlskrona kan klares på 30 minutter fra Ronneby, og er således bare en smuttur.

HER SKAL DU BO

Ronneby: Til vores første nat tjekkede vi ind i det mest charmerede bed & breakfast centralt i Ronneby Brunnspark, der tidligere er kåret til Sveriges smukkeste park. Udsigten er grøn så langt øjet rækker, der er gode parkeringsforhold og på den gode måde, føltes det lidt som at bo i en af Astrid Lindgrens bøger. Et dobbeltværelse kan fås for 999 SEK per nat, mens et familieværelse med to rum og fire sovepladser koster fra 1390 SEK.

Karlskrona: Her boede vi på Scandic Karlskrona der har en fantastisk placering direkte ned til vandet og i gåafstand til byens gågader. Et dobbeltværelse koster fra 1097 SEK per nat.

Villa Flora Viola

HER SKAL DU SPISE

Ronneby:

 • Äggaboden gårdbutik og restaurant. En virkelig hyggelig og jordnær jord-til-bord restaurant drevet af en familie, hvis kærlighed til stedet ikke var til at tage fejl af. Vejret var med os så vi stornød at slå os ned i den hyggelige gårdhave med udsigt til de svenske marker, men der var nu også virkelig fint indendøre. Menukortet er småt og velovervejet, og til børnene er der en fremragende pasta med tomatsauce. Gårdbutikken må du også unde dig selv et smut forbi, når du er færdig med at spise, hvor lokale råvarer, grøntsager og delikatesser frister i flæng.
 • Cafe Mandeltårtan. Der er så meget godt at sige om det her sted, så jeg vil prøve at gøre det kort. Kommer du i sommermånederne kan du onsdag til lørdag spise hjemmelavede stenovnspizzaer i deres hyggelige gård, Til frokost byder caféen på salater, sandwich og et par enkelte varme retter og til morgenmad kan du fra 8-12 købe fantastisk surdejsbrød og ditto kanelbullar samt wienerbrød. Det er også ejeren af Cafe Mandeltårtan der driver Villa Flora Viola, og de er det sødeste ildsjæle med tydeligt omtanke for alt hvad de gør. 
Äggaboden
Cafe Mandeltårtan

Karlskrona:

 • Antonio’s. Her spiser du ualmindeligt godt fra det italienske køkken med direkte udsigt til havet. Som et ekstra plus er der både tegne- og legesager til børnene, så de voksne kan vinde lidt ro ved middagsbordet.
 • Pop up streetfood i Karlskrona. På Fisktorget I Karlskrona, hvor hop-on-hop-off bådene også lægger an, er der henover sommeren et hyggeligt streetfood market, som er værd at ligge vejen forbi til enten frokost eller aften.
 • Systrana Lindqvist Café og Surdegsbageri. Vi var vildt ærgerlige over først på vores sidstedag i Karlskrona at opdage dette bageri, da de har lukket om søndagen, Men det ligner at de laver surdejsbrød og simple frokostretter som vi er godt forvænt med dem hjemme i København, og næste gang må vi afgjort forbi.
Antonio’s
Karlskrona Streetfood

DET SKAL DU OPLEVE

Ronneby:

 • Hæng ud i Ronneby Brunnspark, hvor der er masser af vidde at boltre sig på, og i øvrigt en ganske glimrende legeplads nær Villa Flora Viola, hvis du rejser med børn.
 • Glem ikke at besøge interiørbutikken Minta, der er et sandt mekka, hvis du som jeg har hang til pæn keramik, alverdens nips og pæne tekstiler. Her vil du ikke gå tomhændet fra.
Minta

Karlskrona:

 • Solnedgang fra Stakholmen. En lille klippeø du når med en lille bro lige uden for Fisktorget. Herfra har du den smukkeste udsigt, som solen går ned over Karlskrona.
 • Ø-hop med Hop-on Hop-off bådene, der lægger til flere steder i Karlskrona. Perfekt måde at opleve lidt af den svenske skærgård på. Brändaholm er ren idyl som øen er fyldt med de fineste svenske kolonihavehuse, Dragsö er oplagt mål, hvis du er afsted med børn, på Saltö er der også gode bademuligheder, ligesom restauranten Blomlöfs der serverer friskfanget fisk, også skulle være god.
Solnedgang over Karlskrona

SÆRLIGT GODT TIL BØRN

 • Ronneby Brunnsbadet, der ikke uden grund bliver kaldt for eventyrbadet. Det var et KÆMPE hit for både Nola og Evi, da vi ramte Ronneby på en varm dag, og Nola snakker allerede om, hvordan hun næste gang vi skal dertil gerne vil kunne have fire dage til at bade i. Du kan bestille billetter på forhånd eller komme tidligt på dagen for at være sikret plads.
 • Legepladsen i Hoglands Parken i Karlskrona. Gynger, rutchebane, sandkasse, og masser af grønne områder i parken. Med andre ord alt du har brug for for at vinde lidt velvilje hos familiens yngste. Som en lille sidegevinst ligger legepladsen lige over for Hemmakväll, der har et yderst velassorteret udvalg af lösgodis. Til når børnene sover, I ved. Elsker i øvrigt navnet, Hemmakväll. Lidt fint at kalde en slikbutik for hjemmeaften.
 • Dragsö Camping med en herlig legeplads bare 10 minutters sejltur fra Karlskrona. På samme campingplads er der også en fin lille badestrand, vandrutchebane og iskiosk.
 • Marinmuseum i Karlskrona. Med både legeområder, udstillede skibe at gå ombord på og en workshop, hvor man kan være kreativ inden for søfartstemaet, er der rigeligt at tage sig til for børn.
Ronneby Brunnsbad
Drags¨o Camping
Hoglands Park Karlskrona

 • Reply
  Michaela
  17. august 2022 at 8:44

  Tusind tak for den fine gennemarbejdet guide 🙂
  Jeg har selv boet i Sydsverige, inden der kom mand og børn til. Men det har været på den anden side af kysten, så jeg vil klart gøre brug af guiden til at udforske det jeg endnu ikke har set af det Sydsvenske.

  • Reply
   Line Schjelde
   22. august 2022 at 21:23

   Så dejligt du kan bruge guiden Michaela, selvom du er mere stedkendt end mig i det sydsvenske.

 • Reply
  gunhild
  6. juli 2023 at 8:46

  Hej Line.
  Tak for din guide, som har inspireret os til at tage nogenlunde samme tur 🙂 Jeg ville høre om I fandt et godt stop mod Rønnebby?
  Mvh Gunhild

 • Reply
  Meri Meri
  18. september 2023 at 21:26

  […] af jer husker måske, hvordan vi også sidste år i sensommeren totalt tabte vores hjerter til sydsverige, og siden da har vi talt meget om en dag at skulle tilbage. Det kom vi så for en måned siden, og […]

 • Reply
  GUIDE TIL SMÅLAND: EN WEEKEND MED ALT HVAD BØRNEFAMILIEN BEGÆRER – Meri Meri
  18. september 2023 at 21:29

  […] af jer husker måske, hvordan vi også sidste år i sensommeren totalt tabte vores hjerter til sydsverige, og siden da har vi talt meget om en dag at skulle tilbage. Det kom vi så for en måned siden, og […]

Kommenter