Hverdagsliv Livet som mor

OM ET ARBEJDSLIV I BALANCE

27. september 2022

Måske nogle af jer husker, hvordan jeg før sommeren skrev, hvordan jeg havde brug for at stoppe op og give min mavefornemmelse plads til at mobilisere sig for at lande et bedre sted, end jeg var på det tidspunkt. Ude af balance og slet ikke i trit med min selvforståelse.

Sandheden er, at jeg det meste af foråret og den første måned af sommeren var et rigtig skidt sted i mit arbejdsliv. Jeg havde ondt i maven, hver dag jeg gik på arbejde, var grådlabil og ikke i nærheden af det overskud, jeg normalt lægger for dagen. Efter jeg kom tilbage fra barsel i marts, var der nogle forhold, der havde ændret sig på mit arbejde, og det matchede slet ikke de ting, jeg tidligere har skattet så højt i mit arbejdsliv. Frustrationen og afmagten tog til, og som jeg gik på sommerferie i juli var jeg afklaret med, at ugerne væk fra arbejdet var knald eller fald for mig. Hvis ikke den knugende fornemmelse i maven forsvandt, som jeg lukkede helt ned for mit arbejde i en periode, skulle jeg tilbage og sige op. Enten for i stedet at søge nyt eller satse på det selvstændige liv som influencer. Sidstnævnte især ville være forbundet med en stor økonomisk usikkerhed og ville kræve et mærkbart indhug i vores daglige rådighedsbeløb – og det ville sætte vores boligdrømme definitivt på standby, fordi vi ikke ville kunne købe den bolig, vi drømmer om, på mit budget som selvstændig. Et nyt arbejde et andet sted ville også kræve en helt anden investering af min tid, end mit arbejde kræver i dag, fordi man som nyansat nok altid har en følelse af, at skulle bevise sit værd, med hvad der dertil hører af ekstra timer lagt på arbejdspladsen. I mit arbejdsliv i dag ved jeg derimod præcis hvad der kræves af mig – og jeg ved, at jeg kan levere det også inden for normal arbejdstid. Og som en småbørns mor der har et stort behov for at være tilstedeværende mere end blot et par timer i mine børns hverdag, er det især en af de ting, jeg virkelig værdsætter i mit nuværende arbejdsliv. Den maksimale fleksibilitet og tilliden til, at jeg løser mit arbejde, også selvom det ikke altid sker i den gængse arbejdstid fra 9-17.

Således gik jeg altså på en tre uger lang sommerferie med hovedet fuld af for- og imod-argumenter, og ingen som helst ide om, hvor de ville bringe mig hen. For på den ene side, havde jeg mest af alt lyst til, at spændingerne på mit arbejde skulle løse sig, så jeg kunne blive i de arbejdsrammer, der på mange måder rimer på den hverdag, det er afgørende for mig, at have indrettet mig med, og på anden side, var jeg også i tvivl om, hvorvidt bægeret for længst var flydt så meget over, at der ikke var nogen holdbar vej tilbage ….

Tre ugers ferie væk fra daglige arbejdsbekymringer skulle vise sig at gøre underværker, og jeg vendte retur med en mærkbart forbedret mavefornemmelse og mod på at løse de udfordringer, der over foråret havde hobet sig op, frem for at kaste håndklædet i ringen og søge mod nyt. Jeg fik tingene italesat over for min leder, og det gav mig det sidste skub til at trække en streg i sandet og sige til mig selv, at nu ser jeg fremad. Nogenlunde samtidig dukkede en artikel fra Kforum op i min indbakke. En artikel om den fremadstormende tendens “Quiet quitting“. Og pludselig faldt brikkerne helt på plads. Her var et arbejdsliv, jeg kunne spejle mig i!

Måske du allerede har hørt om fænomenet “quiet quitting”? Hvis ikke, så handler det i korte træk om, at man går på arbejde og kun gør præcis, hvad jobbeskrivelsen kræver. Man lægger ikke flere timer, man jagter ikke udviklingensfremmende projekter og kurser, man holder fri uden at være tilgængelig online. Sat på spidsen har man stiltiende sagt op, fordi man ikke konstant er på vej mod at realisere sig selv i et nyt mål i sit arbejdsliv. En stor kontrast til den mangeårige konsensus om, at vi går på arbejde for at realisere os selv, skabe en identitet og fordre en følelse af at vi hele tiden er i udvikling. Vi lever for at arbejde, og arbejder ikke for at leve.

“Quiet quitting” handler ikke om dovenskab, men mere om et opgør med at ens arbejde ikke skal være det, der definerer en. For mig føles det som en kæmpe aha-oplevelse, fordi jeg som CBS’er også i høj grad føler mig skolet i, at mit arbejde er der, hvor jeg realiserer mig selv. Det er der, jeg beviser mit værd, og her jeg henter min selvopfattelse. Og det har været så svært at for mig at forene dén opfattelse med mit behov for også at være rigtig meget mor, med hvad det samtidig kræver af fravalg i karrieren. Men med nogle kloge ord sat på, hvorfor “Quiet quitting” tendensen vinder indpas hos så mange, har jeg for første gang fundet en oprigtig ro i, at jeg nu lige ikke behøver ophøje mit arbejde til at være andet end netop det. Et arbejde. Et sted jeg yder en afstemt indsat, inden for en afgrænset tidsramme. Et sted jeg gør mig umage med at gøre, hvad der forventes af mig, og sætter en ære i at gøre det godt. Men også et sted hvor jeg gør mig umage med ikke at gøre en masse mere end det. For lige nu handler mit arbejdsliv for mig om at give mig det, jeg mest af alt ønsker. Friheden til at leve et nærværende liv med min familie. Det føles godt at sige højt, også selvom det taler imod den vej, jeg tidligere troede var den eneste vej frem.

Måske ønsket om at realisere mig selv i højere grad gennem mit arbejde igen kommer til mig en dag, hvem ved. Livet er langt, og det samme er arbejdslivet foran mig. Tiden med små børn er til gengæld kort, og den kan ikke gøres om, og det vejer tungest på min vægtskål lige nu.

 • Reply
  Ida
  27. september 2022 at 14:13

  Jeg kan så meget genkende det der og har praktiseret det i flere år. Vidste bare ikke der var et ord for det 🙂

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:19

   Så er vi begge blevet lidt klogere 😉 Dejligt du har fundet dig til rette i den arbejdsmodel Ida!

 • Reply
  Louise Herby
  27. september 2022 at 14:17

  Tak for et rigtig fint indlæg! Det vil jeg tage til mig og med mig. For det er netop de samme følelser, jeg sidder med. Der skal nok blive masser af tid til selvrealisering i fremtiden. Jeg øver mig også i at sige “det er bare et arbejde”, når jeg sidder om aftenen eller i ferien og “bare lige” skal følge op på noget for en kollega (fordi jeg er alene i min funktion). Hvis vi ikke kobler fra, så brænder vi ud <3

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:20

   Dejligt at du kan bruge det Louise! Og du har så ret i vigtigheden i at koble fra. Følelsen af at vi altid skal nå at realisere det hele med det samme, er jo slet ikke holdbar på den lange bane. Og vi har kun os selv til at sige fra!

 • Reply
  Amalie
  27. september 2022 at 14:31

  Det var nogenlunde de samme tanker jeg stod med sidste efterår med et vellykket (og øjenåbnende) stressforløb i ryggen og tanker om at stifte familie foran mig. Jeg var så nervøs for, hvordan børn og karriere skulle gå hånd i hånd, og som CBS’er er vi næsten skolet i at karriere først og fremmest er i fokus. Men – så kiggede jeg på mine egne omgivelser og fandt svaret i min mor, som er min rollemodel. Hun var under uddannelse, da hun fik mig, og gjorde først karriere, som min bror og jeg nåede teenagealderen. Og det har aldrig spændt ben for hende, snarere tværtimod. Så jeg fandt en enorm ro i, at tænke at karriere- og præstationsræs sagtens kan forenes med et familieliv – for der er ingen deadline for, hvornår det skal ske. Især med tanke på, hvor langt et arbejdsliv vi har foran os, men ganske kort tid sammen med vores kære.

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:23

   Kære Amalie, tak for at dele så fine tanker, og hvor er jeg glad for at høre om den rollemodel, du har i din mor. Hun lyder som en sej kvinde at spejle sig i! Håber du er godt på den anden side at stressforløbet og nyder livet, hvor du er, lige nu og lige her ♥

 • Reply
  Rebecca
  27. september 2022 at 15:12

  Synes dine tanker om dette emne er så interessante, Line.
  Jeg vendte retur fra barsel lige inden sommerferien. Jeg vendte tilbage med en idé om, at mit arbejde ikke skulle være det styrende i mit liv. Derfor fik jeg lavet en aftale om at gå ned i tid. Og så var det planen, at jeg blev i det trygge og velkendte – lige indtil jeg så et jobopslag, der gav mig sommerfugle i maven, for det lød godt nok spædende! Men nu havde jeg jo lige indgået en aftale om at gå ned i tid og det ville en ny arbejdsgiver jo sikkert ikke gå med til – var, hvad jeg tænkte. Men jeg tog fejl! Så på mandag starter jeg i nyt job og stadig på nedsat tid. Det er stadig min ambition, at mit arbejde ikke skal være det styrende i mit liv, men derfor må man jo gerne være glad for at gå på arbejde. Og det håber jeg, at jeg bliver i mit nye job.

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:25

   Ej Rebecca, hvor er jeg glad for lige netop den her kommentar. For præcis som dig har jeg også en tendens til at tænke, at muligheden for at gå ned i tid kun er mulig i et eksisterende job, men ikke fra starten i et nyt job. Dejligt du med dit nye arbejde modbeviser det. Håber den nye start bliver alt hvad du håber på!

 • Reply
  Michaela
  27. september 2022 at 15:13

  Fint indlæg og gode tanker.
  Desværre fungerer det ikke på min arbejdsplads i praksis. Jeg er derfor lidt nysgerrig på, hvordan man f.eks. gør, hvis der kommer hasteopgaver eller lign ind fra højre. Hvis alle i et team siger “nej tak”. Er det så chefen, der skal “udpege” den der skal lave opgaven, eller skal man diskutere det i teamet på kontoret? Hvem der har færrest opgaver, eller hvilke opgaver der tager længst tid ect.
  Vores chef har sagt, at det må vi løse i teamet.
  På min arbejdsplads har det skabt ubalance mellem medarbejderne, idet vi pludselig bliver hinandens chefer, og hvis alle mener, at de ikke har tid til deres opgaver, så bliver der en dårlig magtbalance. Nogen skal på kursus osv, og nogen skal sætte nye skib i havet. Alle kan ikke sige nej tak.

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:32

   Så gode refleksioner fra din side Michaela! Og øv at det ikke kan fungere på din arbejdsplads i praksis. Hos os løber det rundt, fordi vi alle er forskellige steder i livet. Jeg er fx den eneste med helt små børn, og et behov for at indrette mit arbejdsliv efter det. En har større børn og har fuldt fokus på karrieren, mens andre igen er uden børn og har en anden iver for at fremme karrieren. Så på den måde oplever jeg altid, at der er nogle til at tage fra på projekter, der rækker ud over det normale. Men når det er sagt, hvis alle var overbebyrdede og ikke havde kapacitet til at tage fra på opgaverne, så er det vores leders opgave at hjælpe med at prioritere.
   Jeg synes måske nok, at din chef fralægger sig lidt et ledelsesansvar ved at lægge fordelingen af opgaver totalt over på jer i teamet. For mig handler det heller ikke om at sige nej, blot for at sige nej, men det handler om at være realistisk i forhold til at hvilke opgaver, jeg tager på mig. Dem jeg påtager mig lige nu, skal i udgangspunktet kunne løses på i snit 37 timer i løbet af en uge, og vil det række langt derudover, så er det ikke et projekt for mig lige nu – med mindre nogle andre opgaver bliver taget af mine skuldre.

 • Reply
  Maja
  27. september 2022 at 15:16

  Jeg er samme sted. Det er dejligt du sætter ord på det. Læste også artiklen og der faldt også lidt brikker på plads og en “det er okay”-følelse, at have det sådan. Og det giver sgu noget ro. Jeg har sat “søg nyt job” på hold.

  • Reply
   Line Schjelde
   28. september 2022 at 10:40

   Det gør det virkelig! Dejligt du også har fundet en ro i dit arbejdsliv lige nu. Tiden til nye udfordringer skal nok komme – når du er et sted i dit liv, hvor du er klar til dem ♥

Kommenter