Livet som mor

MINE BEDSTE TIPS TIL AT FLYVE MED SMÅ BØRN

30. marts 2022

Efter vores ferie til Gran Canaria har jeg fået en håndfuld beskeder om, hvorvidt jeg kunne lokkes til at dele mine erfaringer og gode råd til at flyve med børn. Og det kan jeg også. Også selvom jeg altså langt fra er nogen mester på området. Det var nemlig også vores første flyrejse med børn ombord, og jeg var mere end almindeligt spændt på, hvordan det hele skulle løbe af, inden vi gik ombord. Heldigvis endte turen med at gå over al forventning, måske takket være vores forberedelse hjemmefra, og hvis mine erfaringer kan hjælpe jer, deler jeg hellere end gerne.

Således kommer her altså mine bedste tips til forberedelsen af flyveturen, pakkesager, snacks og underholdning undervejs. Og måske det vigtigste af det hele, mit bedste råd til at komme igennem, når tiden ombord måske alligevel ikke går helt så nemt, som man håbede.

Og så må I endelig spørge, hvis der er andre erfaringer fra turen, I gerne vil have, at jeg deler.

Forberedelser til flyveturen

 • Vi havde bestilt sæder med ekstra benplads. Og det var guld værd! På den måde var der fin plads til, at børnene kunne bevæge sig lidt rundt, og især Evi nød godt af engang imellem at komme lidt ned på gulvet foran stolene og få lov at sidde/kravle/stå som hun selv havde lyst. For selvom vores flyvetur bare var lidt over fem timer, var det stadig længere tid end Evi gad sidde i sædet hos os, og selvom man i princippet fint kan bruge mellemgangen til at gå lidt frem og tilbage, var der også bare et konstant rend af passagerer til toilettet, eller de søde stewarder og stewardesser der skulle frem og tilbage med deres vogn, og der gik vi bare i vejen. Så, hvis du har mulighed for at købe ekstra benplads, gør det!
 • Min søde svigerinde havde hjemmefra sørget for nogle små overraskelses-pakker med lidt blandet Paw Patrol legetøj hun havde købt brugt, og sådan en pakke fik Nola og hendes knap 3-årige fætter et par stykker af på både ud- og hjemrejse, når vi fornemmede, at der var brug for lidt ny energi/distraktion til turen.
 • Det der især fyldte for mig inden afrejse var, om og hvordan Evi ville komme til at sove ombord på flyet. Stressede på forhånd lidt over, at skulle gamble med hendes lur, når det til daglig er nogle, jeg værner ret meget om, fordi hendes søvn om natten er så ustabil. Men, det er vilkåret, når man rejser. Fravigelsen fra de faste rutiner. Hvilket der for et kontrolmenneske som mig, nok også er en meget sund læring i. Således havde jeg hjemmefra indstillet mig på, at søvnen måske ville blive meget sporadisk, og det at være afslappet omkring det, tror jeg gjorde, at jeg hvilede mere i, at tingene måtte gå, som de nu gik.

Det havde vi pakket til flyveturen

 • Puslesager
 • 1 sæt skiftetøj til både Nola og Eva
 • 1 varm trøje til både Nola og Evi
 • Babydyne
 • 1 stor stofble der kunne fungere som svøb til at skærme for sol/lys
 • Ekstra sutter+suttesnor
 • iPad og høretelefoner (husk at downloade spil/serier/film til offline brug)
 • Bæresele (både god til baby rundt i lufthavnen, og til og fra flyver, men også som et hjælpemiddel til lur, hvis alt andet glipper)
 • Drikkedunk
 • Snacks
 • Legetøj (Pixi bøger, Paw Patrol, børne kortspil fra Djeco)

Snacks

 • Rosiner
 • Figenstænger
 • Agurkestænger
 • Bananer
 • Kiks
 • Klemmeposer (generelt var vi glade for at have stacket godt op på snacks, da Evi ikke skulle nyde noget af maden, der blev serveret på flyet).

Underholdning

 • iPad og Paw Patrol legetøjet var det, der hittede størst hos Nola. Og så de mange afbræk for at spise og snacke.
 • Vi havde hentet en håndfuld spil til iPad’en (Minisjang, Alfons Åberg, Pippi, Paw Patrol, Rasmus Klump) og sørget for en masse afsnit af favoritserierne på Netflix, samt et par film på Disney+.
 • For Evi var det, som jeg også nævner længere oppe, især muligheden for at komme ned at sidde på gulvet og rode lidt i vores tasker (klassisk tilfælde af ‘hvad-end-der-virker’) der kunne holde hende beskæftiget. Dét og så muligheden for at charme sig ind på passagerne på sæderne bag os, som Evi havde en fest med at få kontakt med, når hun kiggede over og imellem sæderne.
 • Vi brugte også lidt tid på at gå med hende i hænderne op og ned ad mellemgangen og ellers på at prøve at få hende til at sove … den succes var tvivlsom på turen derned, hvor hun endte med at tage bare 40 minutter i mine arme, bouncet i søvn svøbt i hendes dyne. På vejen hjem gik det lidt bedre med det, og selvom vi måtte både i bæresele og tilbage at vugge i armene før hun til sidst overgav sig til søvnen, så endte hun med at sove halvanden time i mine arme.

Hvis turen alligevel føles lidt lang …

 • Skærmtid uden begrænsninger
 • Tag en time ad gangen og vær tilstede på dine børns præmisser
 • Hvis dit barn græder/ikke vil sidde stille i sædet/eller på anden måde er utilfreds, så prøv om det kan distraheres ved at gøre noget andet. Måske en tur op og ned af mellemgangen er en god ide nu. En snack. Mere skærmtid. For os fungerede det virkelig fint, at alle regler om skærmtid var ophævet på flyveturen, og Nola var helt opslugt af sin iPad nærmest på hele den fem timer lange flyvetur. Så mange timer ville jeg aldrig tillade derhjemme, men her handlede det bare om at hun var underholdt og afslappet, for så var vi det også.

 • Reply
  Sofie
  5. april 2022 at 10:47

  Hej Line. Afleverede I klapvogn ved check-in, eller kunne I tage den med ud til gaten? Eller er der klapvogne i lufthavnen?

  • Reply
   Line Schjelde
   19. april 2022 at 13:06

   Åh beklager det langsommelige svar Sofie! Ved ikke om svaret kommer for sent, men uanset; vi checkede klapvognen ind, men faktisk kun fordi vi gerne ville være sikker på, at den kom frem uden skrammer, da jeg skulle skyde billeder af den til et samarbejde. Flere andre afleverede blot deres klapvogn ved gaten, og så blev den læsset på flyet der. Men tjek med dit rejse/flyselskab for en sikkerheds skyld. Jeg lagde desværre ikke mærke til, om der var klapvogne tilgængelige i lufthavnen, da vi ikke selv havde behov for en.

Kommenter