Livet som mor

PUSLETID: UUNDVÆRLIGHEDER TIL PUSLEBORDET

23. januar 2021

Jeg husker tydeligt tiden lige før Nolas fødsel; hvordan jeg fyldte lageret op af puslesager, som kloge stemmer sagde var absolut uundværlige til livet med et barn. Fast forward til i dag, hvor flere af de indkøbte sager fra dengang, stadig står ubrugte hen, mens andre kun har været i brug en lille håndfuld gange, og dermed næppe heller kan siges at være uundværlige. Som kommende mor kan man være et guldæg at få på hånden som erhvervsdrivende, for der er ikke den ting, vi vil risikere at mangle til vores lille liv, som vi har vogtet over så længe nu, men sandheden er, at der er rigtig, rigtig mange ting, som en baby såvel som et lidt større barn kan klare sig uden, og som snart mor til to, slår det mig virkelig, hvor lidt puslesager vi har brug for at anskaffe os denne gang, fordi jeg nu har en meget bedre fornemmelse af, hvad der reelt er nødvendigheder og hvad der ikke er.

Den viden vil jeg gerne dele med jer, og selvom der selvfølgelig ikke er to børn, der er ens, håber jeg alligevel, at indlægget her kan tjene til at kommende medmødre ikke forkøber sig, fordi man får at vide, at små børn har brug for mange flere ting, end de reelt har.

Her kommer derfor min liste med uundværligheder til puslebordet.

 • Leander puslemåtte. Som førstegangsforældre havde vi desværre ikke fået tippet om at købe en Leander puslemåtte, og i god tro købte vi derfor en klassisk puslemåtte med stofbetræk. Og det skulle vise sig at være penge ud af vinduet. Sådan en måtte er nemlig ganske upraktisk når der kommer uheld – og det gør det. Den var evigt og altid enten til vask eller smånusset, hvilket var irriterende. Nogle måneder senere købte vi derfor Leander måtten, og selvom det synes som mange penge for en puslemåtte, er det hver en krone værd, når der absolut intet vedligehold er med den.
 • Ublegede stofbleer i oekotex bomuld. Vi købte mange nysselige stofbleer da Nola var spæd, men apropos førnævnte omfang af uheld, var der ikke mange af dem der holdt sig pæne ret længe. Vi har derfor været glade for en stor stak ublegede stofbleer i oekotex bomuld der er perfekte at bruge på puslemåtten, fordi de ikke tager så nemt imod misfarvninger.
 • Olivy lotion til bleskift. Vi har været – og er det stadig – så glade for at bruge Olivy ved bleskift. En lotion der baseret på olivenolie kan erstatte vand og sæbe ved bleskift, hvilket er virkelig rart for især de små babynumser der skal skiftes hele tiden. Den er super drøj i brug, så selvom det måske kan synes dyrt med sådan en lotion fremfor vand, holder den virkelig længe!
 • Baby pads. Mens vi desværre ikke er kommet helt i mål med at undgå engangsprodukter der ikke er bionedbrydelige, er vi landet på et kompromis vi godt kan leve med med disse babypads, der er i GOTS-certificeret bomuld og kommer i en bionedbrydelig pose. Vi klipper dem altid over, og derved halverer dem, så de holder længere.
 • Bionedbrydelige “skum”klude. Selv om de fleste bleskift kan klares med Olivy er det ikke dem alle, og nogle kræver altså bare vand og klud. Disana har lavet et glimrende alternativ til engangs skumkludene; en bionedbrydelig papirrulle hvor papiret kan vrides op i vand og dermed opnår samme funktion som en skumklud.
 • Olivias tryllesalve. En økologisk all-around salve vi bruger til tørre kinder, læber og irriteret hud.
 • Inotyl. Perfekt redning til rød numse. Zinksalve har vi aldrig haft fidus til, men Inotyl salven har reddet os hver gang Nola har haft optakt til, eller allerede har fået rød numse.
 • A-derma Exomega creme. Cremen til tør og irriteret babyhud med tendens til børneeksem, som rigtig mange børn desværre har.
 • A-derma Exomega bath gel. Badegel i samme serie som cremen ovenfor. Vi har brugt den i stedet for babyshampoo, som Nolas hud har en tendens til at irriteres over.
 • Lille kanin bad og babyolie. Til massage af små babyfødder, som et par dråber i vandet i stedet for shampoo til den nyfødte, til at massere ind i hovedbunden ved tilfælde af arp. Denne olie virker til det hele!
 • Konges Sløjd babyhåndklæde. Det blødeste vi har kunne opstøve – og som holder sig blødt også efter gentagende gange i vaskemaskinen.
 • Baby neglesaks. Vi er glade for denne fra Mininor.
 • Arpkam. Nola døjede også med lidt arp de førte måneder, og der kommer man nok ikke uden om en kam til det formål. Men mit tip må være at vente med at købe til behovet rent faktisk opstår.
 • Bleer. Her skal man naturligvis forsøge sig frem og finde den pasform og kvalitet der passer bedst til sit barn, men min erfaring er, at det absolut ikke behøver være de dyreste, fx Libero Touch. Vi er glade for at bruge Rema1000s eget mærke og Levevis (forhandles i Føtex/Bilka), der begge er svanemærket, og i øvrigt markant billigere end fx Libero.

  Kommenter