Livet som mor

HVORDAN STÅR DET TIL MED BABY-SØVNEN?

24. marts 2019

Indlægget er udgivet i samarbejde med Parcellet.dk

Som førstegangsforældre fylder babys søvn (eller mangel på samme) enormt meget i ens bevidsthed. Man kan være sikker på, at søvnrytmen altid er på dagsordenen når man mødes i mødregruppen, med andre med-mødre eller generelt bare, når samtalen drejer sig om baby. Hvor ofte sover baby lur? Hvor længe? Hvordan går det med putningen om aftenen? En videnskab. Og der er lige så mange svar, som der er babyer. 

Herhjemme fylder snakken om babysøvnen også en hel del. Og poserne under mine øjne, der lader til at være flyttet permanent ind, vidner om, at også vi er lidt udfordrede på den konto. Som otte måneder gamle forældre, har vi dog efterhånden gjort os en del erfaringer om, hvad der fungerer – og ikke gør – for os, og de erfaringer vil jeg gerne dele ud af. Lur mig nemlig om ikke også der er en god håndfuld af jer læsere, der ligesom mig, panisk har googlet erfaringer til at få baby til at sove bedre. Hvem ved, måske noget fra vores søvnrutine kan hjælpe en af jer, eller den anden vej rundt. Det ville da være herligt.

DAGSLURE

Nola sover uden undtagelse alle sine dagslure i sin barnevogn. Oftest i gården eller af og til på tur. Vi har aldrig rigtig knækket koden til at få hende til at sove sin lur indendøre, så nu er det blevet sådan, og vi er stoppet med at prøve. Hvis hun bliver puttet i barnevognen, kan vi for det meste få hende til at falde i søvn på 5-10 minutter, hvorefter hun om formiddagen typisk sover +/- en time, til sin middagslur omkring to timer, og så en powernap på 20-30 minutter sen eftermiddag. Eftermiddagsluren burde vi egentlig nok på nuværende tidspunkt have skippet (i hvert fald ifølge diverse anbefalinger fundet på førnævnte paniske google søgninger), men Nola vågner gerne fra sin middagslur senest klokken 15, og så er der altså lang tid til klokken 2o, hvor vi prøver at strække hendes putning til natten til. Ret konsekvent bliver hun træt 2,5-3 timer efter hendes lur, så vores erfaring er, at hun skal have lov at sove der, da hun ellers bliver ked og tvær og nægter at lave andet end at sidde på arm.

I barnevognen sover Nola her i vinterhalvåret i sin Voksi, som virkelig er guld værd, når man har et barn, der fægter med arme og ben og konstant får vækket sig selv. Godt puttet med armene ned langs siden i voksien sker det heldigvis ikke helt så nemt.

PUTTERITUAL

Jeg kom også lidt ind på det i min barselsdagbog, det der med hvordan vores putteritual om aftenen fungerer. Nærmest helt rituelt forsøger vi nemlig at gøre det på præcis samme måde. Rutiner har det med at fungere godt med sådan en lille størrelse, og det er tydeligt for os, at Nola kender rutinen og også selv forbinder den med, at nu er hun ved at skulle sove. Så langt så godt.

Omkring klokken 19:30, gør vi alle tre på badeværelse og går igang med at pusle til natten. Nola bliver etagevasket, hvis ikke det er badedag, smurt i creme på hendes kinder og underarme, som er ret mærket af det meget mad og mundvand, de bliver udsat for i løbet af en dag, og kommer så i nattøjet. Mads står for den del, imens jeg ved siden af står og fjerner makeup og renser ansigt. Det hele foregår i et roligt og afslappet tæppet, hvor vi gerne bruger et kvarters tid på at gøre Nola natklar, og det er tydeligt at hun stornyder kvalitetstiden på puslepuden med os begge omkring hende.

Derefter går vi i soveværelset, hvor vi siger godnat til Mads, der slukker lyset, og efterlader os tilbage i et helt mørkt rum. Jeg har Nola i favnen, hvor hun bliver ammet til natten. Når hun er færdig med at spise, bliver hun puttet i sin Love to dream sovedragt, som jeg også har skrevet om her, og jeg putter hende i hendes seng. Over sig får hun sin dyne. En økologisk juniordyne i kapok fra mærket Cocoon Company, som vi er ualmindeligt glade for. Det geniale ved kapokfibrene er, at de er temperaturregulerende og ikke suger fugt, hvilket er en kæmpe hjælp til babyer, der jo ikke selv kan regulere deres temperatur. Vi er gået all in og har både haft babydynen fra Cocoon, ligesom vi nu har juniordynen. Nola sover ligeledes på kapokmadrassen derfra og har en rullemadras også i kapok over. Det samme i barnevognen, og vi har endnu aldrig oplevet hende at være fugtig, når hun vågner. Jeg ved, at mange lader sig afskrække af, at kapokdynen føles stivere end en dundyne, men over tid vil også kapokfibrene blive blødere, og det er således ikke noget, vi tænker over længere. 

Cocoon Company produkterne forhandles af børneshoppen Parcellet.dk, som dette indlæg også er skrevet i samarbejde med. 

Godt puttet i sin seng ved siden af mig, sover Nola dog ikke helt endnu, så jeg ligger mig ved siden af og nusser hende i panden, hendes hænder og på maven, mens jeg synger godnatsang. Tingelingelater og Jeg ved en lærkerede. Og kort tid efter har hun overgivet sig til drømmeland.

NATTESØVN

Jeg ville ønske, at jeg her kunne skrive, at efter Nola er blevet puttet, så hører vi først fra hende 5-6 timer senere, hvor det er tid til en genopfyldning fra mælkebaren. Desværre er det ikke tilfældet. Vi har stadig en temmelig urolig nattesøvn. Typisk tager hun et 3 timers stræk (på en god nat), når hun er blevet puttet, og så passer det ofte med, at hun har brug for tryghed fra brystet, når vi lister i seng. Derefter kan vi være heldige, at hun tager 3 uforstyrrede timer mere, men oftere er det tættere på to timer, og sådan går resten af natten. Således bliver Nola typisk stadig ammet 3-4 gange fra hun går i seng, til hun står op næste morgen omkring klokken 6. Hun spiser godt i løbet af dagen, så jeg fornemmer mere det er tryghed end sult, hun efterspørger om natten, hvor hun ikke kan finde tilbage i søvnen blot ved hjælp af sutten. Jeg kan godt mærke, at efter otte måneder med så korte søvnstræk er jeg ved at være træt. Sådan gennemgribende træt helt ind i knoglerne. Men jeg hænger i lidt endnu, og håber, at de mange natamninger naturligt fader ud på et tidspunkt, og ellers må jeg tage kampen op, når jeg synes det giver mening for både Nola og jeg. Det bliver formentlig på den anden side af at være landet trygt i vuggestuestart om nogle måneder. 

Jeg er lidt splittet imellem at sende hende på eget værelse. Lige nu synes jeg, vi har for mange opvågninger til, at jeg har lyst at spankulere frem og tilbage mellem soveværelse og hendes værelse hele natten, men måske det at hun sover i et rum uden forstyrrelser fra os, rent faktisk kan hjælpe til en roligere søvn. Og så er der mit mor-hjerte som mest af alt har lyst til at banke tæt ved siden af Nolas længe endnu, men det fylder også om det måske er mere mit behov end hendes. 

Med-mødre, hvordan forløber jeres nattesøvn? Hvornår kom jeres barn på eget værelse? Og hvordan er I trappet ud af natamningerne? 

 • Reply
  Julie Koch
  24. marts 2019 at 8:14

  Årha. Den nattesøvn altså 😴

  Augusta er nu 13 måneder, og det er vigtigt at huske at børn jo aldrig er ens. Men vores nattesøvn har altid været sådan nogenlunde. Selvfølgelig med undtagelser. Augusta er først kommet på eget været her for 1 måned siden. Ingen af os har haft behov for at hun kom derind før, og det har nok primært været vores bekvemmelighed der har gjort vi har ventet så længe. MEN hun sover faktisk bedre nu 🤦🏻‍♀️ Jeg tænker det er fordi hun ikke vågner så meget af os. Hun har ikke fået mælk om natten siden nytårsnat, hvor vi besluttede at holde en kold tyrker. Hun havde i ugerne op til haft nætter hvor hun sov fra 19-5.30, og ikke faldt i søvn igen selvom hun fik mælk, og altså derfor nok ikke havde brug for mælk andet end til tryghed, og det tænkte vi at vi kunne give hende på så mange andre måder. Vi havde måske 2-3 nætter med brokkeri og møfferi men ellers har hun accepteret det SÅ flot, og nu sover hun gerne fra 19.15-5.30/6.00 hvor hun kommer til og ligger hos os omkring kl.3-4 og en middagslur fra 11.30-14.30/15 stk. Men selvfølgelig kan der være nætter der driller, med tandfrembrud, udvikling osv.

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 16:58

   Haha ja den evige søvntyrani 😉
   Sejt at Augusta er kommet på eget værelse nu, og at I har haft en fin overgang til det. Vi kommer nok heller ikke udenom at prøve det af, for tænk nu hvis det på mirakuløs hvis ville give os en nogenlunde sammenhængende søvn. Så må jeg overleve at savne hende ved siden af mig!
   Ih og hvor lyder det bare til, at hun har taget udfasningen af amningen fint. Seje, lille pige. Tusind tak for at spille ind med jeres erfaringer søde Julie. Klem

 • Reply
  Karen
  24. marts 2019 at 9:09

  Min søn er kun 5 måneder og han vågner mellem 2 og 4 gange hver nat! Og jeg er også ved at være træt, så at du stadig er nogenlunde vågen synes jeg er imponerende.
  Men generelt tror jeg, at han sover fint. Står op kl 7 og så lur fra 9-11 i slynge vugge eller barnevogn. Efter ca 30 min vågner han lidt og skal hjælpes videre i søvn. Så lur igen ved 13-15 og det samme med at han vågner. Så en powernap på 30 min senere. Og så er det meget forskelligt hvornår han bliver træt. Men vi går i seng kl 22 og hvis han ikke sover der endnu, så kommer han i seng der. Og så sover han til 7 (med 2-4 opvågninger!). Jeg ammer ikke i søvn, da jeg ikke har nok mælk (har prøvet alt!!!). Så han får flaske til natten. Og også til lure. Det gør at min mand er ligeså god til at putte som mig. Så noget godt ved manglende mælk er der da 😊 alle kæmper med noget. Nogen søvn andre amning eller noget andet.

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 16:49

   Man kan vænne sig til meget 😉 Lyder også som et fint mønstre med dagslure I har jer. Meget a la vores. Jeg har en lille lommefilosofi om, at os der har børn der sover fornuftige lure om dagen, vi er til gengæld beriget med en urolig nattesøvn.

 • Reply
  Lullumut
  24. marts 2019 at 13:25

  Jeg kunne godt have brugt dyne-info’en tidligere, haha 🙂 Vi endte med at købe en anden dyne, også junior, og jeg har et meget svedigt barn.

  Vi kom vores søn på eget værelse, da han var fyldt et halvt år. Ca. en uge efter vi begyndte på grød. Det var hårdt men gav os alle tre en bedre nattesøvn, selvom jeg var derinde mange gange om natten.

  Jeg ammede til lige knap de 13 mdr. Der var han begyndt i vuggestue og jeg selv på arbejde. Det var en lettelse at kunne lade faderen tage over <3

  Vi har en dreng, der sover ca. fra 19:30, og når vi går i seng omkring 23, nogle gang senere, kommer han ind til os, fordi han er urolig. Han falder i søvn med det samme, når han rammer vores madras. Det er lidt hårdt, men vi sover alle for det meste roligere.

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 16:45

   Haha åh beklager jeg kommer for sent med det tip søde Louise!
   Sejt at I var klar til eget værelset ved 6 måneder og at I havde god succes med det. Forestiller mig også at de mange opvågninger nærmest er uundgåelige indtil de små størrelser lige får vænnet sig til de nye omgivelser.
   Og dejligt at I har fundet en god rytme, der fungerer for jer alle tre i dag.

 • Reply
  Sofie
  24. marts 2019 at 14:20

  Vores dreng lyder meget som Nola,, han sover også i et sleepsuit og plejer at blive ammet i søvn, men vi prøver nu at vænne ham af med den association – det er svært!! Han vågner 3 gange på rigtig gode nætter og 6-8 gange på de slemme. Han er 6 mdr og jeg arbejder fuldtid siden han var 4 mdr (bor i USA) så det er også.ved at trække tænder ud ikke at få sovet og skulle på arbejde kl 8 hver dag. Og så at skulle pumpe hver anden time på arbejde osv, man får bare aldrig hvile, det er så hårdt. Vi forsøger også med et natte ritual, men han bliver faktisk ekstremt opstemt og glad af at blive sunget godnatsang, så jeg tror vi skal prøve noget nyt, for det virker ikke, hehe. Han er også en lille krudtugle, så der er ikke meget der egentlig søvndysser ham. Dejligt at I har fundet noget der dur for jer – selvom nattesøvnen stadig er hård!

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 10:50

   Hvis det er en trøst, så er det også først inden for de sidste par uger, at jeg er stoppet med at amme Nola i søvn til natten. Til gengæld er det gået gnidningsfrist med den afvænning lige op til 8 måneders alderen, så måske du kan have mere hold om et par måneder? Pyha kan kun forestille mig hvor vanvittigt hårdt det må være at skulle op på arbejde ovenpå en nat med så mange afbrydelser. Der priser jeg mig lykkelig for, at jeg trods alt stadig går hjemme. Håber du minder dig selv om, hvor vanvittigt sejt et stykke arbejde du gør lige nu!
   Håber på god søvnkarma til jer også snart! Klem

   • Reply
    Sofie
    25. marts 2019 at 18:17

    Det med at arbejde er sygt hårdt men det giver også en lille pause på at være på som mor hele tiden – noget som jeg er sikker på at de fleste fædre kender til (måske i smug, da man jo helst ikke skal nyde tiden væk fra bebs). Jeg savner min søn helt ekstremt, når jeg er på arbejde, men underligt nok giver det den nødvendige energi til at tage endnu en nat med max 3 timers søvn OG lege og nyde ham om aftenen. Det tror jeg ikke nødvendigvis jeg kunne, hvis jeg fx ikke kunne gå en tur alene og spise frokost i solen, som jeg gør netop nu. Barsel er hårdt! Arbejde er også hårdt, men det er meget anderledes. Føler at jeg får i indblik i hvordan mænd har det når deres koner er på barsel, haha!

    • Reply
     merimeri
     25. marts 2019 at 21:17

     Tror du har så ret – min kæreste virker i hvert fald ikke til at være nær så beklemt over at skulle ud af døren for at gå på arbejde, som jeg kan være det, når jeg skal ud af døren uden Nola. De seneste par dage har jeg taget mig selv i at glæde mig lidt til også at skulle tilbage på arbejde og have en hverdag der ikke kun består af baby aktivering og hverdagspraktik. Tanken opstår især når jeg igen, igen er igang med at tørre makrel, torskerogn and what not op fra gulvet 😝

 • Reply
  Stine
  24. marts 2019 at 15:36

  Vi er virkelig heldige med vores datters nattesøvn. V sover typisk fra 19.30-6.00 uden afbrydelser – så hvis vi selv går i seng i ordentlig tid, kan vi jo få en god nats søvn (det gør vi så bare ikke…!).
  Om dagen er det en anden historie. Hun sover enormt sporadisk, men oftest kun omkring 40 min af gangen. Et par gange om ugen tager hun lange lure på +2 timer, men jeg ved aldrig, hvornår det er.
  Min vulgærempiri siger mig, at ammebørn gerne har flere opvågninger, i starten fordi modermælk ikke mætter så længe som erstatning, og sidenhen fordi de har vænnet sig til trygheden. Da min datter blev (delvist) ammet, vågnede hun 2-3 gange om natten. Efter vi slog os på flasken, var det 0-1 gang… kan se samme mønster i mødregruppen. Så er der trods alt fordele ved kuldsejlet amning. 😀

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 10:47

   Åh sikke en nattesøvn. Jeg er misundelig 😉 Synes ofte det virker til, at de børn der sover tungt og uden de store afbrydelser om natten, de har sig til gengæld nogle kortere søvnstræk i løbet af dagen. Måske der er en sammenhæng der. Tror til gengæld du har en god pointe i det med ammebørn. Det er i hvert fald helt samme ammecyklus Nola er fortsat i nu hvor hun er større, som da hun var helt spæd. Så dejligt at høre om jeres erfaringer. Tak! Klem herfra

   • Reply
    Stine
    25. marts 2019 at 12:16

    Det kan i hvert fald sagtens være, at det ændrer sig, når Nola er kommet helt over på fast føde. Det håber jeg for jer! Det må være vanvittigt hårdt. Jeg får som regel 6-7 sammenhængende timer om natten, og selv da synes jeg, det er hårdt at være så meget på om dagen. Når hun en sjælden gang har haft en nat med mange opvågninger, er jeg fuldstændigt kvæstet. Du er sej!

    • Reply
     merimeri
     25. marts 2019 at 21:14

     Du er sød Stine! Man kan som bekendt vænne sig til meget, og nu har jeg ikke kendt til andet søvnmønster i 8 måneder, så min krop og mentale overskud har ligesom fundet en måde alligevel at hænge sammen på. Heldigvis! Men shit jeg glæder mig til den dag jeg igen får lov at sove 5-6 timer i streg.

 • Reply
  Ka
  24. marts 2019 at 20:09

  Forsøgte mig med at udfase natteamning over en lille uges tid da min datter var 8 mdr., hvilket resulterede i skrigende baby og endnu mere mega trætte forældre. Så jeg konkluderede, at det gav bedre søvn for alle, at jeg ammede når hun havde brug for det. Lige så stille trappede hun selv ned og omkring 10 mdr. begyndte hun at sove igennem, og dér flyttede vi hende på eget værelse, hvilket er gået så fint. De fleste nætter skal vi op en enkelt gang og give en sut eller lægge dynen på plads, men ellers sover hun trygt og godt de fleste nætter. Noget vi er glade for til de nætter hvor hun ikke sover så godt, er en foldemadras på gulvet på hendes værelse, hvor en af os kan sove, hvis det er helt galt. Så sover den anden forælder i det mindste godt, og baby bliver ikke forvirret over at blive flyttet ind i forældrenes seng i løbet af natten.

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 10:44

   Åh det er godt at høre at det lige så stille skete af sig selv. Så er der da håb endnu for os også! Godt tip med foldemadrassen ved siden af sengen, til når Nola engang rykker på eget værelse. Tusind tak for at byde ind med jeres erfaringer! Klem til dig

 • Reply
  Stine
  25. marts 2019 at 11:54

  Kære Line

  Selvom min dreng snart er 2 år, og natteroderiet for længst er ovre, så vil jeg alligevel lige give dig mine erfaringer. Jeg husker nemlig levende den periode, hvor min uafbrudte søvn kun var på max halvanden time af gangen. U-be-hage-ligt!

  Selvom vi kun boede i en 2-værelses lejlighed på det tidspunkt, valgte vi at give vores søn sit eget værelse. Vi købte en sovesofa og flyttede ind i stuen ved siden af spisebordet i ægte cirkeline-stil, men det var al besværet værd. Allerede første nat sov vi mange flere timer i streg. Jeg hørte ikke alle hans små lyde, og vigtigst af alt han hørte ikke vores: når vi gik i seng, vendte os i dynerne eller (når en bestemt person) snorkede. Jeg vil anbefale jer at prøve, også selvom det virker vildt grænseoverskridende og måske også lidt besværligt ikke at have den lille ‘lige ved hånden’ eller brystet. Husk I kan altid flytte hende tilbage i soveværelset, hvis det ikke giver pote.

  Kh og sov godt
  Stine

  • Reply
   merimeri
   25. marts 2019 at 21:21

   Kære Stine, hvor er du sød at spille ind med dine erfaringer. TAK! Og shit, halvanden times intervaller lyder også helt urimeligt 😬 Dejligt I er godt på den anden side af det! Tror vi må få prøvet det med at sove på eget værelse af. Hvis det går godt, er det jo bare helt fantastisk, og hvis ikke, så rykker vi hende jo bare tilbage i soveværelset, som du ganske rigtig siger. Det er vist sådan et tilfælde, hvor vi ikke har noget at tabe.
   Klem til dig

 • Reply
  Louise
  4. april 2019 at 9:24

  Du har ret, søvn fylder nærmest ALT som nybagte forældre. Jeg har en datter på knap 3 måneder, og jeg synes at al min tid går med at lægge hende til at sove eller overveje, hvornår det mon er ved at være tid til, at hun skal sove igen. Særligt om dagen for det går (7-9-13) fint med nattesøvnen i øjeblikket. Hun kom på eget værelse, da hun var 6-7 uger gammel, fordi vi forstyrrede hinanden for meget om natten – jeg er flere gange kommet til at tage hende op mens hun sov, fordi jeg troede, at hun var vågen og ville have mad. Siden da har hun trappet op og sover nu mellem 7 og 10 timer i streg om natten. Om dagen er det så en anden snak, nogle dage sover hun ikke mere end 20-30 minutter af gangen, mens hun andre dage sover 2-3 timer af gangen. Om aftenen og om formiddagen bliver hun som regel ammet i søvn, og ellers bliver hun vugget i søvn i en kørende barnevogn eller i mine arme mens jeg hopper på en pilatesbold. Det er uholdbart i længden, så jeg vil så gerne kunne lægge hende til at sove på andre måder. Det kræver nok øvelse, men jeg har stadig ikke helt regnet ud, hvordan jeg skal gribe det an.

  • Reply
   merimeri
   8. april 2019 at 20:33

   Åh jeg kan så meget relatere til det Louise. Man kan blive helt skør af hele tiden at skulle forholde sig til den søvn, men den er bare så afgørende for alles humør og overskud. Både baby og forældre. Dejligt I har fundet ind i en god rutine med nattesøvnen. Håber sådan, at det at få Nola på eget værelse kan gøre en forskel, men må nok indrømme, at jeg ikke tør sætte næsen op efter noget efter snart 9 måneder med korte søvnstræk. Vi må se.
   Synes man fra de fleste mere erfarne mødre hører, at alle de “dårlige” vaner, man måske har fået skabt i de tidlige måneder, de har det med at gå over helt af sig selv, som barnet bliver ældre, så jeg prøver faktisk at holde lidt igen med at gøre for mange ting til en kamp i håb om at tiden istedet vil være vores bedste ven.

   • Reply
    Louise
    16. april 2019 at 14:15

    Du har helt ret, søvn er et særligt følsomt punkt, fordi det er så essentielt for hvordan både mor, far og barn fungerer og også, hvordan vi fungerer sammen. Jeg læste lige dit indlæg om at få Nola på eget værelse, og du har helt ret i, at det er så svært at samle gåpåmod til at forsøge at ændre en rutine, når det gælder de små. Det kræver så meget energi, og så er man jo ikke resulteret et godt resultat på den anden side, og så er spørgsmålet jo, om det er anstrengelserne værd. Men det ved vi jo kun, hvis vi prøver. Med hensyn til vanerne har du helt sikkert ret. Jeg trøster mig selv med, at man aldrig har hørt om en 8-årig, der skal hoppes i søvn på en pilatesbold – man min datter kan jo selvfølgelig blive den første 😉

    • Reply
     merimeri
     16. april 2019 at 22:06

     Det er en god trøst, Louise! Og jeg er sikker på, at din datter IKKE bliver den første til at skulle hoppes i søvn på en pilatesbold. Min mødregruppe-veninde hopper stadig med sin 9 måneder gamle datter, og jeg er helt på linje med hende og mottoet om #whateverworks. Og så er jeg altså overbevist om at langt størstedelen af “dårlige vaner” går over helt af sig selv med tiden!

Kommenter