Hverdagsliv

En fashionistas bekendelser

21. august 2013

De kære blogdamer Betina fra Pixels & Poesi og Trine fra Den lille recessionista er uden sammenligning mine to største inspirationskilder når det kommer til den perfekte everyday-garderobe. De forsøger nemlig udelukkende at shoppe med omtanke – en disciplin jeg stadig langt fra mestrer til fulde, men som jeg afgjort drømmer om at blive bedre til. Tanker som: “Har jeg noget der minder om i forvejen?”, “Er den pengene værd?”, “Hvad kan jeg sætte den sammen med i min nuværende garderobe?” er alle tanker jeg bilder mig ind jeg har, men som jeg, efter en grundig gennemgang af min garderobe, må konkludere, alligevel ikke rigtig viser sig at være tilstedeværende når jeg shopper. For jeg ELSKER nemlig at shoppe, og kan blive helt høj på nye tilføjelser til garderoben. Det er så materialistisk som det overhovedet kan være, men det har stået på siden jeg startede med at arbejde i tøjbutik for snart 10 år siden. Jeg arbejdede dengang i Bahnes modetøjsafdeling ved siden af min HHX, og der gik ikke én eneste vagt, hvor jeg ikke havde nye ting med hjem – og det er en farlig tradition, når man stadig, her 10 år efter, fortsat er på SU. Malene Birger, Day Birger et Mikkelsen, Stella Nova, Rützou osv. til yderst fordelagtige priser var bare for godt til at lade hænge, og det har medført en årelang trang til at spendere hver en lønkrone der er til overs, på tilføjelser til garderoben.
Føromtalte bloggere, Betina og Trine, har for nylig optalt deres garderobe ud fra kategorier, for på den måde at få et overblik over garderobens egentlige indhold. Den kunst gør jeg efter, tænkte jeg, selvom jeg nok var lidt bange for resultatet. Synes ikke mit tøj ser ud af meget når det hænger der på tøjstativet, men sandheden er at jeg har tøj gemt i skuffer og kurve, alle de steder jeg kan slippe afsted med det, og derfor bedrager jeg nok lidt min egen opfattelse af omfanget af min garderobe. 
143 stykker tøj og sko kunne jeg tælle mig frem til – og det er vel at mærke uden sportstøj, de 50 ting jeg har til salg på Trendsales, og det tøj jeg har pakket væk i bedrollere og i flyttekasser i kælder og på loft (tøj jeg ikke nænner at skille mig af med, men som jeg heller ikke går med på nuværende tidspunkt).
Fordelingen af de 143 items ses nedenfor. Sammenlagt er der for ca. 55.000 kr, dvs. en gennemsnitspris på ca. 385 kr. Derfor er det også tydeligt at jeg overordnet set ikke køber dyrt – mit problem er at jeg køber MEGET!
– 8 langærmede bluser
– 2 sweaters
– 9 cardigans
– 3 skjorter
– 9 jakker (blazere, korte jakker, læderjakke)
– 4 frakker
– 11 nederdele
– 2 shorts
– 15 kjoler (heraf 6 festkjoler og 9 til hverdag)
– 4 bukser
– 10 jeans
– 27 toppe (tanks, tees, toppe uden ærmer)
– 29 sko
– 10 tasker (3 hverdagstasker og 7 clutches)
Jeg ved jo godt at jeg i virkeligheden ikke går med alle 143 items, men når det kommer til at sælge, så ryger jeg alt for tit i fælden med at det pågældende stykke tøj jo stadig er flot, sidder godt og at jeg alligevel mister alt for meget på at sælge det. Og så får det pænt lov at blive hængende, mens jeg går ud og køber nyt til garderoben.
Eftermiddagens lille regnskab, fik mig et kort øjeblik helt til at miste pusten. Der er intet som tal, der kan få en til at se tingene i et helt nyt lys vel?
Jeg har  derfor givet mig selv et løfte om, at min garderobe skal skæres markant ned i løbet af den kommende sæson, og hvert enkelt stykke tøj vil derfor blive kigget på med noget mere kritisk øjne end hvad der tidligere har været tilfældet. Og så er det slut med at købe, for ja .. bare for at købe.
Håber inderligt at denne øjeåbner vil tilføre et nyt kapitel til mine shoppingvaner, således at jeg for eftertiden kan lave optælling af garderoben med noget mere ro i sindet.
 • Reply
  Pixels og Poesi
  21. august 2013 at 18:33

  Fedt at se at du tog udfordringen op og sjovt at se hvordan din fordeling er. Er bl.a. meget imponeret over dine 27 toppe, men jeg har åbenbart også meget lidt lige i det område. Nok fordi jeg oftest går i kjole.

  Jeg er spændt på at se hvad optællingen vil betyde for din fremtidige shopping. Har du tænkt dig at skaffe dig af med nogle af de 143 ting du har talt i dag? F.eks. har jeg personligt virkelig prøvet at skære ned på køb af – og skaffe mig af med festkjoler, små tasker og stiletter (særligt sandaler med stilethæl), fordi det er ting som jeg sjældent bruger men alligevel bliver ved med at købe. Jeg går bare ikke til fest nok til at kunne retfærdiggøre at have 10 festkjoler og ditto antal stiletter og clutches.

 • Reply
  Karina
  21. august 2013 at 18:59

  Det er nogle super gode tanker du har gjort dig 😉 Kender det godt alt for godt!

 • Reply
  Carina Trinhammer
  21. august 2013 at 19:04

  Hold da op, det er godt nok et imponerende projekt, du har været i gang med! Synes det giver rigtig god mening, når man som dig er på jagt efter den perfekte hverdags-garderobe – så kræver det sikkert en sådan indsats 🙂 Personligt følger jeg ikke helt tankegangen, fordi jeg altid har elsket at have et kæmpe udvalg, og så får jeg som oftest brugt alt tøjet i garderoben. Jeg hader at have det samme på for mange gange, det keder mig rigtig meget, så jeg ville aldrig kunne skære ned på den måde 😉
  Dog – selvom vi er forskellige på dét punkt – sætter indlægget nogle gode tanker i gang hos mig. Jeg køber også meget, kunne klart skære lidt ned. Måske jeg skulle gå i gang med at tælle? 😉

 • Reply
  Ida / Fashionlab
  21. august 2013 at 19:39

  Sejt gået Line! Det lyder som om, at du har fået en øjenåbner, og forhåbentligt kan den være med til at lede dig vej til den for dig perfekte everyday-garderobe!

  Jeg har aldrig talt hvor mange stykker tøj jeg ejer. Formentlig kunne jeg hurtigt nå til ca. samme antal som dig? Dog har jeg hverken en Bed-roller eller en flyttekasse med tøj, af den simple årsag at jeg ikke har plads (Hvilket måske er meget godt?). Men som bekendt lavede jeg i starten af året en liste over mine anskaffelser i 2012, og i samme forbindelse begyndte jeg også at planlægge mine køb. Og til trods for at jeg pt ikke ser ud til at klare den helt, har den hjulpet mig store skridt mod min perfekte everyday-garderobe!

  Jeg tror på dig og glæder mig til at følge dig på sidelinjen!

 • Reply
  Ida
  21. august 2013 at 20:01

  Av den optælling er lidt af en øjenåbner! Men selvfølgelig kan man klare sig med, og måske blive gladere af, en hel del mindre. Jeg øver mig i at købe lidt men godt, og bliver altid rigtig glad af de køb. Men derfor kan det helt sikkert være hårdt, at der er længere imellem købene, så jeg forstår dig fuldt ud! Det er jo fedt at finde noget lækkert, og det legende og eksperimenterende bliver lettere skåret fra, når man bliver mere nøjsom og systematisk.

 • Reply
  Trine Lykke
  22. august 2013 at 14:31

  Sejt du kastede dig ud i det, der ER bare den vildeste øjenåbner. Og må give Betina ret, 27 toppe, det er godt nok vildt – det er næsten halvdelen af min garderobe alene!
  Da jeg lavede min første optælling for 2,5 år siden havde jeg næsten 200 items, i dag har jeg knap 60. Jeg mangler nogle ting, men jeg vil tro jeg ender med en halveret garderobe… 🙂

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 20:56

  Tror også de fleste af os går med tanker omkring det egentlig – synes bare især det kan være svært her i blogland, hvor fokus jo på det meste er på forbrug og at shoppe nye tendenser.

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 20:58

  De 27 toppe chokerede også mig lidt (no wonder, jeg altid føler jeg mangler langærmede overdele). Tror min overflod på det område hænger sammen med at toppe ofte ikke er så dyre og at de kan bruges både til nederdele og jeans. Men jeg går jo ikke med halvdelen, så her skal der også ryddes gevaldigt ud.
  Glæder mig lidt at høre at din garderobes forvandling har været et par år undervejs, jeg føler nemlig jeg har meget lang vej igen lige nu.

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 21:00

  Der bliver i hvert fald helt klart mindre plads til at tendensshoppe, men i virkeligheden tror jeg faktisk at dét er ok for mig. Når alt kommer til alt, er det alligevel min sorte garderobe som jeg foretrækker at trække i og som jeg føler mig bedst tilpas i.

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 21:03

  Er i hvert fald top-motiveret omkring projektet efter lige at have sundet mig ovenpå de høje tal igår 😉 Tror også planlægning er vejen ud af mit overforbrug og så hele tiden holde regnskab, sådan så jeg får et bedre overblik over min samlede garderobe.

  Og vær du glad for at du ikke har ekstra plads til at gemme tøj væk på. Dét er nemlig en farlig tendens, har jeg måtte erfare. Et eksempel på out of sight, out of mind 😉

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 21:33

  Imponerende, og omfattende 😉 Hvis jeg rent faktisk gik med alt mit tøj, så tror jeg ville have det nøjagtig ligesom dig. Jeg er bare et vanedyr, som bruger ganske få items ad gangen, så for det meste hænger i hvert fald halvdelen af mit tøj uberørt i perioder. Og det er tøjet alligevel for dyrt til, så der må en ændring i mine shoppevaner til!
  Synes klart du skal lave regnskabet – mest af alt fordi det virkelig ér tankevækkende hvad man egentlig har hængende i garderoben – og "værst af alt" værdien af det 😉

 • Reply
  Line S.
  22. august 2013 at 21:40

  Jeg er klart mest en nederdel og jeanspige, hvorfor behovet for toppe nok er lidt større – meeen 27 toppe er nu alligevel i overkanten, så der skal under alle omstændigheder skæres ind til benet i den kategori!

  Det er bestemt tanken at sælge nogle af de 143 items, netop fordi jeg ikke bruger halvdelen af dem nok til at forsvare at blive ved med at beholde dem. Drømmen er at komme ned under de 100, men det er nok lettere sagt end gjort.

Kommenter