Livet som mor

DAGBOG FRA EN DAG MED FAR PÅ BARSEL

23. marts 2022

Evi er nu 11 måneder, min barsel er slut, og jeg er tilbage på kontoret. Jeg fornemmer dog en fortsat appetit på de barselsdagbøger, jeg har ført siden Evi var fire måneder, og vil derfor gerne fortsætte dem. I hvert fald lidt endnu. Men med mig afsat til fuldtidsarbejde og Mads, der har taget over på barslen, tænkte jeg, at I skulle få lov at følge en dag med far på barsel.

Således har Mads fået æren af denne runde af barselsdagbogen, og jeg håber, at I vil tage lige så godt imod, som I plejer.

***
06:14: Jeg mærker en let puffen på min venstre skulder. Til at starte med tror jeg, det er Nolas fod, men da puffet bliver mere og mere insisterende, kan jeg ane ud af øjenkrogen, at det er Line, der forsøger at vække mig. Det er blevet tid til vagtskifte. Vagtskifte er måske ikke helt det rette ord, da jeg har sovet mere eller mindre ugeneret siden kl. 23, men vores aftale er, at jeg har Evi fra kl. 6, så Line kan sove videre. Lettere omtumlet bevæger jeg mig mod toilettet med Evi, og får skiftet bleen. Efter den seance går vi først i køkkenet og tænder for vores Rocket Maffiaco. Fantastisk kaffemaskine! Eneste ulempe er, at den skal “varme op” i ca. 30 minutter. Derefter går vi i stuen og leger lidt med Nolas Paw Patrol, som Evi nyder at have for sig selv. TV2 News kører i baggrunden. 

06:58: Nola er for tiden ret begejstret for gemmelege og når hun har fået liv i Line, kan man høre hende kalde “Far og Evi” tilpas mange gange, indtil hun føler, at der sker noget nede fra stuen. Hun gemmer sig så med Line under dynen, og Evi og jeg skal forsøge at finde dem. Ikke synderlig svært, men Evi synes det er fantastisk at kravle ind under dynen til mor og storesøster.

07:13: Hvad angår huslige pligter, bidrager jeg i alt beskedenhed meget lidt. Men køkkenet er mit domæne, i hvertfald når maden skal laves. Nola kan godt lide at hjælpe til og i dagens anledning hjælper hun med at sætte havregrøden over til hende og Evi. Vi putter lidt modermælkserstatning i Evis og Nola spiser sin med æble og banan på toppen. Jeg har spisetjansen med Evi og så længe hun kan sidde og blive underholdt af et par Duplo-klodser, går det fint. Morgenmåltidet er uden tvivl det, som glider lettest ned.

07:36: Pigerne er færdige med deres morgenmad og der er nogenlunde ro på situation. De leger i stuen og jeg forsøger imens at få lidt styr på køkkenet så det er nogenlunde ryddeligt. Hvis jeg er effektiv, når jeg lige at lave en espresso.

07:48: Jeg gør Nola klar til at skulle i børnehave. Tiden afgør lidt, om hun selv tager tøjet på eller jeg kaster det på hende. Imens tumler Evi omkring i lejligheden og Line gør sig klar til at skulle afsted.

07:57: Evi ammes stadig, og vi ikke har helt en klar aftale om, hvordan vi skal gribe det an, nu hvor Line er tilbage på arbejdet. I dag bliver løsningen, at Line når at amme, inden hun skal afsted på arbejde, og så håber jeg på, at hun ikke savner det, når det er blevet tid til, at hun skal sove dagens første lur.

08:10: Vi vinker farvel til Line og Nola, som skal afsted til henholdsvis børnehave og første arbejdsdag i et år! Evi virker lettere betuttet ved situationen og jeg når lige at tænke, at dagen godt kan blive lang, men indtil videre er stemningen god og vi får lagt en slagplan for, hvad der skal ske for resten af dagen.

08:29: På trods af at jeg snart har været far i tæt på fire år, er jeg stadigvæk ikke i stand til at pakke en fyldestgørende pusletaske. Der mangler altid et eller andet, om det så er en termodragt, puslemåtte, regnslag, snacks, etc. Men i dag skal det spille! Får lavet lidt forskelligt snacks, og får derefter pakket resten; ulddragt, skifteting og tøj, vand, bleer, puslemåtte. Jeg gennemgår det hele, og kommer frem til, jeg er kommet hele vejen rundt.

08:55: Jeg er selv kommet i nogenlunde pænt tøj og vi er klar til at komme afsted. Indtil jeg ser, at Evi stadig har nattøj på … Det får jeg lige gjort noget ved og som det sidste får hun en ren ble, så hun forhåbentlig er klar til at tage en lang og velfortjent lur. Normalt ville Line have ammet hende som det sidste, men med hende tilbage på arbejde må vi klare os uden.

09:02: Vi er på vej og går imod metroen. Vi har besluttet, at dagens udflugt går til Københavns Hovedbibliotek, som jeg har hørt skulle have en fin afdeling for de mindste. 

09:03: Kommer i tanke om babyalarmer og må hurtigt et smut tilbage forbi lejligheden. Det havde været en anelse kritisk at mangle dem.

09:05: Så er vi på vej igen. Kan se, at jeg er kommet til at vende klapvognsliften den “forkerte” vej, men tænker det nok går fint, da Evi allerede er faldet i søvn.

09:41: Vi er fremme ved destinationen efter en succesfuld metrotur. Evi sover stadigvæk upåklageligt. Har fået anbefalet Seks bakery & eatery af en god medforælder i Nolas børnehave, som også lige har været på barsel. Har aldrig hørt om stedet men udefra set det hyggeligt ud. Jeg får en fremragende surdejsbolle med smør og vesterhavsost som er helt i top og vil mene den både kan byde Hart, Juno og hvad de ellers hedder, op til dans. Så den anbefaling er hermed givet videre, hvis I kommer på de kanter. Dertil får jeg en Americano akkompagneret af dagens udgave af Børsen. Det er en smuk morgen, så jeg sidder udenfor. Godt nok er det en smule koldt, men der er en del larm og jeg vil gerne kunne reagere lynhurtigt, hvis Evi skulle vågne af sin ellers solide søvn.

09:57: Evi har tabt sutten og græder. Jeg reagerer med det samme, husker at tage kaffen med, og bevæger mig op af Peder Hvitfeldts Stræde.

10:01: Der er ro på igen.

10:10: Evi øffer en smule og for en sikkerhedsskyld triller jeg lige lidt med hende. Hvis man skulle komme med et kritikpunkt ved Seks, så er det, at der er en del larm fra forbipasserende, varevogne, håndværkere og lignende, men Evi sover heldigvis stadigvæk videre.

10:12: Tilbage på pinden igen og bestiller endnu en kop kaffe; denne gang prøver jeg deres filter.

10:45: Solen er forduftet, hvor jeg sidder og jeg er begyndt at småfryse og har desuden læst de bedste tillæg til Børsen, så jeg beslutter mig for at trille lidt ned ad Købmagergade, inden Evi formentlig vågner om lidt. Køber et stykke af Seks’ cheesecake med, den ser ubehageligt god ud, og tænker vi skal have lidt at “fejre” weekenden og Lines første arbejdsdag med, når ungerne sover i aften.

11:01: Efter at have gået lidt rundt, vågner Evi så småt op og vi bevæger os ned mod Hovedbiblioteket. Kan se, at det er et ret populært udflugtsspot, for det meste af underetagen er fyldt med barnevogne, som der tilmed er en form for parkeringsplads til. Smart idé. 
Vi parkerer klapvognen, og jeg giver Evi lidt vand og går ud og skifter hendes ble. Derefter tager vi elevatoren op til børneetagen på 2. sal.

11:22: Vi finder os til rette i et hjørne, hvor Evi lige kan få lov til at lande, og der er nogle spejle, som hun hygger sig godt med.

11:25: Evi beslutter sig for, at den ble ikke skulle være ren særlig længe, så den skal skiftes. Havde jeg været lidt rutineret havde jeg taget pusletaske og andet med op til 2. sal, men det har jeg simpelthen ikke … rookie mistake, og jeg må helt ned i stuen og ordne det.

11:40: Vi er tilbage på børneetagen, og denne gang har jeg været smart og tage nærmest alt undtagen klapvogn med op til børneetagen. Evi hygger sig, og der er flere forskellige aktiviteter for børn i nærmest alle aldre. Vi sætter os og spiser de medbragte snacks, hvor ærterne klart er det største hit. 

12:12: Vi pakker tingene sammen, og forlader Hovedbiblioteket og for at gå mod Torvehallerne for at købe lidt vin og mad til aftenen. Hovedbiblioteket var klart en vinder og regner bestemt med at komme tilbage dertil i løbet af min barsel. Har medbragt bæreselen, som Evi nyder at sidde i og så kan klapvognen fungere som indkøbsvogn.

12:42: Vi forlader torvehallerne med gode sager og går imod Nørreport for at tage toget hjem til Dybbølsbro.

12:59: Hjemme igen og stiller hurtigt tingene for derefter at gå afsted igen for at hente et par pakker, Line har sendt bud efter.

13:12: Vi er hjemme igen og sætter os sammen og spiser medbragte fiskefrikadeller fra torvehallerne (fra Boutique Fisk, de er de bedste). Evi synes heldigvis også, de er gode og hun spiser dem med lidt rugbrød med smør og remoulade. 

13:43: Spise sessionen er veloverstået. Køkkenet, spisebord og Evi sejler i mad…skifter lige hendes body da den er gennemblødt af både vand og mad. Derefter distraherer jeg hende med forskelligt legetøj for at vinde lidt tid til rengøring af køkken og spisebord.

14:00: Ser mit snit til en lille pause, men Evi opdager mig og ikke mindst min daddelkugle, som jeg i dagens anledning har anrettet i en fin lille skål. Jeg må søge dækning og fortærer både kaffe og dadelkugle i rekordtempo, hvorefter Evi og jeg leger lidt på gulvet i stuen. Her er favoritten den her ting, hvor hun skal slå forskellige figurer op og ned, hvorefter vi klapper af hende, hvilket hun synes er fantastisk. 

14:20: Evi begynder så småt at vise træthedstegn og jeg får gjort hende klar til at sove (ny ble, hue, vanter, og striktrøje på).

14:40: Efter en kort gåtur rundt i gården, sover Evi dejligt, og jeg stiller hende i et lukket hjørne under vores vindue, hvor hun plejer at sove.

14:55: Jeg når lige at sidde og stene lidt på min telefon og tjekke relevante nyheder, lidt mails og overvejer om jeg skal skifte ud på mit Superliga hold på holdet.dk. Det er en lidt bøvlet spillerunde, så det bliver ved tanken, jeg får dog ændret anfører til Pep Biel fra FCK. Derefter er det afsted mod børnehaven for at hente Nola.

15:18: Jeg plejer at have hente ”tjans” om fredagen også, når jeg ikke er på barsel, og medbringer som regel en lille raw bite eller stykke frugt fra kontoret med til Nola, som hun kan hygge med, mens vi trisser hjem og snakker om dagens strabadser i børnehaven. Har dog ikke noget med i dag, og hun spørger, og vi ikke skal gå på Joe & Juice og få den med jordbær, banan og æble (Pick me up). Solen skinner, Evi sover, og jeg synes egentlig, det lyder som en meget hyggelig idé, så vi går mod Joe & Juice.

15:20: På vejen møder jeg faren fra børnehaven, der havde anbefalet Seks Bakery & Eatery, og jeg roser ham for anbefalingen og vi taler weekendplaner, inden vi går videre.

15:46: Hjemme igen. Evi er vågen og jeg forsøger at trille til hende tilbage i søvn, mens Nola ser lidt iPad oppe i lejligheden.

15:53: Tror det er lykkedes mig at få Evi til at sove. Kan ane et lukket øje i soveposen, og der er ro.

15:54: Okay, der var ikke ro. Så jeg er hurtigt tilbage i gården og forsøge at få hende til at sove igen.

16:03: Sætter klapvognen og håber på det bedste.

16:16: Line kommer hjem… Jeg begynder at rydde op i lejligheden, da jeg fornemmer en minimal begejstring for min oprydning i løbet af dagen. 

16:36: Færdig med oprydning og åbner en flaske Sancerre. Vi skåler på en god første arbejdsdag og at det er weekend. Evi sover stadig.

16:50: Vi beslutter, at det er tid at vække Evi. Line henter hende, og gensynsglæden er stor for begge parter.

17:10: Nola og jeg går i køkkenet for at forberede aftensmaden. Den står på laks, hollandaise, kartofler og grønt.

17:52: Maden bliver serveret. 

18:35: Vi er færdige med at spise og jeg går i gang med at lave togbane med Nola og Evi, imens Line rydder af i køkkenet. Det er en balancegang mellem at holde begge unger fornøjet og sørge for, at Evi ikke ødelægger togbanen.

19:10: Jeg forbereder aftengrød til Evi, som hun får hver aften. Havregrød med frugtmos.

19:23: Jeg gør Nola natklar, mens Line spiser havregrød med Evi

19:45: Nola siger godnat, og Line putter hende. Det gør hun de fleste aftener. Jeg forsøger at underholde Evi imens.

20:03: Både min kreativitet samt Evis træthed er ved at være udfordret, når vi når dette tidspunkt på dagen. Må ty til “Små kartofler” på DR’s Minisjang, som er en sikker vinder, hvis der lige skal lidt ro på. Evi er altid helt opslugt af det.

20:28: Trætheden begynder at melde sig og jeg gør Evi natklar… Set i bakspejlet burde det nok være gjort før vi så det med kartoflerne. Line kommer ud efter at have puttet Nola, og tager over på Evi. 

20:40: Jeg siger godnat til Evi, og Line går ind og putter hende. 
Jeg tager den sidste rest af opvasken, og laver en dej til boller, som kan stå natten over.

21:02: Jeg rammer sofaen med resterne af min hvidvin. To minutter senere gør Line mig selskab, og det samme gør den nyeste sæson af Borgen. Ganske udmærket serie i øvrigt. Vi spiser den medbragte cheesecake fra Seks Bakery, som jeg købte i formiddags. Vi napper 2 afsnit af Borgen, dog afbrudt af pigerne som vågner på skift. Normalt er det kun Evi, men i aften vågner Nola også, dog meget kortvarigt.

23:40: Det er blevet tid at sige godnat, og jeg når dårligt at ramme puden, før jeg sover.  

 • Reply
  Thea
  23. marts 2022 at 11:43

  Hyggelig læsning. Kommer helt til at savne København og tiden på barsel derover…

 • Reply
  Helle
  23. marts 2022 at 13:15

  Den dagbog er Mads da sluppet godt fra😃. Morsom og hyggelig læsning😅

 • Reply
  Michaela
  23. marts 2022 at 15:26

  Så hyggelig læsning😊 God barsel til dig Mads. Ps. Er glad for at læse, at jeg ikke er ene om at sende min mand efter pakker😅

 • Reply
  Louise
  24. marts 2022 at 7:56

  Dør af grin og hjertet smelter samtidig. Elsker detaljeniveauet! Man forstår hvor Nola har fået livsnydergenerne fra. I er en meget kærlig og inspirerende flok.

 • Reply
  Simone K
  29. marts 2022 at 10:49

  Jeg elsker Mads på barsel <3
  Mange flere indlæg af dem, tak! 😀

 • Reply
  Amalie
  30. marts 2022 at 10:34

  Sikke en hyggelig barselsdag – vil gerne læse flere indlæg fra Mads’ hånd. Super hyggelig læsning, og jeg er vild med at Nola er indoktrineret efter samme værdisæt og livsnydergen, som de voksne i jeres familie har. Er selv gravid og skal først på barsel til efteråret, men glæder mig sådan når en barselsdag er så hyggelig som her 🙂

Kommenter