Livet som mor

EN DAG PÅ BARSEL: BABY SEKS MÅNEDER

13. oktober 2021

En måned mere er gået med Evi, og hun er nu et helt halvt år gammel. Og jeg forstår det ikke. Forstår ikke hvor tiden med min lille baby er blevet af. Hun er kommet rigtig op at sidde i sin højstol nu, og jeg synes pludselig hun ser så stor ud. Jeg føler mig langt fra klar til at min baby ikke skal være lillebitte længere, men det er nok et grundvilkår som forælder. Tiden der iler afsted, mens man momentvis ønsker, at kunne trykke på en stopknap for lige at kunne nyde her og nu lidt mere.

Med en baby på seks måneder følger også et nyt sæt rutiner for nu er det for alvor tid at tænke på anden mad end mælk, ligesom lurene også lader til at være på vej til at forskyde sig. Således har jeg endnu engang ført dagbog over en dag i barselsland for at dele et indblik i vores rytme som den er nu.

***

5:35: Evi er vågen igen ovenpå en nat der har føltes som en lang amning. Hun spiser en smule ved brystet og jeg vugger hende stående tilbage i søvn.

6:36: Lysvågen. Jeg skriver til Mads, der er stået op, om han vil tage Evi, så jeg kan sove videre med Nola.

7:11: Jeg står op og snupper et hurtigt bad, inden jeg går ind og vækker Nola.

7:20: Havregrøden gøres klar til begge piger, og mens den bobler på komfuret, får jeg begge piger i tøjet.

7:37: Vi spiser morgenmad alle fire, og som sædvanlig er tiden løbet lidt fra os her til morgen.

8:02: Mads spiser videre med Evi, imens Nola og jeg går på badeværelset for at børste tænder og gøre os klar til at komme ud af døren.

8:15: Så er der afgang mod børnehave. Det er bare Nola og jeg, der cykler afsted, mens Mads holder skansen med Evi derhjemme.

8:25: Tilbage i lejligheden efter en god og hurtig aflevering. Jeg sætter mig for at amme Evi, mens vi sender Mads afsted på arbejde.


8:48: Jeg putter Evi til dagens første lur i barnevognen og triller afsted rundt i gården. Der er ved at ske et eller andet med rytmen, og jeg kan mærke at det ikke længere er helt så nemt at putte hende efter to timer og et kvarter/to en halv time, som ellers har været hendes faste vågenstræk i et stykke tid. Hun er begyndt at ligge længe og kigge, og jeg bliver enig med mig selv om, at det nok er tid at strække hendes lure med yderligere et kvarter.

09:00: Evi sover. Jeg går i kælderen for en længe udskudt grovsortering for at gøre plads til aflagt børnetøj.

09:32: I mål med oprydningen i kælderen, og jeg suser op i lejligheden for at fortsætte oprydningen efter morgenen deroppe. Beslutter at jeg max vil rydde op indtil klokken 10, for også at nå at bruge lidt af luren på sjovere ting end oprydning.

09:34: Der er lyd fra babyalarmen. Evi har tabt sutten. Jeg er lynhurtigt nede af trapperne for at fange sutten, og triller videre nogle minutter for at sikre mig, at hun sover. Derefter tilbage i lejligheden til den der oprydning.

09:50: Babyalarmen skratter igen. Evi er lysvågen og stadig med sutten i munden. Pokkers! Jeg triller 10 minutter rundt i gården og kapitulerer så, for Evi er tydeligt ikke tilfreds med at blive liggende. Forsøger panisk at amme og vugge videre i søvnen, da vi er oppe i lejligheden, selvom hverken Evi eller jeg vist rigtig tror på projektet. Det var den lur.

10:10: Vi leger på gulvet, mens jeg giver prøver at give slip på ærgrelsen over at have brugt lur-pausen kun på praktik.

11:00: Sætter os i sofaen for at amme igen. Evi er tydeligt ikke udhvilet og vil ikke rigtig andet end at hænge på mig.

11:35: Vi skal ud af døren for at spise frokost på med vores søde barselsvenner Cathrine og baby Augusta. Cathrine, der er blevet en god veninde efter jeg var i mødregruppe med hende, da Nola var baby, har nu Augusta der er bare seks uger ældre end Evi, og vi stornyder igen at kunne barsle den sammen.

12:30: Frokosten når lige at blive stillet på bordet, som det er tid at Evi skal sove næste lur. Men det virker heldigvis at have strukket hendes lur et kvarter, og hun sover allerede efter et par minutter, og jeg kan derfra nyde frokosten uden en baby på skødet.

13:30: Jeg vinker farvel til Cath og Augusta, og skynder mig hjem for at nå at skyde nogle billeder til et kommende samarbejde. Det er med at udnytte dagene med godt foto-lys på denne tid af året.

14:02: Der er lyd fra barnevognen, bedst som jeg var på vej ned og sidde med min bog i solen. Heldigvis er det bare en tabt sut, så håber på held til at trille Evi videre i den dybe søvn.

14:05: Oppe i lejligheden igen, kun for at blive afbrudt af babyalarmen igen to minutter senere. Der er altså ikke god lur-karma i dag.

14:15: Det bliver ikke til mere søvn, så vi går op i lejligheden. Evi er utilfreds og sulte, så jeg skynder mig at amme hende, selvom jeg egentlig havde tænkt vi skulle prøve med mos, når hun vågnede fra denne lur. Det må blive senere i stedet. Jeg stresser ærligt talt lidt over opstartet af mad, for Evi er ikke synderligt imponeret over skemaden, og jeg synes der er lang vej igen til at få hende til at spise rigtig mad, kød og fisk, som hun jo ellers ifølge Sundhedsstyrelsen burde komme igang med her ved seks måneder.

14:20: Legetid på gulvet, og gud bedre det om Evi ikke har mig konstant i syne. Ved ikke om der er tænder på vej eller noget andet, der driller hende, for hendes humør er godt nok lunefuldt, og jeg må indstille mig på at dagen i dag vist bare skal være helt og holdent på Evis præmisser.

14:55: Hun bliver tilbudt mos. Tilpas meget barn nummer to til at det bare er en klemmepose fra Ella’s Kitchen. Er ikke lige kommet igang med den store hjemmegjorde madproduktion endnu.

15:15: Jeg får Evi i tøjet og sætter hende i bæreselen, og vi går ud ad døren for indkøb (må hellere få købt ind til at komme igang med den mos der), pakkeaflevering og mest af alt noget luft. Jeg bliver kulret af sådan en dag, hvor Evi ikke vil noget, så lidt luftforandring er tiltrængt.

16:05: Vi er hjemme igen og tumler på gulvet. Det er farfar, der har hentet Nola fra børnehaven, og de er taget på legepladsen, så det er bare Evi og jeg denne eftermiddag. Savner lidt storesøster-effekten når det kommer til at sikre underholdning til Evi her sidst på dagen, kan jeg godt mærke.

16:15: Ammer igen.

16:30: Mads kommer hjem, og får lov at tage lidt over på Evi, inden det er tid til hendes sidste lur.

16:42: Jeg putter hende i barnevognen, og triller afsted.

16:49: Evi sover, og jeg slår mig ned på en solskinsplet for at tage tilløb til aftenen, hvor jeg er alene med begge piger, mens Mads er i parken til landskamp, den heldige rad.

17:30: Vi sender Mads afsted med hans far og lillebror, og Nola og jeg går ombord i aftensmaden, som Mads gjorde klar til, mens jeg trillede med Evi.

18:00: Evi vågner, og hun bliver ammet. Derefter hygger vi sofaen, leger med Paw Patrol og Nola ser noget Frost på fjernsynet, mens jeg sniger mig til at få ryddet af efter aftensmaden.

18:50: Nola og Evi bliver tilbudt nogle majschips, som Evi får for første gang. Det virker hun ret godt tilfreds med.

20:00: Vi går på badeværelset for at gøre begge piger klar til natten.

20:15: Jeg er altid lidt spændt på at skulle putte de aftener, hvor jeg er alene med begge børn. I dag passer det ikke med, at Evi skal sove samtidig som Nola, så vi skal lykkes med at få Nola til at sove, samtidig med Evi er i soveværelset. Løsningen i dag bliver at jeg ammer Evi, mens jeg synger godnatsang for Nola.

20:30: Heldigvis overgiver Nola sig hurtigt, og Evi og jeg lister herefter ned i stuen og får landskampen på skærmen, mens jeg tæller ned til Evis træthedstegn melder sig.

21:05: Evi har været vågen i tre timer nu, så tænker det må være tid at sove nu, selvom hun ikke virker tydeligt træt. Men jeg trænger snart til noget børnefri tid! Vi går i soveværelset og jeg vugger Evi i mine arme mens jeg messer shhhh. Det er det nye ritual, vi har fået os, fordi hun ikke længere finder ro i mine arme, mens vi sidder i sengen, ej eller i hendes nest.

21:17: Næsten sovende putter jeg Evi i hendes nest i bedsiden og shhhh’er videre. Livet med børn, whatever works og alt det der.

21:22: Der er ro og jeg lister ned i stuen til den træstamme, jeg har glædet mig til siden i eftermiddag. Ser landskamp med et halvt øje og ellers scroller jeg bare fraværende rundt på min telefon. Har altid en masse gode intentioner om ting jeg skal, når børnene sover, men sandheden er, at jeg er så mast på det tidspunkt, at jeg ikke orker andet end min telefon.

22:05: Evi har tabt sutten, men falder i søvn igen straks hun får den. Jeg børster tænder og gør mig klar til at hoppe i seng.

22:28: Som sædvanlig er jeg røget i Instagram-fælden og ender med at have brugt tyve minutter på ligegyldigt scroll. Men nu er det godnat! 

23:15: Vågner af Evi der rumsterer insisterende. Hun får mælk og falder i søvn igen med det samme.

05:35: Vi har ammet fire gange frem til nu, hvor Evi igen er halvvågen. Hun får mad igen, og sover lidt uroligt videre.

06:09: Evi er rigtig vågen nu, og hende og Mads står op, mens Nola og jeg snuer den til klokken kvart i syv. Og så er vi ellers klar til at gå ombord i den nye dag.

    Kommenter