Boligindretning

KØKKEN-MAKEOVER MED LINOLEUM: PROCESS OG PRIS

13. marts 2019

I er flere, der har skrevet og spurgt til lidt mere info omkring vores projekt med at få lagt linoleum på vores køkkenbordplade. Og det vil jeg hjertens gerne give jer, nu hvor vi langt om længe er på plads med den.

Behovet for en ny bordplade opstod, fordi vi var lede og kede af den egetræsbordplade, vi havde liggende. Den var i tidernes morgen blevet fejlbehandlet med olie, så træet så slidt og misfarvet ud. Det kan I se og læse lidt mere om i indlægget her. Vi kunne have valgt at slibe den ned, men da vi også ville skulle have haft hjælp ude fra til det, besluttede vi istedet at gå med en plade i linoleum, der er et materiale, vi begge holder meget af. Fordi det er slidstærkt, nemt at gøre rent og fordi det findes i så mange fine farver. Vi har i forvejen linoleum på vores køkkengulv og på vores spisebord, så vi vidste ligesom, hvad vi gik ind til. 

Linolummet er fra Forbo, deres desktop udgave, der kommer i ruller, som så kan tilpasses og skæres til, så den passer til den overflade, den nu skal ligge på. Efter i lang tid at have været fast besluttet om en plade i charcoal, ændrede vi i sidste øjeblik mening, og gik istedet med en grågrøn farve, der hedder pewter, som vi syntes spillede bedre sammen med de øvrige linoleumsoverflader i rummet og i øvrigt ikke blev helt så mørk som charcoal.  Og det har vi ikke fortrudt. Farven er lige som vi håbede på, og giver et perfekt modspil til det hvide køkken, uden at stjæle alt for meget lys. 

Processen omkring at få pladen lagt har dog været alt andet end gnidningsfri. Vi har haft en gulvmand, der er vant til at arbejde med linoleum, til at lægge den, men desværre var håndværket ikke udført særlig godt til at starte med. Pladen var skåret sjusket og skævt til. Øv. Af måtte den igen, men en del af limen fra linoleummet blev nu siddende, og gjorde underlaget ujævnt. Vores træbordplade skulle derfor smøres ind i spartel for at gøre den klar til, at nyt linoleum kunne blive lagt på. Det forsinkede os lige en uge på grund af tørretid og derefter en sygdomsramt håndværker. I fredags var spartlen dog endelig tør, håndværkeren rask, og vi kunne derfor komme i mål med pladen. Med større præcision blev pladen skåret til, og vi nåede endelig frem til et tilfredsstillende resultat. Det meget bøvl med pladen tror jeg til dels skyldes en håndværker, der ikke lagde helt samme grundighed i pladen, som den kræver, og at linoleum til bordplader kan være et lidt svært materiale at arbejde med, fordi det netop kræver, at man skærer den meget præcist til. Et alternativ kan være at sætte lister på omkring bordkanten, for dermed at skjule eventuelle små skævheder i tilskæringen, men det er mere tidskrævende og gør dermed arbejdet dyrere.

I alt har vores nye bordplade kostet os 4660kr. 1460kr for linoleum (kan dog gøres lidt billigere ved fx at købe hos gulvlageret.dk) og 3200kr for at få den lagt. En lidt dyrere løsning end at få slebet bordpladen ned, til gengæld har linoleummet givet vores køkken et helt nyt og skarpere udtryk, som vi er ovenud begejstrede over.

 • Reply
  Adrian Mørch
  4. maj 2019 at 15:53

  En evt. tilskæring af linoleummet behøver ikke præcis. Man kan lime det på, og så skære pladen til, eller man kan skære grovt til, og så bruge et flush jern på en overfræser til at køre den helt til kanten. Easy piasy.

  • Reply
   merimeri
   8. maj 2019 at 17:06

   Hej Adrian, det er faktisk også metoden med at lime på og skære til, som håndværkeren anvendte. Efter hans mening er det dog stadig svært at gøre helt præcist, fordi linoleummet er så blødt at arbejde i. Tippet om flush jern kunne han nok godt have haft brugt 😉

 • Reply
  Pia Rose
  26. juli 2019 at 12:22

  Super løsning -tak for inspiration- simpelthen den løsning jeg har ledt længe efter- har nemlig ikke brug for at skifte hele køkkenet ud- og målene i mit køkken gør ,at en ny bordplade bliver top dyr.
  Vil du dele navn/mobilnr på den håndværker som m held monterede Jeres linoleum ?
  På forhånd tak og god sommer
  Mvh
  Pia

  • Reply
   merimeri
   28. juli 2019 at 15:03

   Hej Pia, jeg vil simpelthen ikke være bekendt at anbefale dig håndværkere , der lagde vores, da vi havde så meget bøvl med ham og pladen er stadig ikke lagt fejlfri på. Desværre. Mit råd må være at rådføre sig med en tømrer eller gulvmand der har lagt linoleum på bordplader før.

 • Reply
  mads thalund
  3. april 2020 at 11:35

  hejsa… Jeg har set jeres bordplade løsning, og overvejer selv at gøre noget i samme stil (dog hvor linoleum er lagt på en bordplade i forvejen). Men vil mere høre dig/jer; her et år efter, er i glade for det? hvordan er det mht pletter fra mad, fedtfingre, at gøre rent og pænt osv?? Noget i ville ønske i havde vidst? Eller ligefrem tænker; havde vi vidst det her, havde vi ikke gjort det.

  • Reply
   merimeri
   3. april 2020 at 14:59

   Hej Mads, vi er stadig super glade for løsningen, og ville ikke gøre det om. Det er nemt at vedligeholde, og vi har endnu ikke fået nogle pletter, vi ikke har kunne få af.

   • Reply
    mads thalund
    3. april 2020 at 18:26

    og hvordan med mad pletter, har der været ting i ikk ku fjerne? noget farver jo meget eller giver fedt pletter eller skjolder?

    • Reply
     merimeri
     7. april 2020 at 22:18

     Som sagt, ingen pletter eller skjolder vi ikke har kunne få af 🙂 Men vi er også altid obs på rimelig hurtigt at tørre våde pletter op.

 • Reply
  Karen
  13. februar 2021 at 11:37

  Farven på jeres bordplade er super flot. Har kigget en del billeder igennem og synes den ser meget mere grå ud på andre billeder end på jeres

  • Reply
   Line Schjelde
   14. februar 2021 at 13:17

   Hej Karen, udtrykket på farven varierer nok alt efter lysindfald i rummet. Vi har – desværre – et forholdsvis mørkt køkken, og bordpladen kommer derfor nok til at fremstå mørkere i farven end det gør hos andre med mere direkte lys på. Men den er tydeligt grøn i farven 🙂

 • Reply
  Ria
  5. april 2021 at 13:18

  Sorry, I don”t speek your language, but it looks good. Can you tell me if the linoleum is heat resistend?
  Greatings from Ria (Netherlands)

  • Reply
   Line Schjelde
   7. april 2021 at 14:37

   It’s not heat resistant in a way so that I would put hot pots and pans directly on the countertop, but mugs with hot drinks etc are fine.

 • Reply
  Simone
  8. oktober 2023 at 20:23

  Hej, jeg overvejer rede vores gamle køkken, med en stor linoleum-overhaling.
  Jeg vil gerne gøre det på både bordplade og skabsfronter.
  Hvad er dine erfaringer med samlingerne og ‘enderne’?

  Er det svært at samle ‘enderne’ (to stykker) tæt?
  Samler der sig meget skidt i kanterne?
  Skal man lukke enderne af på en bestemt måde? osv osv.

Kommenter