Hverdagsliv Livet som mor

24 TIMER PÅ BARSEL #2

28. februar 2019

Tilbage i november udgav jeg dette indlæg, hvor jeg tog jer med på en dag i barselsboblen. Nu er der imidlertid ret stor forskel på at have en baby på 4 måneder kontra 7, og da I tog godt imod læsningen sidste gang, tænker jeg at gentage. I er nemlig også flere, der har skrevet og spurgt, om jeg ikke vil komme lidt mere ind på Nolas rytme i løbet af en dag, og det er sådan en barselsdagbog også oplagt til, så undervejs kommer jeg til at knytte et linjer til omkring spise/putte/soverutiner.

Lad os komme igang … i dette tilfælde med onsdag den 27. februar.

02:07 – Nola vågner første gang siden vi gik i seng omkring 22:30. Vi har den seneste uges tid været inde i en rigtig god rytme, hvor hun har præsteret at sove hele 4-5 timer i stræk, hvilket ellers ikke er sket før. Når hun vågner er det dog gerne med gråd, og jeg lykkes sjældent med at få hende til at falde til ro bare med sutten. Istedet bliver hun derfor ret hurtigt tilbudt brystet, når hun vågner om natten, og der er gået mere end et par timer siden sidst. Hun spiser fire-fem minutter og falder derefter tilbage i den dybe søvn, hvor jeg kan liste hende tilbage hen i hendes seng, som nu står ved siden af vores istedet for den bedside, hun har sovet i indtil for ganske nylig.

04:11 – Denne nat er åbenbart af den lidt mere urolige af slagsen, og Nola vågner allerede igen to timer efter. Gentager rutinen med at tilbyde brystet og ti minutter efter hun tilbage i sin seng, og jeg sender en stille bøn afsted om 3 timers søvn mere, selvom jeg godt ved, det nok nærmere bliver to.

6:13 – Nola har ligget og pludret det seneste kvarters tid, og jeg indser, at jeg ikke kommer til at lykkes med at få hende til at falde i søvn igen. Mads er også vågnet, selvom vækkeuret først ringer om et kvarter. Jeg tager Nola ud af hendes sovedragt, som jeg har skrevet lidt om her, og hun kommer over og ligger mellem Mads og jeg. Elsker den her start på dagen, hvor Nola er i hopla, og hun glad møver sig rundt i smørhullet mellem os.

6:36 – Vi står op, og Nola bliver puslet efter natten. Det bliver til et kvarter i bar mås inde på gulvet på hendes værelse, inden hun kommer i tøjet, og vi går ned for at gøre morgenmaden klar. Efter at Nola er begyndt på fast føde fylder måltiderne virkelig meget. Jeg balancerer stadig lige på den grænse, hvor jeg synes måltiderne er krævende og træls, fordi det tager lang tid at udtænke hendes mad, forberede den og få den i hende. Heldigvis bliver det bedre og bedre, og som med alt andet i det her babyleben, så er det jo også blot en fase, jeg ved, jeg skal igennem.

7:30 – Vi er færdige med morgenmaden, som for Nolas vedkommende bestod af en grød fra babydeli, som vi lige nu tester, og noget frugtmos på toppen, mens Mads og jeg spiste frugtbowler med granola og jordbær. Lige for tiden er hun lidt svær at få grød i om morgenen, så mest af alt gik morgenmaden dog med at vi forsøgte at distrahere hende til bare at få lidt mad indenbords. Jeg kapitulerer på den grove grødtype, og laver hende en lille portion af den færdige grødblanding fra Arla Baby & Me, som endnu engang redder os på målstregen. Jeg tror til dels, at grødfrustrationen hænger sammen med, at hun ikke selv kan styre skeen med grøden, og nu hvor hun ellers spiser mere og mere fingermad, er det pludselig lidt træls at andre styrer mad-slagets gang. Jeg har dog ikke tålmodighed til at starte morgenen med grød udover det hele, så indtil videre fastholder jeg, at grødskeen styres af Mads eller jeg. Onde mor!

8:35 – Nola er efterhånden ved at være klar til sin formiddagslur, som helst ikke skal falde meget mere end 2,5 time efter hun er stået op. Hun bliver tilbudt brystet, nu der var begrænset succes med grøden i dag, og hun falder næsten i søvn i mine arme. Jeg får puttet hende i ulddragten, og lagt hende i barnevognen, hvor hun helt har overgivet sig til søvnen allerede inden jeg når ned i gården med hende.

8:49 – Jeg svæver lidt imellem at tage over i fitness eller klare en omgang hjemmetræning på stuegulvet. Sidstnævnte vinder, fordi jeg så har lidt mere tid for mig selv til at nå bad og forhåbentlig lidt blogarbejde, inden luren er forbi.

10:04 – Akkurat som jeg er færdig i badet og sætter mig til rette foran computeren med varm te og lidt frugt, melder Nola sig dog, og hun er lysvågen, så jeg opgiver at få hende til at sove igen. Hun er godt igang med at korte sin ellers lange formiddagslur gevaldigt ned, og forhåbentlig det istedet betyder en overgang til en længere middagslur, hvilket jeg lige nu holder vejret lidt omkring. Nogle dage er der den, mens jeg andre dage kun kan få hende til at sove 45 minutter over middag.

10:3o – Vi skal i mødregruppe i dag, men nu da Nola er vågnet så tidligt efter sin formiddagslur, tænker jeg lige at få lidt mad i hende, inden vi skal afsted. Det bliver til små bondebrødshapsere med henholdsvis smøreost og leverpostej, som lige nu går rent hjem. Synes stadig det er lidt en gåde at finde ud af hvad, hvor meget og hvornår maden skal falde, så jeg famler mig stadig lidt frem.

11:10 – Ud af døren og afsted til mødregruppe, hvor vi i dag heldigvis bare lige skal krydse gaden og over i naboblokken.

13:20 – Nola er dødtræt efter et par timer i mødregruppen, så efter at være blevet spist godt af med først gulerodsmos og en kyllingekødbolle og brystet til lige at toppe af, bliver hun puttet i barnevognen og går ud som et lys. Jeg vinker farvel til mødregruppen, som fortsætter ud på gåtur, og jeg sætter istedet kurs med indkøb og dernæst forhåbentlig en uforstyrret times arbejde derhjemme.

13:57 – Hjemme foran computeren og en rugbrødsmad on the side. Jeg får gjort blogindlægget om vores billige opgradering af spisestuen færdig, og gør klar til at starte på indlægget her.

14:05 – Nærmest på klokkeslettet 45 minutter efter at Nola er blevet lagt, vågner hun og grader. Damn you, søvncyklus! Nåh, det lykkes mig heldigvis at få hende til at overgive sig igen med sutten vel tilbage i munden og en kort trilletur i gården. Yes. Tilbage foran computeren.

14:39 – Gråd fra gården. Igen. Jeg tager kampen op og triller med hende i gården i 10 minutters tid, hvorefter der igen er ro. Altså indtil et kvarter efter, hvor hun igen er vågen. Tredje gang må være lykkens gang, så jeg stiller mig og vugger vognen igen, vel vidende at eftermiddagen bliver så meget mere overkommelig, hvis ikke hun kun snupper halvanden times middagslur.

15:12 – Lige som jeg er opdateret med dette blogskriv, græder Nola fra gården, og jeg kapitulerer og henter hende op. Knap to timers lur er det blevet til, og det ok i forhold til resten af dagen. Så kan hun forhåbentlig stadig nå en powernap sen eftermiddag. Heldigvis er hun i et strålende humør, som hun bliver taget op. Vi går på badeværelset og pusler, og jeg går all in på at være sjove-mor. Det inkluderer lige for tiden gerne, at jeg i skinger falcet skal dufte til hendes tæer og sige ‘puuuh hvor de lugter’, hvorefter hun skraldgriner. Ulempen ved den leg på puslebordet er, at jeg er ret meget i skudzonen for, hvad end hun nu skal af med. I dag bliver jeg tisset på, så det … #momlife

15:42 – Det er tid til en eftermiddagssnack, som i dag består af knækbrød med smøreost og appelsin og jordbærhapsere. 

16:10 – Jeg er alene hjemme i aften, så for at være på forkant med aftenen og potentielt tvær baby, går jeg igang med at forberede aftensmad. Vi vil gerne prøve at tænke i måltider, som både vi og Nola kan spise, så i dag står den på boller i karry, som Nola skal smage for første gang. Jeg laver en kæmpe portion, så der også er til fryseren, og vi laver sovsen efter denne opskrift, som ikke indeholder mælk. Imens møffer Nola rundt på gulvet, indtil hun bliver sur over ikke at være centrum for min opmærksomhed og istedet må op i højstolen og med i TV-køkkenet.

17:07 – Mads er hjemme fra arbejde, og vi beslutter at gå ud på en eftermiddagstur, så Nola kan snuppe en lur i barnevognen, og vi lige kan nå at holde lidt i hånd, inden Mads skal videre til middag ude i byen med en kammerat.

18:30 – Hjemme igen, og aftensmaden er klar til at blive serveret. Nola er en kende skeptisk over menuen, men efter lang betænkningstid, og en lille portion færdigkøbt mos fra Änglamark som appetizer, overgiver hun sig til karryretten. Succes. Også hvis man mæler på mængden af ris og kødboller, som er ud over det hele. 

19:00 – Jeg ringer til mine forældre og aftaler med dem, at jeg tager toget ned til dem fredag, hvor vi skal på weekend hos dem. Vi facetimer, så Nola kan se mormor og morfar imens. Derefter rydder jeg af efter aftensmaden, og ryster lidt på hovedet over hvor ufattelig meget tid, jeg hver dag bruger på at rydde af og rydde op. Nola går op opdagelse i en køkkenskuffe imens.

19:40 – Vi nærmer os så småt Nolas sengetid, så vi går op og begynder på aftenpuslingen. Vi er ret rituelle omkring den seance, og forsøger at lade det foregå på præcis samme måde hver aften. Vi plejer at hygge med det alle tre, men i aften hvor Mads ikke er hjemme, må jeg afvige lidt for ritualet og istedet klare det selv. Hun får lidt bar numse tid på puslemåtten, mens jeg fjerner makeup og renser ansigt. Derefter bliver Nola etagevasket og smurt i creme, de steder, hvor hendes hud lige for tiden slår lidt ud. Derefter i ren ble og hun kommer i nattøjet, så vi er klar til putningen.

20:05 – Vores putteritual foregår hver aften ved, at jeg i et helt mørkt soveværelse sætter mig og armer Nola i favnen. Hun spiser fem minutters tid, og begynder derefter at gnide sig i øjnene, vel vidende at hun skal sove om lidt. Hun bliver igen puttet i sin sovedragt, og jeg tager hende tilbage i min favn, putter hende lidt under min dyne, og synger så helt afdæmpet Tingelingelater to gange og derefter Jeg ved en lærkerede, mens hun bliver nusset mellem øjnene og på maven. Hun sover. Jeg bliver siddende fem minutter mere, så jeg er sikker på, hun sover tungt, og jeg lister hende derefter over i hendes seng, og putter juniordynen om hende, som vi er gået over til nu, fordi hun ikke så nemt sparker den af som med babydynen. 

Jeg er pinligt bevidst om, at vi nok ikke gør tingene helt efter bogen i forhold til at skabe god søvnassociationer for Nola, når hun sådan falder i søvn i mine arme, men hun er enormt tryghedssøgende om aftenen og natten, så for nu har jeg sluttet fred med, at vi ignorerer de mange gode anbefalinger, og istedet bare gør, hvad der fungerer for os, og som føles rigtigt med hjertet og maven. 

20:23  – Jeg sætter mig til rette i sofaen med en rest is fra fryseren og går igang med at besvare den spørgerunde, som jeg har sat igang på Insta. Mega hyggelig måde at komme lidt tættere på jer, der følger med.

20:50 – Mads kommer hjem og vi sætter Nybyggerne på. Har fået øjnene lidt op for flow tv igen, og der er altså noget hyggeligt og lidt nostalgisk over uge efter uge at følge med i et program. 

21:10 – Nola græder oppe fra soveværelset, og Mads går op og forsøger at trøste. I dag er dog en af de aftener, hvor hun ikke stiller sig tilfreds med ham, og efter fem minutters vedholdende gråd, tager jeg over. Jeg lykkes dog heller ikke med at få dysset hende tilbage i søvn med nus og sut, så hun bliver istedet tilbudt brystet, som hun taknemmeligt tager imod. Fem minutter efter sover hun igen tungt. Jeg smutter tilbage ned til Mads, Nybyggerne og min spørgerunde.

22:12 – Vi er begge trætte, og beslutter at kalde det for en dag. Vi ved, at i morgen starter omkring klokken 6, og med et par natlige opvågninger er det meget rart at få lidt timer i banken. Vi ligger og hvisker lidt i mørket, indtil Nola grynter lidt, og vi siger godnat. 

00:48 – Nola vågner første gang, efter vi er gået i seng. Hun får brystet, spiser nogle minutter og falder i søvn igen.

02:24 – Hun vågner igen. Denne gang lykkes det mig heldigvis at få hende til ro igen med sutten. Hun sover dog ikke så tungt i nat, så den rytme her gentage sig nogle gange over de næste par timer.

04:40 – Det er lykkedes mig at få hende til at sove videre til trods for at sutten har skulle gives en del gange. Nu er det dog nødvendigt at tilbyde hende brystet for at få hende til at sove videre, så det får hun, og hun sover derefter til klokken 6:16, hvor en ny dag i barselsboblen gryer.

 • Reply
  Anne
  28. februar 2019 at 22:03

  Åh kommer lidt til at savne livet på barsel når jeg læser om din dag! Mht søvn så ka jeg kun anbefale at gøre hvad der virker for Nola og se bort fra anbefalinger og hvad kloge hoveder siger..jeg har af og til prøvet at følge de råd der er men babyer og børn er så forskellige så tror ik der er en måde at gøre det på! Og især når de er så små så skal man gøre det der får dem til at sove 😉

 • Reply
  Amalie
  28. februar 2019 at 23:35

  Det lyder som en dejlig dag ❤️
  Det undrer mig lidt med opskriften, da det står, at der skal mælk i bollerne? Undlod du det? Den ser ellers lækker ud. Tak på forhånd 😊😊

  • Reply
   merimeri
   4. marts 2019 at 9:55

   Yes, kødbollerne lavede jeg blot uden mælk og tilsatte istedet et ekstra æg, for at få farsen til at hænge bedre sammen 🙂

 • Reply
  Bolette
  1. marts 2019 at 16:53

  Det lyder virkelig meget som mit barsels liv det der 🙂 dog er vores yngste datter kun 3 mdr gammel.. hyggeligt at læse med på din blog.. <3 🙂

  • Reply
   merimeri
   4. marts 2019 at 10:19

   Dejligt du læser med Bolette ❤

 • Reply
  Emilie Ellehauge
  1. marts 2019 at 21:56

  Hyggeligt at læse med på sådan en hverdag!
  Jeg vil bare lige skrive til dig, at jeg synes det er synd du næsten har ‘dårlig samvittighdd’ over at amme hende. Hun er stadig så lille og det er helt naturligt at hun søger tryghed – og vigtig næring – hos dig og brystet længe endnu. Det samme med dårlige søvnassociationer: jeg tror slet ikke på dårlige vaner hos så små børn, hun skal da bare have det hun har brug for <3

  • Reply
   merimeri
   4. marts 2019 at 10:18

   Hej Emilie, dejlig kommentar at få ❤ Den dårlige samvittighed er også parkeret på et meget lille sted, hvor den nu kun en sjælden gang titter frem, når jeg bliver mødt af læsning og kommentarer á la “sådan-bør-dit-barns-rytme-være” 😉

Kommenter