Rejser & rejseguides

TRAVELLING MAKES YOU MORE OPEN MINDED

29. maj 2016

sri-lanka-2016

Det er nu to måneder siden, vi kom hjem fra Sri Lanka, og de mange indtryk og minder sidder stadig dybt i mig. Både Mads og jeg er enige om, at det indtil videre har været den største rejseoplevelse for os begge og vi er kommet hjem rige på oplevelser, nye perspektiver, et større udsyn – og en kæmpe appetit på at opleve endnu mere af den store og forunderlige verden, vi er heldige at være en del af. 

Jeg elsker at rejse, men hvor det tidligere mest var for feriens skyld, så har jeg efter Sri Lanka i den grad fået øjnene op for at rejse for at opleve noget nyt, noget anderledes og noget, der kan udvikle mig som menneske. Jeg var så spændt inden afrejse og, hånden på hjertet, faktisk også lidt nervøs. Vi havde bevidst ikke planlagt størstedelen af vores rejse hjemmefra og ville hellere tage en dag ad gangen og tage derhen, hvor vi følte for. Men hvordan ville det gå i et land, hvor de færreste kan engelsk, hvor kulturen på ingen måde minder om den vestlige, vi er vant til at begå os i og hvor den kontrol, over mine omstændigheder, som jeg trods alt har derhjemme, ikke ville være meget bevendt? Alle de tanker fyldte en del i ugerne op til, men Sri Lanka var på alle måder en øjenåbner og jeg følte mig undervejs på rejsen så uendeligt heldig over at få lov til at opleve så overvældende en natur og den hjertelige og nysgerrige kultur, meget anderledes fra vores vestlige, på tætteste hold.

Særligt de lokale gjorde et stort indtryk på mig. At bruge 13 timer på bagsædet af to fremmedes bil med et ufremkommeligt engelsk og alligevel føle det, som det mest sikre sted i verden, at få to chokoladeknapper af en genert, lille pige i favnen på hendes mor, da vores bil brød sammen i en lille lokal landsby, at dele et dobbelt togsæde med en bedstemor og hendes barnebarn i 5 timer ned igennem højlandet. Mødet med de mennesker, vil jeg aldrig glemme.

Rejsen gjorde også et stort indtryk på mig af en anden og mere nærværende årsag. Hos momondo har vi nemlig de seneste mange måneder arbejdet på et stort studie af effekten af et rejse. I forbindelse med projektet, Lets Open Our World, har vi globalt spurgt mere end 7200 personer til deres forhold til rejser og det viser sig, at 75% af os har fået et mere positivt syn på mennesker fra de lande, de har besøgt. 76% siger sågar, at rejser har fået dem til at se mere positivt på forskelle og diversitet og 61% tror på, at der ville være mindre intolerance i verden, hvis folk rejste mere. Det er ret tankevækkende tal i en tid, hvor debatten omkring kulturelle forskelle af og til kan blive lidt snæver og hvor tilliden til andre mennesker til tider synes at hænge i en tynd tråd. 

Tænk hvis rejser er midlet til at skabe en bedre og mere åben verden? Jeg tror på det. Sri Lanka har i hvert fald åbnet min verden. 

Har du et ferieminde, som har gjort et særligt stort indtryk på dig?

    Kommenter