Livet som mor

EN DAG PÅ BARSEL: BABY FIRE MÅNEDER

13. august 2021

Der er flere der på Instagram har efterspurgt noget mere om vores rutiner med Evi, især i forhold til putning og aktivering i løbet af dagen, så nu har jeg samlet til bunke, og vil tage jer med på en dag på barsel. I går tog jeg nemlig noter dagen igennem, for i dag at kunne gengive hvordan en typisk dag på barsel løber af stablen for os med en baby på nu fire måneder. Og så blot en kærlig reminder om, at babyer ikke er ens, så hvad der fungerer for os er ikke sikkert fungerer for jer, ligesom de valg vi har truffet, ikke nødvendigvis er de rigtige for jer og jeres baby ♥ Der er det en kunst at mærke efter ens egen mavefornemmelse, selvom det nogle gange kan være svært at hitte ud af hvad den helt siger i lyset af de mange indtryk og erfaringer fra andres forælderskab, som vi hele tiden bliver eksponeret for.

Var i øvrigt lige i arkivet og genfandt et lignende skriv fra min barsel med Nola, faktisk da hun var på cirka samme alder, som hun er nu. Virkelig skægt at genlæse, fordi det også minder mig om, at ikke to babyer er ens. Heller ikke mine egne. Griner lidt over, at Mads og jeg dengang sov omvendt af hinanden “fordi vi ellers ikke kunne være i sengen”. Fast forward til i dag hvor vi sover to voksne, en treårig og til tider en baby i sengen uden problemer. You live and you learn. Find indlægget her.

* * *

05:24: Evi mosler lidt højlydt i sengen, og det er vist tid at skifte bleen. Nola ligger helt tæt op ad mig, og vil vågne, hvis jeg rejser med, så jeg får i stedet prikket til Mads og lokket ham til et bleskift i håb om, at vi så undgår at vække Nola, da chancen for så også at få Evi til at falde i søvn igen er større. Men forgæves. Nola vågner også, og insisterer på at stå op. Dagen er igang.

06:30: Vi bliver enige om at trille til bageren alle fire for at få lidt luft og få lidt ud af den tidlige morgen. Mads var sent hjemme efter en middag ude i byen og har et lidt tungt hoved ovenpå de få timers søvn, så han lokkes med med udsigt til en kop kaffe. Evi falder i søvn i barnevognen på vejen.

07:30: Hjemme igen og klar til morgenmad. Lige som vi sætter os, giver Evi lyd fra barnevognen, og hun vågner derfor i tide til at tage del i maden. Imponerende som babyer altid har en evne til at time deres opvågninger med at man lige har sat sig til bords. Heldigvis er hun i et mægtigt humør, og gider derfor godt sidde i sin højstol med babyindsats og lege med noget legetøj, mens vi andre spiser.

08:30: Mads og Nola er klar til at skulle ud af døren på vej til børnehave og arbejde, mens Evi og jeg tager over på skansen derhjemme. Vi tumler lidt rundt på legetæppet inde i stuen, men Evi er allerede ved at være træt igen, og så er overskuddet til at lave noget for sig selv sjældent særlig stor, og verden skal derfor helst indtages fra min arm på det tidspunkt.

08:56: Jeg ammer Evi, skifter hendes ble, og putter hende derefter i slyngevuggen. Der tager hun altid sin morgen/formiddagslur, med mindre vi en sjælden gang har en morgenaftale og hun derfor er i barnevognen. Mens Nola aldrig fandt fidus til slyngevuggen, er den en kæmpe lifesaver med Evi. Hun sover sine klart bedste lure i den takket være slyngemotoren fra membantu. I starten havde jeg en evigt dårlig samvittighed over at mit barns søvn afhang af en motor, men jeg har for længst sluttet fred med, at det er hvad der fungerer for os lige nu.

09:10: Evi sover, og jeg sætter gang i en lynoprydning. Jeg er blevet pokkers effektiv, når det kommer til oprydning og klarer hele hytten samt at sætte en omgang vasketøj over på en halv time. Bliss!

09:41: Med hverdagspraktikken streget fra to-do’en, sætter jeg mig til rette med noget arbejde. Et blogindlæg, nogle mails og jeg når også at tjekke ind med min agent på telefonen for en status på et par kommende samarbejder.

11:23: Jeg når lige akkurat at sætte mig til rette med en kop te i solen i vores gård, da Evi vågner. Men jeg nåede heldigvis alt, hvad jeg håbede på i hendes lur, og jeg føler mig derfor godt genopladt.

11:30: Evi bliver ammet, får skiftet ble, og jeg lægger hende derefter til rette med noget legetøj på badeværelsesgulvet, mens jeg sniger mig til et bad. Det er rart, at jeg kan få det til at fungere på den måde, da jeg så ikke skal stresse over at nå alt mig-relateret mens Evi sover. Vi kører badeseancen i mål med skønsang fra bruseren og titte-bøh bag badeforhænget. Whatever works, ved I nok.

12:00: Færdig med bad og badeværelseshygge, går vi i køkkenet for at lave noget frokost. Et par hurtige rugbrødsmadder og en gang råkost der indtages på gulvet, mens vi leger med aktivitetslegetøjet.

12:55: Normalt er Evi vågen et par timer mellem hendes lure, men den tidlige morgen må have sat sine spor i dag, for hun gnider allerede øje og virker så småt klar til at sove. Jeg ammer hende og hun bliver puttet i barnevognen i gården.

13:14: Evi falder hurtigt i søvn i barnevognen, som jeg har trillet rundt nede i gården. Jeg prioriterer herefter som det første at få pakket pusletaske og snacks til vi om et par timer skal hente Nola fra børnehave, da Evis lur ofte er lidt uforudsigelig her midt på dagen, og jeg ender tit med at bruge en del tid på at trille hende videre i søvnen.

13:30: Med tasken på plads og klar til at skulle ud ad døren, slår jeg mig ned i gården, hvor jeg får lagt vasketøj sammen, klarer lidt flere mails og ellers bare går lidt i stå på min telefon. Alt for meget tid går der med det, og jeg burde virkelig hanke op i mig selv når det kommer til den hovedløse scrollen.

14:05: Evi har tabt sutten, og har vækket sig selv op. Jeg er dog hurtigt på pletten til at give hende sutten, og forhåbentlig lykkes med at trille hende videre i søvnen.

14:22: Succes! Så tilbage med mig på min solskinsplet. Med telefonen i hånden …

15:02: Vi triller afsted for at hente Nola i børnehave. Evi vågner kort tid efter, vi er gået hjemmefra, så hun kommer i bæreselen, da vi når børnehaven.

15:30: Hjemme i gården igen, og en flok af vores søde naboer og deres børn er ude at lege, så vi slutter os til. Nola ryger i sandkassen, mens jeg ammer Evi på en bænk.

16:00: Mads kommer hjem fra arbejde, og tager Evi med op i lejligheden, mens Nola og jeg hygger videre i gården. Det er en rar måde for hende og jeg at få lidt alenetid på, så hun ikke altid føler sig tilsidesat i forhold til Evis behov.

16:53: Evi er ved at være træt igen, så Mads ringer os op fra gården, og jeg får ammet hende, skiftet ble, og putter hende derefter i slyngen. Om eftermiddagen, når begge piger er hjemme, er det nemlig klart nemmest at tage slyngen i brug, da jeg så stadig kan hjælpe til i lejligheden, fremfor når man går rundt med barnevognen i gården.

17:20: Evi sover, og jeg bliver beordret over i sofaen af Nola, hvor vi slapper af med noget Paw Patrol, mens Mads gør aftensmaden færdig. Der en helt klar rollefordeling på det punkt herhjemme; Mads laver mad, og jeg rydder af og op.

17:45: Spisetid, og i dag med begge hænder fri til at spise på mirakuløs vis. Evi sover stadig lydløst i slyngen.

18:09: Nola er tilbage i sofaen med Paw Patrol, mens Mads og jeg falder i staver med hver vores telefon, mens jeg tager tilløb til at komme igang med oprydningen.

18:40: Evi sover stadig, så vi bliver enige om at slukke for motoren, da det vil være rart at hun vågner inden alt for længe. Fem minutter senere er hun vågen, og vi tumler alle rundt på gulvet i stuen.

19:04: Jeg ammer Evi, og Mads gør Nola natklar.

19:15: Nola er klar til at sove, og vil gerne puttes af mig. Mads tager derfor over på Evi, mens Nola og jeg går ind og putter. Virkelig rart at den mulighed igen er tilbage, for det var godt nok noget af det, jeg fandt sværest, da Evi var helt lille. Ikke at kunne putte Nola, når hun efterspurgte det, fordi Evi havde brug for mig på samme tid.

19:39: Mads får mig hvisket ud af soveværelset, fordi jeg var faldet i søvn sammen med Nola. Slutter mig til ham og Evi nede i stuen, og vi fortsætter tumletiden. Får trænet at ligge på maven, at trille fra ryg til mave og at vende på hovedet.

20:10: Evi bliver ammet og jeg gør hende derefter natklar. Mads putter hende i slyngen, og fem minutter senere sover hun. Virkelig god karma på puttefronten i dag.

20:30: Mads og jeg slår os ned i sofaen med nyeste afsnit af 3 x Beliggenhed, som vi altid godt at har kunne lide at se, men som er blevet ekstra interessant, nu hvor vi selv er blevet seriøse i vores boligjagt. I dagens afsnit er det et par fra København, der gerne vil købe hus tæt på byen og med nogenlunde samme kriterier og samme budget som os, så det er en god mulighed for at teste, hvad og hvor langt man kommer for pengene, som markedet er lige nu.

21:30: Jeg falder i søvn på sofaen, selvom jeg lige nåede at tænke, at jeg i stedet burde gå i seng. Sådan blev det ikke i dag. Mads sidder og arbejder ude i køkkenet og har vagten med de to sovende børn.

22:40: Vågner ved at Nola kalder på mig. Hun skal tisse, så vi må op og på toilettet. Heldigvis falder hun hurtigt i søvn igen bagefter, og jeg gør mig derefter klar til at gå i seng.

23:10: Evi sover stadig i slyngen, så vi ligger en babyalarm ved hende, og jeg er klar til at ramme sengen. Med et stort håb om, at vi sover bare lidt længere i morgen.

23:30: Jeg når ikke at falde i søvn, før Evi skratter i babyalarmen. Jeg tager hende med op i soveværelset, hvor hun bliver ammet og herefter falder i søvn igen med det samme. Herefter lister jeg hende over i hendes Najell Sleep Carrier, som hun sover i i bedsiden ved siden af mig.

01:35: Evi møffer insisterende og bliver derfor tilbudt brystet. Hun spiser små fem minutter og falder tung i søvn igen. Tilbage i hendes bedside, og jeg går ud som et lys igen.

02:57: Evi vågner igen. Får mad, falder i søvn, og det samme gør jeg.

04:14: Evi er vågen igen. Bliver tilbudt brystet, men vil ikke spise. Jeg lykkes i stedet med at få nusset hende tilbage i søvnen i mine arme, inden jeg lister hende over i hendes nest igen. Normalt kigger jeg aldrig på uret i løbet af natten, og har kun gjort det i nat for at kunne gengive vores barselsdag. Minder mig selv om, at jeg ikke skal gøre det igen, da det at få vished om, hvor mange gange vi faktisk er vågne i løbet af natten, ikke gør noget godt for mig.

05:24: Lyd fra Evi igen. Det der kritiske tidspunkt hvor det kan gå begge veje. Enten falder hun i søvn ved brystet, eller laver i bleen, og vågner derfor rigtigt op ved bleskiftet. Heldigvis er det det første, der gælder i dag, og jeg lykkes med at få hende til at falde i søvn efter hun har spist.

06:25: Evi er rigtig vågen nu, og jeg kan også høre, at Nola er på vej til at vågne. En ny dag starter, og vi er klar til at gøre det hele forfra igen.

  • Reply
    Anne
    16. august 2021 at 20:44

    Kan rigtig godt li’ den her slags indlæg, så lav gerne flere af dem 🙂 Jeg har en søn på tre måneder og det er dejligt dels at få inspiration til barselshverdagen og dels at kunne genkende situationer fra min egen hverdag i andres barsel. Det er jo både så dejligt og hårdt at gå hjemme med en lille en!

Kommenter