Ting jeg kan li'

EN BÆREDYGTIG HVERDAG

11. juli 2018

I dag skal vi snakke om noget, jeg ikke mindes at have skrevet om på bloggen før, men som ikke desto mindre er en hjertesag for mig, og som fylder ret meget i min hverdag: bæredygtighed. Så længe jeg kan huske, har det været vigtigt for mig, at gøre hvad jeg kan, for ikke at ødsle mere end højst nødvendigt med vores ressourcer. Jeg er vokset op i en familie, hvor vi altid har sorteret affald, hvor vi slukker på stikkontakten, hvis ikke den er i brug, hvor madrester bliver gemt og genanvendt og hvor der ikke blev bare smidt ud og købt nyt med den største selvfølgelighed. Som barn synes jeg måske nok, at det af og til var lige lovligt firkantet, men som voksen og “herre” i eget hus, kan jeg mærke, at det er værdier, jeg har taget med mig videre, og i dag gør jeg en dyd ud af at tænke bæredygtighed ind i vores hverdag. Noget der slet ikke er så kedeligt og langhåret som det lyder, og som kræver ganske få tiltag i hverdagen, for at gøre en forskel med.

Nuvel, jeg ved godt, at det desværre nok ikke er min affaldssortering, der kommer til at redde verden, men i dette tilfælde tror jeg fuldt og fast på hymnen om at “løfte i flok”, og hvis jeg med dette indlæg kan inspirere bare en håndfuld af jer til en mere bæredygtig hverdag, så vil jeg være ualmindeligt glad. 

I indlægget her vil jeg derfor dele mine bedste – og yderst lavpraktiske – tips til en bæredygtig hverdag. 

Tips til en grønnere hverdag

 • En fyldt opvasker og vaskemaskine sparer både dig og miljøet
  Det kan være så nemt at sætte vaskemaskinen over, fordi man lige skal have vasket den der favoritskjorte, som man gerne vil have på i morgen og selvom vaskemaskinen ikke er fyldt, men det er dumme vandressourcer at ødsle bort, så overvej om ikke du kan finde noget andet at tage på, og så vent med at vaske, til du kan fylde maskinen. I øvrigt kan der være endnu flere penge at spare på vandregningen hvis du så vidt muligt kun vasker på 30 grader. Langt det meste tøj bliver rent ved den temperatur, så det er oftest slet ikke nødvendigt at køre et langt vaskeprogram på 60 grader.
   
 • Smid ikke dit aflagte tøj ud
  Uanset hvor træt du er af dit tøj, så kan det altid genbruges. Enten hos en ny ejer hvis du afleverer det i nærmeste tøjcontainer, eller i form af nyt tøj, som dit gamle tøj kan genanvendes til, hvis du afleverer det hos fx H&M eller &Other Stories som begge har et recycling program, hvor du kan aflevere gammel tekstil til genanvendelse. Som bonus får du ovenikøbet en rabatvoucher for hver pose tekstil du afleverer og på den måde kan du spare lidt på dine nye køb – hvis du altså mangler noget.
 • Brug en SodaStreamer og spar på plastflaskerne
  Vi drikker en del danskvand, og det kan hurtigt løbe op i både kroner og plast. Derfor har vi føjet en SodaStreamer til husholdingen (modtaget i gave) og det er virkelig tilfredsstillende nu at kunne lave sin egen danskvand uden at se bunken af plastflasker vokse stødt.
   
 • Sorter dit affald
  Da jeg først flyttede til København var det ikke sådan lige til at holde de gode vaner med affaldssortering ved lige, da det er de færreste af os som bor i nærheden af en genbrugscenter. Heldigvis har man inden for de seneste år gjort mere og mere for affaldssorteringen også for etageejendomme, og vi har fx i vores gård nu mulighed for at sortere både glas, metal, elektronik, bioaffald, restaffald, pap, papir og plast. Så det gør vi. Vi har en stor kurv stående til alt det affald, som skal sorteres, og et par gange om ugen bliver den så tømt i gården. Og man bliver virkelig overrasket over, hvor meget der egentlig kan sorteres kontra hvad der blot skal smides ud som restaffald.
   
 • Tag et stofnet med på indkøb og spar på butikkernes plasticposer
  Jeg har altid et stof net med i tasken, for på den måde kan jeg takke pænt nej tak når de i butikkerne giver mig en pose med, ligesom jeg i Netto slipper for at købe en ny hver gang jeg er afsted at handle.
   
 • Lav en madplan
  10-20% af alle de madvarer, der bliver købt, ender med at ryge direkte i skraldespanden. Det er virkelig dumt, og en god vej til at komme madsspildet til livs kan være at indføre madplan. Herhjemme forsøger vi os hver søndag med en plan over, hvilke dage vi forventer at spise sammen, og hvad der så skal spises. På den måde har vi bedre overblik over, om det der skal spises den ene dag, kan genanvendes til måltidet den følgende aften.
   
 • Giv dit storskrald et nyt liv 
  I hvert fald i København er der rundt omkring i byen blevet oprettet en ‘Byttestation’, hvor man kan aflevere alt fra tøj og sko til bøger, gryder, lysestager og legetøj og istedet lade det komme en anden tilgode. Når vi har ryddet ud herhjemme, så ryger de fleste sager hen på Byttestationen, og der går vitterligt ikke en dag, og så er tingene væk, og har istedet fået et nyt hjem. Det er da en rar tanke at mit skrald på den måde lever videre istedet for blot at ryge på forbrændingen. 


Som I kan se behøver det bestemt ikke kræve store tiltag at gøre sin hverdag bare en smule mere bæredygtig, og mange bække små som I ved …. Faktisk er jeg ret nysgerrig på at høre, om bæredygtighed måske allerede er noget, I er bevidste om derhjemme? Måske I har andre gode tips til en mere grøn hverdag, som jeg kan adoptere? Del endelig i kommentarfeltet.

TV2 har i øvrigt samlet en nyttig guide til endnu flere tips til hvordan du kan hjælpe klimaet og miljøet i det daglige. 

  Kommenter