Hverdagsliv

SKAL, SKAL IKKE? FORVILDEDE FLYTTETANKER

28. januar 2022

Der går sjældent lang imellem at enten I, familie eller venner spørger til vores husjagt. Er der noget nyt? Kigger vi stadig? Kunne det her hus være noget for jer?

Svaret er ikke helt entydigt. For ja, vi kigger stadig, og så alligevel ikke helt. I hvert fald ikke med fuldt åbne øjne. Et lille års tid har vi snart kigget på hus, og jeg har for længst mistet overblik over, hvor mange huse vi har været afsted og se. En 12-15 stykker har vi i hvert fald rundet, og dertil hundredevis af boligannoncer og salgsopstillinger skimmet igennem. Og ingen af dem har indtil nu føltes helt rigtige. Enten er der noget med beliggenheden, planløsningen eller tilstanden på huset, som gør, at vi ikke har mavefornemmelsen med os. Vi ser venner og familie omkring os købe og sælge boliger hurtigere end vi får taget tilløb til at pakke familien sammen og tage til åbent hus, og jeg begynder at tro, at det ikke er huset, men derimod os. At vi alligevel ikke helt er der, hvor vi skal være, for at være klar til et huskøb med de kompromiser, det kræver for at lykkes med jagten.

Grundlæggende har vi det nemlig nok lidt for godt, hvor vi er i dag. I vores store stuelejlighed i smørhullet af vores elskede Vesterbro, som vi holder så meget af. Vi er tæt på det hele, og kan stadig følge med på lidt af byens puls, hvilket giver os glæde og energi. Men altså, bruger vi virkelig byen som den fortjener, især her med to børn? Svaret har overrasket os, men ja, det gør vi. Vi bruger den mere end vi havde regnet med at gøre, efter at vi har fået børn. Vi elsker morgenmaden ude i byen, muligheden for at sætte sig på en cafe og arbejde, den lokale kiosk og vinbar, der er lige så meget anledning til proviantering, som det er anledning til at hænge ud. Har så svært ved at forestille os en hverdag, hvor de muligheder ikke længere er der, levemennesker som vi er. Så er der lejligheden. Vi bor i en andelslejlighed, og dermed er der ikke en særlig økonomisk gevinst ved at sælge nu fremfor senere. Værdien af den er stabil. Og sælger vi, kommer vi aldrig igen i nærheden af en lejlighed som denne. Billig og veldrevet. Skulle vi have en ejerlejlighed i tilsvarende stand og størrelse ville den koste os over 6 millioner, og så begynder vi at nærme os samme budget, som vi kigger hus for.

Vi er så forvildede i vores flyttetanker, og ved ikke helt, hvor vi skal tage dem hen. Jeg er bange for at fortryde en flytning. At vende byen ryggen og indse, at livet udenfor ikke har de nuancer og muligheder, som jeg holder virkelig meget af. At livet i en forstad ikke giver mig den energi, som jeg drives af. Men jeg er også bange for at blive i byen og fortryde det. Bange for at gå glip af noget, der måske er bedre, end det vi kender i dag. Vi har ingen vennepar med børn tilbage i byen, alle er de også flyttet i hus udenfor, og vi føler os lidt som de sidste patrioter, der ikke har opdaget, at tiden er til noget andet nu.

Rådet om, at man jo altid kan komme tilbage er der selvfølgelig en sandhed i, men boligmarkedet i byen er som bekendt ikke noget at spøge med, og som jeg nævnte før, kommer vi ikke igen i nærheden af en andel, som vores, hvis vi sælger. Og vi kan ikke fremleje, da vi har brug for friværdien i lejligheden til at kunne ramme et bare nogenlunde rimeligt budget at købe før. Så kan vi leje, men det vil ærgre mig så meget at bruge +15.000kr for en lejebolig, der er stor nok til os, uden at det giver os et aktiv på hånden.

Det blev en rodet tankestrøm, men I er altid så søde og nysgerrige til at spørge til vores flyttetanker, så tænkte at jeg ville komme med en opdatering, hvor ufuldkommen den end er.

Jeg tænker, I er andre, der har stået, hvor vi står lige nu? Hvordan kom I videre og fandt modet til at træffe en beslutning, hvad end det så var at blive, hvor I var eller tage springet til noget nyt?

 • Reply
  Charlotte
  28. januar 2022 at 14:13

  Jeg kan virkelig godt forstå, I er i tvivl!

  Vi kunne ikke se os i et hus i provinsen med alt det vedligehold, tid, pendling og øv-penge der kan være forbundet med det. Og så er vi så heldige at have et sæt (arbejdende) bedsteforældre i byen og de to ting blev afgørende for at blive. Resten af familien bor i Jylland. Vi kunne pludselig ikke rigtig se fordele ved at flytte i hus i Storkøbenhavn.

  Vi gik så fra en 2-vær. andel på vbro og var derfor nødt til at se os om efter noget større, da vi fik vores søn. En sammenlægning med nabolejligheden gik i vasken, så vi endte med at købe en projektlejlighed med to soveværelser i SV. Og efter at have boet der i et år kunne vi pga det crazy boligmarked og prisstigningerne pludselig ‘opskalere’ til 30m2 ekstra og et ekstra værelse i en lavere liggende projektlejlighed samme sted.
  Og selvom vennerne flytter ud af byen (og vi egentlig ikke bruger byens tilbud vildt meget lige nu), så er vi så glade for at være blevet i byen. Vi sparer penge og tid på ikke at skulle pendle, hvilket giver mere tid med børnene, vi har ingen uforudsete hus-udgifter og så bor vi lige ved siden af bedsteforældrene. Så har vi ikke en have eller en stor kælder til overnattende familie fra Jylland. Men jeg synes de andre ting opvejer mere end rigeligt. Og vi har faktisk ikke brug for mere plads end de 128 m2 vi nu boltrer os på.

  Derudover kan jeg høre på venner med lidt større børn (6-7-8 år) at de bruger byens kulturtilbud meget nu, så det ser jeg også frem til på sigt. 🙂

  Hvis jeg var jer ville jeg måske kigge lidt på ejerlejligheder i byen. Så I kommer ægte ind på boligmarkedet – men hvis I heller ikke rigtig har brug for mere plads her og nu er det også svært at rykke fra en billig andel 😉

  • Reply
   Julie
   29. januar 2022 at 10:20

   Vi solgte bare lejligheden. Uden noget andet på hånden. Det var simpelthen den eneste måde at få os selv ud af starthullerne. Det endte med at vi købte noget, som vi tidligere havde kigget på, men var alt for dyrt og pludselig kom det til salg igen til en ny pris.
   Nogle venner gjorde det samme og fandt INGENTING før de skulle fraflytte. De ledte efter charmerende mursten fra 1900 tallet. De endte i et lejemål i nybyggeri et års tid og endte med at elske det så meget, at de købte naborækkehuset, da det kom til salg🤷🏼‍♀️

 • Reply
  Ida
  28. januar 2022 at 14:35

  Vi bor 2 voksne og 2 børn på 7 og 13 i et lille rækkehus (96 kvm) i Aarhus. Det sidste år har været én lang: Hvad gør vi? Men jeg har opdaget, at det egentlig mest handler om, hvad andre gør. Mange med børn på vores alder flytter til forstæderne for at få mere plads. Og bør vi så gøre det samme? Men vi mangler ikke plads i hverdagen, selvom andre undrer sig 🙂 Og jeg har nu parkeret den evige tvivl for en stund. Vi elsker vores vej, naboer og område, og der er husene bare små. Min erfaring er, at man ikke nødvendigvis bliver klogere af for og imod lister og lange grublerier.

 • Reply
  Catrine
  30. januar 2022 at 8:04

  Svært dilemma, jeg forstår det så godt! Jeg synes, at det med at “bruge byen” er så relativt. Jeg arbejder i en forstad lige nord for København, så det ville bestemt give mening at flytte derop, men der er så kedeligt! Jeg bliver så uinspireret at at gå rundt i ‘bymidten’ der, hvor alle ligner hinanden, og folk kun er der for at bo. Når det sjove skal ske, må man alligevel ind til byen. Så nej, jeg “bruger” ikke København på den måde, at jeg går på museum eller til koncerter hver uge, men jeg inspireres dagligt af at befinde mig i et mere diverst miljø og af at se ANDRE, der nyder og bruger byen. Og det har også en stor værdi for mig <3
  Håber I finder en løsning. Jeg synes, at jeres andelslejlighed lyder som toppen!
  Knus

 • Reply
  Louise Herby
  31. januar 2022 at 23:14

  Vi flyttede, fordi vi havde boet i en lille lejlighed i Søborg på 48 kvm i 8 år. Med verdens mindste badeværelse. Vi trængte til noget større, og med udsigten til måske-børn, gav det mening. Vi satte til salg, og så kiggede vi. På alt på Sjælland. Indtil vi endte i Allerød kommune i et dejligt rækkehus til lige under 1,8 mio. Vi besluttede os for, at hvis vi ikke fandt huset, kunne vi lige så godt blive boende i vores lejlighed. Det gav ikke mening for os bare at rykke i en større lejlighed. Vi ville også have lys og have, hvis det skulle være.

  Hvis det ikke giver mening for jer at flytte, skal I blive, hvor I er. I skal i hvert fald ikke bare flytte, fordi alle andre med børn gør det. Det virker til, I trives rigtig godt der med byens tilbud og arbejde tæt på. Overvej om I bruger mere tid på at køre ud af byen end I ville gøre på at køre ind til byen.

 • Reply
  Emma
  1. februar 2022 at 11:43

  Rigtig spændende overvejelser. Vi står i meget lignende situation. Vi eeeelsker at bo midt på Vesterbro og fik sidste år mulighed for at sammenlægge vores lejlighed med nabolejligheden. Vi dagdrømmer ofte om hus og have (især om foråret/sommeren) MEN vi er ikke klar. Vi nyder bylivet og selv med en søn på 1.5 år bruger vi stadig byen rigtig meget. Vi nyder god to-go kaffe, nye legepladser/parker hver dag, morgenmad/frokost på café, butikker og summen af mennesker. Vi kommer nok aldrig til at få mulighed for at bo i en stor billig andelslejlighed midt på Vesterbro igen, så vi har lagt husplanerne på hylden og nyder i stedet KBH til fulde. Vi er dog også meget privilegeret, at de fleste af vores venner stadig bor i byen – det gør det dejligt nemt med spontane aftaler. Når vores søn er skolealder, vil vi dog gerne have fundet en base udenfor byen (men stadig i en by med liv) 🙂

 • Reply
  Laura Eagar
  5. februar 2022 at 23:12

  Hi there

  Sorry I read a little Danish but cannot write it. We were in the same exact position, I’m 34 and we were in central London when I was 30 and had our daughter. We moved to Cambridge city and my husband kept his job in recruitment in London, commuting, I also commuted to my PR job. We both had good careers and the balance with his family nearby in Cambridge. But we still have little space and a very small 69sq m house so now with the the prospect of a second child we face the same conundrum- moving out to the country with an even longer commute and less amenities or living in our lovely shoebox longer!

  For now we are prioritising amenities and life – living with lots of space is good for a bit but ultimately we’ll tire of it i feel and I want my daughter to grow up in a community. The temptation for space is strong though, it is such a push and pull issue.

  It is different maybe in Denmark where distances are smaller, my husband’s commute takes 3 hours out of his day altogether so a longer one would be impossible without a change of job. Such a tricky decision I haven’t read many people talk about.

  I’d say prioritise life and the things you love. Space can come later I feel.

Kommenter