Et godt tip

10 TIPS TIL ET MERE BÆREDYGTIGT 2019

9. januar 2019

Hvis der er noget, der glæder mig i denne tid, så er det, hvordan der er kommet fart under klimadebatten og at flere og flere af os lægger an til at se på, hvordan vi med små ændringer i vores hverdag, kan medvirke til at vi reduceres vores miljøbelastning. Det klimaaftryk, vi sætter, har altid fyldt meget i min og min families bevidsthed, og det er ikke blevet mindre, efter jeg er blevet mor. Tanken om, at give en verden videre i bedst mulig stand til hende, og hun til sine børn, giver pludselig mening. Derfor benytter jeg starten på det nye år til at gennemgå vores vaner, og se på om nogle af dem måske kan justeres en smule for sikre mere bæredygtighed i vores hverdage. 

Måske du er inspireret til det samme, men ikke helt ved hvor du skal starte? Så har jeg samlet 10 tips til et mere bæredygtigt 2019. Du kan plukke i dem som du vil. Jeg tror nemlig fuldt og fast på, at lidt har også ret. Og Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag, ligesom verdensklimaet heller ikke står og falder med, om du fra dag 1 er klar på at implementere alle 10 tips til mere bæredygtighed. 

Drop plasticflaskerne

Her er der nemme point at høste på vejen mod et mere bæredygtigt 2019. Drop plasticflaskerne og væn dig istedet til at have din egen genopfyldelige drikkeflaske med i tasken. Der er mange pæne bud, men blandt mine favoritter er bkr flaskerne.

Skær ned på dit kødforbrug

Vi kommer ikke udenom det faktum, at kødproduktionen er en af de helt store syndere, når det kommer til miljøbelastning, og vi er derfor nok rigtig mange, som ville have godt af at genoverveje vores kødforbrug. Det er også et af vores fokuspunkter herhjemme, og mens vi ikke er helt klar til at gå 100% vegetarisk, så prøver vi til en start at reducere til det røde kød til max 1 dag om ugen, fisk 1-2 gange om ugen og kylling typisk 1 gang om ugen. De resterende dage står på kødfrie alternativer

Spis lokalt og efter sæsonen

Selvom jeg ville ønske, at jeg kunne spise friske sommerbær på min morgenmad hele året rundt, så er der sund fornuft i at lade være, og istedet skele til sæsonens råvarer, når der handles ind. På den måde kan jeg være med til at begrænse, at bær skal fragtes fra den anden siden af jorden, fordi de ikke er i sæson herhjemme. Det samme gælder i øvrigt i forhold til at spise flere af de råvarer, der dyrkes tæt på Danmark. Miljø- og fødevareministeriet har lavet en fin tabel med overblik over sæsonens råvarer. Lige til at printe ud og hænge op på køleskabet. 

Indfør madplaner

Lidt i forlængelse af noten om kødforbruget, da kan der også være en miljømæssig gevinst at hente ved at indføre madplaner. Nej, det lyder ikke spor sexet, men det er madspild dælme heller ikke, og hvis jeg skal vælge mellem de to, ved jeg godt, hvad jeg vælger. Hver søndag planlægger vi derfor den kommende uges måltider, og det gør det både nemmere for os at komme i mål med at reducere vores kødforbrug og så sikrer det os, at de overskudsmadvarer vi har efter maden den ene dag, de bliver tænkt ind i madlavningen de følgende dage. Smart for miljøet og smart for din pengepung.

Sorter dit affald

Vi er efterhånden så dygtige til at genanvende vores affald, hvis det vel at mærke bliver sorteret rigtigt. Hvis du ikke allerede gør det, så lad 2019 blive året hvor du begynder at sortere dit affald. Slut med at smide plastic ud sammen med dit restaffald. Papir og pap skal for sig, og det samme gælder metal og glas. Vi har en fletkurv stående i køkkenet, hvor al det skrald, der ikke er restaffald, kommer i, og så går vi 2-3 gange om ugen ned i vores skraldestation i gården og får sorteret affaldet i de respektive beholdere.

Gen-overvej hvad du smider ud

Halvtomme skønhedsprodukter, gamle håndklæder, træt tøj, små-nips du er blevet træt af … sager som mange af os nok godt kunne finde på et smide i skraldespanden. Men hermed en opfordring til at lægge de ting til side til bedre formål. Skønhedsprodukterne er der med garanti et kvindehjem eller lignende i dit område, som vil blive lykkelige over at modtage, de gamle tekstiler kan afleveres til genanvendelse hos butikker som &Other Stories, H&M og Zara, som alle tager imod dit gamle tøj og sørger for at det bliver enten genbrugt eller materialerne genanvendt til nye tekstiler.

Tak nej til plasticposen

Væn dig til altid at have et par stofnet i tasken, og du vil fremover med god samvittighed kunne takke nej til plasticindpakningen, når du er ude at shoppe. Flere og flere butikker, senest H&M, er også begyndt at tage penge for plasticposen, så forhåbentlig det også vil lede flere til at droppe den fremover.

Husk to-go koppen

Det er nok de færreste af os, der er villige til helt at droppe to-go kaffen fra vores yndlings kaffepusher, så istedet for at opfordre dig til, vil jeg istedet slå et slag for at du husker din egen genanvendelige to-go kop, som din kaffepusher så serverer dig kaffen i. På den måde sparer du miljøet for både pap og plast.

Kig på dine ferieplaner

En weekendtur til Paris. Roadtrip i USA. Badeferie i Asien. At rejse er at leve, og jeg er i den grad fortaler for, at man tager ud og oplever verden, andre kulturer og den medfølgende diversitet. Problemet er bare, at flyrejser står for op imod 8% af den samlede globale opvarmning. Av min arm. Sidste år satte Københavns Lufthavn passagerrekord, og det samme gentager sig internationalt, hvilket tegner et billede af, at vi rejser mere end nogensinde før. På vejen mod mere bæredygtighed kommer vi dog ikke udenom, at vi bliver nødt til at se på, hvordan vi rejser. Hvis det altid foregår med fly, så står det rigtig skidt til for miljøet. Den gode nyhed er, at man også kan blive rig på rejseoplevelser ved at tage ud i verden med bil, tog eller færge, som alle er væsentlige mindre miljøsyndere end flyet er det. Så når nu du skal til at planlægge ferieåret 2019 så overvej lige om i år måske er året, hvor du dropper flyrejsen. Eller om ikke andet begrænser den til en start. 

Fyld vaskemaskinen og vask ikke unødigt på mere end 30 grader

Efter Nola er flyttet ind, snurrer vaskemaskinen mere end nogensinde før. For det første elsker jeg følelsen af en tom vaskekurv, og for det andet er forbruget af stofbleer i den høje ende, så hvis vi der skal være nogle rene af tage af, så skal der vaskes ofte. Jeg skal dog øve mig på at fylde maskinen helt op, ligesom jeg mere konsekvent ikke vil vaske andet end undertøj, sengetøj og håndklæder på mere end 30 grader, eftersom langt det meste tøj faktisk godt kan vaskes rent på lave temperaturer, hvis man bruger et vaskemiddel, der er egnet til det. Forbrugerrådet Tænk har lavet en brugbar vaskeguide til, hvordan man med fordel bør vaske for at begrænse miljøebelastningen mest mulig

 • Reply
  Bettina
  17. januar 2019 at 7:43

  Håndklæder, sengetøj, puder mv kan også doneres til dit lokale dyreinternat – de har altid brug for den slags. 🙂

  • Reply
   merimeri
   20. januar 2019 at 15:38

   Godt tip Bettina. Det har jeg slet ikke overvejet, men det vil jeg huske.

Kommenter