Livet som mor

TANKER OM AT SAMSOVE MED TO BØRN

12. december 2020

Søvn er nok noget af det, der fylder aller mest for forældre de første par år. Både den søvn, man ikke får, og den man får. Jeg har før skrevet om vores søvnerfaringer med Nola i dette indlæg om hvordan det stod til med babysøvnen, da Nola var otte måneder gammel, tanker om at få baby til at sove på eget værelse, og endnu en søvnstatus da hun var lidt over et år.

Nu er Nola snart to et halvt år gammel, og søvnen er heldigvis begyndt at fylde væsentligt mindre i bevidstheden hos os. Hvilket nok er meget heldigt, for om under fire måneder, starter vi forfra igen, når lillesøster melder sin ankomst. Nola har, siden vi stoppede med natamningerne da hun var omkring 15 måneder gammel, sovet så godt som igennem. Hun bliver puttet mellem 19 og 20, afhængig af dagsformen, sover så en halv til en hel time efter, afhængig af hvor heldige vi er med putningen på dagen, og står typisk op mellem 6:30 og 7. Der imellem har hun 1-2 halvvågne stunder i løbet af natten, hvor hun lige skal have en tår vand, genfinde sutten eller en ekstra portion tryghed, hvorefter hun falder i søvn igen med det samme. De hurtige opvågninger gør, at det heldigvis ikke rigtig påvirker vores nattesøvn.

Og så samsover vi. Sidstnævnte har aldrig været et bevidst valg, det er bare endt med at være det valg, der føles rigtigt for os alle tre. For Nola der altid har haft et stort behov for tryghed og nærvær, især om natten, for mig, der som barn selv havde en del angst ved at sove alene, og derfor ikke vil tvinge Nola til at sove på eget værelse, hvis det føles mere som et voksenbehov end hendes, og for Mads der nok mest af alt bare ønsker, at vi alle sover så ukompliceret som muligt.

Samsovningen fungerer godt for os. Det føles trygt og nemt, og egentlig vil vi gerne fortsætte med det, også når lillesøster kommer, for jeg kan næsten ikke bære tanken om at smide Nola ud af vores soveværelse, fordi lillesøster kommer, når nu hun finder så stor tryghed i at sove sammen med os. Men vi er også meget spændte på, om man kan lykkes godt med at samsove med to børn, eller om de mange opvågninger fra et spædbarn kommer til at ødelægge de gode sovevaner hos den store søskende?

Svaret på det spørgsmål har vi selvsagt ikke endnu, og vi står lige nu med et valget om, hvorvidt vi alligevel skal prøve at finde en god og tryg overgang til at få Nola på eget værelse, så ikke vi risikerer, at jeopardise hendes søvn samtidig med at vi skal hele den manglende søvn-mølle igennem med lillesøster, eller om vi skal vente og se, hvordan det hele bliver, når lillesøster kommer. Jeg hælder til den sidste mulighed, og drømmer sådan om, at vi alle fire kan sove sammen, indtil Nola selv udtrykker et behov for at komme på eget værelse, og lillesøster til den tid forhåbentlig har en alder, hvor hun vil kunne rykke ind på værelset sammen med Nola, og de to derfor sover sammen.

Men, jeg kunne helt vildt godt tænke mig at høre fra nogle af jer der måske allerede har erfaringer med at samsove med to børn, gode som dårlige. Er vi på en umulig mission eller kan det lade sig gøre? Måske jeres erfaringer kan hjælpe os til bedre at tackle det, der venter.

 • Reply
  Simone
  12. december 2020 at 15:46

  Jeg havde også et stort ønske om at det var muligt at sove med begge børn i vores soveværelse da lillesøster meldte sin ankomst i april, men det viste sig desværre at være et helt håbløst projekt. De første par måneder da lillesøster var helt ny gik det rigtig fint, men så begyndte de at vække hinanden hele natten og efter nogle hårde uger måtte vi give op og få storebror på 2,5 år på eget værelse. 😔 jeg håber det lykkes for jer. 🤞🏼

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 12:52

   Åh det det lyder som en svær overgang I har været igennem Simone. Håber I alle fire sover meget bedre nu ♥ På de øvrige kommentarer lyder det i den grad til at succesen afhængig helt og aldeles af den store søskendes evne til at sove fra den lilles opvågninger, så vi må se, hvad der venter os.

 • Reply
  Emilie
  12. december 2020 at 16:04

  Ja det er virkelig et emne der fylder! Vores store var fire år da lillesøster kom, og har altid sovet på vores værelse, i sengen da han var mindre og i egen seng senere. Det var fuldstændigt uproblematisk at have dem begge i soveværelset så længe jeg natammede, for han sov igennem og hun sov hurtigt videre og græd minimalt. Én gang tog han selv sin dyne og gik ud på sofaen, men ellers vågnede han ikke. Men da jeg stoppede med at natamme ved 15 mdr blev hendes opvågninger længere og grådfyldte, og han og jeg rykkede ud så vi kunne få lidt søvn og så har far taget nætterne siden. Jeg håber snart hun sover igennem 😉 hvis det var mig ville jeg se det an, og så kan Nola og en voksen rykke ind ved siden af hvis det bliver et problem, det skal hun hurtigt vænne sig til.

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 12:55

   Tusind tak for at dele jeres erfaringer Emilie! Lyder som om I havde en rigtig rar start på samsovningen alle sammen, og jeg krydser fingre for, at lillesøster her også bliver sådan en der mest af alt knirker om natten, når det er tid til mælk, for måske der så er håb for, at Nola kan sove igennem det. Vi venter og ser, hvad det er for en lille en, der kommer ud til os og hvad nætterne bringer os derfra ♥

 • Reply
  Catharina
  12. december 2020 at 20:49

  Vi fik lillebror, da storebror var 3,5 år. Vi havde håbet at storebror kunne sove på eget værelse, mens vi havde lillebror i soveværelset, men sådan gik det ikke. Storebror har altid været en tryghedsfis, så vi kunne nok godt have forudsagt det….
  Storebror indtog pladsen i midten, mens lillebror lå ved siden af mig i bedside-Crib.
  Begge drenge havde og har stadig gode sovehjerter og har aldrig rigtig lavet så meget postyr om natten.
  Lillebror vækkede meget sjældent storebror, trods han er flaskebarn og lige skulle vente lidt tid før der var mad.
  Fra lillebror var 1,5 år havde vi begge drenge i dobbeltsengen. Vi købte derfor ny og større seng 🙂
  Storebror sover stadig i midten (snart 7 år) og lillebror (3 år) er rykket på eget værelse 🙂

  Så samsovning kan godt lade sig gøre med to børn.

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 12:57

   Dejligt at høre om jeres erfaringer Catharine, tak for at dele! Nola lyder nemlig som præcis samme tryghedsfis som jeres storebror, så jeg gør mig ingen forhåbninger om, at hun uden videre bare vil acceptere at sove alene på eget værelse, mens vi andre sover i soveværelset. Krydser fingre for vi også får en lille, som ikke vækker hende, og hvis det hele går godt, må vi derfra se om det kræver en investering i en større seng end vores 180.

 • Reply
  Anja
  12. december 2020 at 21:32

  Kjøpte ny seng! 210 x 210!! Minste baby tar halve, og vi tre andre den andre delen. Hehe, men det fungerer 👍

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 12:58

   Lyder helt genialt med sådan en 210 seng!! Jeg fortryder allerede lidt at vi ikke gjorde det samme, da vi for under to år siden investerede i en ny seng.

 • Reply
  Nina
  12. december 2020 at 22:15

  Det kan ihvertfald lykkedes ❤️ Der kommer naturligvis situationer, især i starten, men det kan ikke være anderledes hos os, uanset hvad.

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 12:58

   Dejligt at høre I er lykkedes med det Nina – håber også sådan vi kan gøre det samme ♥

 • Reply
  Anne
  12. december 2020 at 22:41

  Jeg ligger lige her i smørhullet lige nu – mellem den 3,5-årige og den 3 måneder gamle lillebror. Vi har ingen problemer haft – det er som om storesøster bare lige registrerer, han græder, hvis han vågner om natten og er ked eller ikke kan få mad hurtigt nok. Ofte vågner hun slet ikke. Det er sygt hyggeligt om morgenen. Vores den ældste vågner dog 6-6.30 og den yngste sover gerne længe – så der er det altså lige med at få den ældste hurtigt ud inden hun vækker ham 🙂 Men der kan sagtens lykkes – bare gør det og tag det som det kommer. Pøjpøj fra smørhullet 🙂

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 13:00

   Åh, verdens bedste smørhul. Blev helt hjertevarm af at læse din besked Anne ♥ Tak for at dele! Vi går til projektet med opløftet pande, og må tage det en nat ad gangen og så ændre kursen, hvis det slet ikke fungerer.

 • Reply
  Gitte
  12. december 2020 at 22:51

  Vores er der 19 mdr. imellem og lillebror er nu 7 måneder. Vi har en 1,80 seng og så en tremmeseng med siden af på hver side. Den store ender dog hver nat i smørhullet. Han har brug for nærheden, så vi ville ikke engang prøve eget værelse. Helt i starten var det svært, da han vågnede ved babygråden og enten ville hjælpe eller have moooar…, men det blev virkelig hurtigt bedre, og han sover fra natamningen mv. Vi har dog lige ramt en fase, hvor storebror er sååå lang tid om at falde i søvn (har googlet mig til at det er helt normalt for alderen 🤪), og så når lillebror både at falde i søvn og at vågne op til aftentår – og så kan det godt stikke lidt af for en træt storebror (vi dobbeltputter). Håber at det vender igen og bliver nemt, og ellers må vi se hvad der fungerer. Drømmer lidt om en endnu bredere seng 😊 Hvis I skal ændre noget, så gør det i god tid – det kan være hårdt nok med andre ting at blive “den store” når man selv er lille 😍

  • Reply
   merimeri
   14. december 2020 at 13:03

   Jeg fortryder også allerede lidt at vi ikke gik med en 210 seng, da vi for under to år siden investerede i ny seng 😉 Nola er knap 2,5 år og jeg føler 100% med dig med aftenerne, hvor hun bare er umulig at få til at falde i søvn, så den del er jeg også lidt spændt på hvordan vi lykkes med, når der skal puttes to. Nåh, den tid den sorg. Vi har mega meget mod på projektet med at samsove alle fire, især efter at have hørt fra så mange af jer, hvor det er gået rigtig godt, så vi prøver det af, og skulle det så vise sig slet ikke at gå, må vi ændre kursen derfra. Tusind tak for at dele jeres erfaringer ♥

 • Reply
  Ida
  12. december 2020 at 23:37

  Vi har begge vores børn, Ludvig på 3,5 år og Lilly på 4 måneder i vores seng. Det er så dejligt og det fungerer fint. De første par dage skulle Ludvig selvklart lige vænne sig til lillesøsters lyde, når der i løbet af natten blev krævet mad. Men den omstilling tog vitterligt lun dage. Ludvig vågner aldrig af lillesøster længere. Det er skønt at det fungerer, for det betød også rigtig meget for os, at Ludvig ikke skulle sove selv, blot fordi hN skulle være storebror, når nu han finder så stor tryghed i at sove sammen med os. Rent praktisk fungerer det sådan at vi på den ene side af vores dobbeltseng har en juniorseng. På den anden side en bed side crib, som dog aldrig er i brug. Lilly ligger hos mig. Det er skønt. Håber det kan lykkes for jer at 😊

 • Reply
  Anna
  13. december 2020 at 20:22

  Vi har præcis 2 år mellem vores børn. Storebror har altid sovet ved os. Først ved siden af sengen (som på dit billede) og sidenhen i smørhullet. Han har altid været en dårlig sover med mange opvågninger og er det stadigvæk. Så ja det endte sådan af praktiske årsager til at starte med, men hen ad vejen er det ligesom også bare blevet det rigtige for os. En måneds tid inden lillesøster kom forsøgte vi ihærdigt at få ham på eget værelse, og det lykkedes at få ham puttet dér, hvorefter han så kom ind i løbet af natten. Det var vigtigt for os, at dette skulle være inden lillesøsters ankomst, så han ikke skulle føle, at han blev “smidt ud”, fordi hun skulle have pladsen. Lillesøster på nu 3 måneder er (desværre) også en skidt sover med mange opvågninger og et hidsigt temperament. Hun bliver meget hidsig og græder, hvis det ikke lige går stærkt nok med at få et bryst i munden på hende om natten (hvilket vækker den store nogle gange men stensikkert, hvis han er kommet ind til os på det tidspunkt). Og så er balladen ligesom startet med to grædende og vågne børn, som begge vil have mor (den stores reaktion på lillesøster). Og det er seriøst ikke sjovt. Ville ønske, at vi havde fået ham på eget værelse nogle måneder før, da det nok alligevel for ham blev forbundet med lillesøsters ankomst. Desuden står han op før hende og får hende altid vækket. Min kæreste tager hjemmefra ved 7 tiden, og det er ærligt ikke det fedeste at stå alene med en skrigende og træt baby, som burde have sovet videre, samt en 2 årig, som er ked, fordi mor ikke kan lege eller være tilstede osv, fordi lillesøster skriger. Jeg ved ikke hvad løsningen er, men samsovning er på ingen måde optimalt for os, som det fungerer nu.

 • Reply
  Kasper Bladt-Laursen
  13. juni 2023 at 19:57

  hej Line fedt lige at læse dine tanker om samsovning.

  min kæreste og jeg har selv samsovet med 2 børn i nu et år, hvilket simpelhen gjorde jeg måtte kaste mig ud i et iværksætter projekt. Om 1 uge – 14 dage går jeg og min makker i luften med http://www.fambed.dk, der har en vision om at skabe de bedt mulige rammer for børnefamiliers søvn. Vores første produkt er et samsovningsystem der let konvatere ens nuværende seng til en stor familieseng. og vi har en masse andre spænede ting i tankerne, vi håber du vil følge lidt med. og ræk ud hvis i får brug for en lidt større seng 😉

 • Reply
  Darija
  3. juli 2023 at 20:06

  Har du en update på dette indlæg? 🙂

Kommenter