Livet som mor

10 TING DER HAR OVERRASKET MIG VED AT BLIVE MOR #3

14. marts 2019

Byder tilværelsen som mor med en 8 måneder gammel baby om benene stadig på overraskelse? Det gør den! Her kommer 10 af de seneste …

 • Hvor usandsynligt meget tålmodighed det kræver at spise rigtig mad med en baby. Fingermotorikken er ikke rigtig til, at Nola får fat i så pokkers meget mad og rent faktisk rammer munden. Hvilket er super fedt når hun 80% af tiden insisterer på at ville spise selv ….
 • Hvor hurtigt man glemmer en dårlig nattesøvn, når ens afkom stikker end et charmesmil som det første om morgenen. Nola sover stadig ved siden af mig i hendes seng, og som noget nyt er hun begyndt at trille rundt på maven, og møffe helt tæt hen på mit ansigt, når hun mener, det er tid at stå op. Så hyggeligt. Og som dug for solen er irritationen over hendes natteroderi forsvundet.
 • Hvor mange upædogiskse hjælpemidler man tyr til, når man prøver at købe sig lidt ekstra tid til at lave fx aftensmaden færdig, mens man har en utålmodig baby på gulvet. Mit seneste påhit er at lade Nola gå i en af køkkenskufferne, hvilket hun nemt kan distraheres med. Den strategi skal jeg nok komme til at fortryde senere, når hun selv afkoder også at åbne skufferne.
 • Babymareridt. Altså hvad tillader deres trods alt stadigt begrænsede bevidsthed, at de har mareridt om? Og hvordan forholder man sig til dem? Nola græder og græder, men stadigt sovende, og hvis jeg begynder at trille med barnevognen (hun har altid kun mareridt når hun sover i vognen), vågner hun og bliver mere endnu mere ked.
 • Hvor fastlåst man bliver i sine rutiner, når baby pludselig skal spise selv. Som minimum er man jo nødt til at være et sted med en stol og et bord, når spisetid indtræffer, og så er der selvfølgelig hele madpakke-showet. Hvordan klarer I andre det med at spise ude med baby, hvis man gerne stadig vil fastholde intentionen om et varieret måltid?
 • Hvor svært jeg har ved at slippe amningen. Nogle dage føler jeg næsten det er mere mit behov end det er Nolas, men ammestunden er bare så hyggelig, og jeg vil virkelig gerne give hende alle de gode sager fra min mælk så længe som muligt, og aller helst gerne til omkring institutionsstart. Nola har efterhånden bare så godt fat i den rigtige mad, at det næsten virker som om jeg dobbeltfodrer hende ved stadig at tilbyde bryst inden alle lure.
 • Tiden. Hvordan kan den blive ved med bare at gå stærkere og stærkere? Da Nola var helt lille tog den ene uge den anden og jeg syntes dengang det hele gik meget stærkt. Siden da synes jeg dog kun tempoet er skudt i vejret, og jeg synes seriøst dagen er forsvundet i løbet af et splitsekund. Mon det kun bliver værre når man er tilbage på arbejde igen, og knappen for hverdagslogistik lige bliver skruet lidt ekstra på?
 • At samtaleemnet “hvordan var babys ble” lader til at være uudtømmeligt (pun intended). Men altså, hvornår stopper man med at gå sådan op i mængde og konsistens?
 • Hvor svært hovedet kan have det med at følge med babys tempo! Mig? Jeg er da lige blevet mor. Hvilket ikke rigtig understøttes af den 8 måneders baby der kravler rundt overalt derhjemme. 
 • Hvordan pokker man forener vores voksenmad med noget baby kan spise. “Så baby skal bare have nogle af vores kogte grøntsager, siger du?” … Jeg kan ikke huske, hvornår Mads og jeg sidst har spist kogte grøntsager til aften. Vores aftensmad lige for tiden består af Simple Feast tre dage, og de øvrige dage enten mad ude i byen, pasta eller friske salater, så alt for ofte ender vi med at lave særlig mad til Nola, mens vi selv spiser noget andet. Og det altså lidt besværligt i længden! Hvad gør I?
 • Reply
  Sofir
  14. marts 2019 at 7:21

  Et ønske herfra med et indlæg om de svar/kommentarer du får tilbage på dine spørgsmål. Kæmper selv med babymaden 🙄

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:35

   Det kommer Sofie – har et opfølgende indlæg på tapetet til i næste uge, så hang in there! 😉

 • Reply
  Maja
  14. marts 2019 at 7:50

  Jeg har også en baby på samme alder og fik af en veninde anbefalet Helens Bog om Mad & Børn, som vi er blevet super glade for. Der er dagsplaner som også hjælper ifht. nedtrapning af amningen og opskrifter som vi bruger meget. Den følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvilket jeg godt kan lide. Vi var nemlig også lidt på bar bund før, da vi ikke syntes, at informationen fra sundhedsplejersken var særlig fyldestgørende. Synes helt klart stadig det er udfordrende at lave mad til baby, som også smager af noget for os, og det er langt fra hver dag, at vi spiser det samme. Men bogen hjælper et skridt på vejen, synes jeg 🙂 Vil også meget gerne høre om, hvad andre svarer. Mvh Maja

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:37

   Jeg har også flittigt kigget i Helens bog og er enig i den er super god i forhold til dagsplaner. Opskrifterne må jeg dog indrømme at jeg gik lidt død i, så der har vi istedet hentet stor inspiration i Aarstidernes Babymad bog. Føles på en eller anden måde lidt mere nutidig end Helens, men det er selvfølgelig en smagssag. Jeg kommer med et opfølgende indlæg om babymaden i næste uge 🙂

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:38

   Jeg har det på samme måde som dig med Helens bog. Vi har brugt den flittigt i forhold til dagsplaner, men på opskriftsfronten har den altså ikke givet os noget. Synes efterhånden vi har fundet en fin balance med maden, så jeg kommer med et opfølgende indlæg på det i næste uge 🙂

 • Reply
  julie
  14. marts 2019 at 7:53

  vi har også været glade for Helens bog om mad og børn, ift dagsplaner og nedtrapning af mælk. MEN jeg synes simpelthen maden deri er SÅ intet sigende, kedeligt, og det synes vores datter også. Augusta får alt det vi spiser, og det har hun fået siden vi stoppede på mos. Vi tilføjer ofte bare lidt mere hakket grønt i vores pastaretter. Men der hvor hun faktisk spiser mest grønt er som snack. Der spiser hun hvad som helst.

 • Reply
  Malene
  14. marts 2019 at 9:15

  Haha, ift. maden så spiste vi også alt muligt lækkert inden Hugo kom på madvognen. Spol frem til nu, hvor vi spiser kogte kartofler, sovs, ris, dunser, sovs og udkogte ærter every single day!
  Jeg håber snart han er frisk på at prøve noget lidt mere spændende kulinarisk 😉

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:39

   Haha jeg elsker det Malene. Kogte grøntsager, dunser og sovs er livet. Håber jeres lille bandit snart er med på nye retter 😉

 • Reply
  Jozefina
  14. marts 2019 at 20:45

  WHO anbefaler at man ammer i min 2 år så du mærker helt rigtigt at Nola har brug for din mælk <3 Man siger også at food before one is just for fun. Derudover kan BLW anbefales hvis du kender konceptet 🙂 Nola styrer selv maden, styrker sin motorik og i skal ikke lave særskilt mad.

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:40

   Jeg er også blevet mere afslappet i bare at tilbyde hende brystet når hun efterspørger det, og jeg oplever heldigvis ikke længere at det går ud over appetitten på den faste føde. BLW har jeg hørt så blandet om fra fagpersoner, så den vej har vi nok ikke mod på at gå, men synes også efterhånden vi er landet et fint sted i forhold til at balance baby- og voksenmad.

 • Reply
  M
  15. marts 2019 at 20:23

  Vi er glade for Aarstidernes bog om babymad! Og tillykke med forlovelsen

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:41

   Den bruger vi også flittigt, så godt tip!

 • Reply
  Anne
  15. marts 2019 at 21:12

  min datter fik os sin egen mad indtil 9-10 mdr men ved 10 mdr ka de nemt spise det man får bare skåret ud og most lidt – så bliver det lidt sjovere og skønt at se dem spise med sammen med en.
  Mht at tage ud så tog jeg mos eller rest fra aftensmaden most med når vi var ude da min datter nægtede at spise købe mad 🙁 og ellers bondebrød med smørbart pålæg..

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:42

   Det lyder også som om vi følger den udvikling meget godt. Meget er nemlig sket den sidste måned, siden jeg udgav indlægget her, og synes efterhånden vi er landet i en god balance mellem baby- og voksenvenlig mad. Der er stadig dage hvor Nola får noget andet, men de bliver færre og færre.

 • Reply
  Louise
  17. marts 2019 at 21:33

  Jeg kan anbefale at læse lidt om BLW. Hos os spiste storesøster aldrig grød og næsten ingen mos og det samme med lillebror på nu 7 måneder. De får almindelig mad fra lige inden de bliver 6 måneder og det fungerer fantastisk. Jeg ville gerne give vores børn mad fra simple feast… ingen problem. Bare hold igen med salt og ingen mælk… og de får ikke meget indenbords til at starte med, så hold endelig fast i amningen så længe som muligt. Hun skal nok sige fra hvis ikke hun vil mere. Et barn kan jo sagtens leve af ren modermælk længe… og fint til 1 år. Det er samfundsstrukturen der gør at vi giver dem mad tidligere. Institutuonsstart gør det jo nødvendigt at de kan spise mad…

  • Reply
   merimeri
   25. april 2019 at 10:43

   BLW er I godt nogle stykker der snakker om, men jeg har hørt så blandet om det fra fagpersoner, så jeg har helt mod på at gå dén vej. Til gengæld er der sket helt vildt meget på spisefronten med Nola den sidste måned, så synes heldigvis ikke mad-projektet er helt så stor en mundfuld længere.

 • Reply
  Lotte
  26. april 2019 at 21:41

  Indstil dig på mindst 5 år med pasta, kogte grøntsager og farsmad 🤣 Jeg tror bare vi tilpassede vores mad så det blev mere babyvenligr, og om vi kunne lide det eller ej så har fars været en fast gæst på repertoiret de seneste mange år. Men vi har altid præsenteret vores børn for helt alm mad med smag og krydderier, og det gør at de i dag begge er glade for det meste, inkl. nye ting. There’s a light…and all that

Kommenter