Livet som mor

MIN FØDSELSØNSKELISTE

5. august 2018

I var en del, der gerne ville se vores fødselsønskeliste, og det kan jeg egentlig godt forstå. Selv brugte jeg også en del tid op til min fødsel på at søge inspiration til vores, og hvis nu jeg kan hjælpe nogle af jer i retning af en ønskeseddel, som giver jer den bedste forudsætning for en god fødselsoplevelse, vil jeg hellere end gerne det.

Vi er jo alle forskellige med individuelle behov og præferencer, og vores ønskeliste skal derfor ses i lyset af, hvad Mads og jeg vurderede ville fungere godt for os i en fødselssituation. Måske noget helt andet giver mening for jer, men ikke desto mindre kan jeg kun på det varmeste anbefale at gøre sig nogle tanker om sine ønsker og få dem skrevet ned, så de kan leveres videre til jordemoder, når fødslen er oppe over. For os gjorde det nemlig en stor forskel for hele fødselsoplevelsen, at vi følte, at den var tilpasset os og vores ønsker, og selvom man jo aldrig kan udstikke en liste med krav til en fødsel, så kan man helt bestemt godt gøre sig nogle tanker om, hvordan man i den ideelle verden håber den kommer til at se ud, og så tør jeg næsten godt garantere, at jordemoder vil gøre alt, hvad hun kan for at imødekomme dine og jeres ønsker.

Her er hvordan vores fødselsønskeliste tog sig ud:

Hvem er Line og Mads

Vi er kærester på 7. år og glæder os meget til at møde vores ønskebarn lige om lidt. Mads er en evig optimist , mens Line er lidt mere en grubler med tendens til at (over)bekymre sig.

Vores ønsker til fødslen

 • Kommunikation. Hellere for meget end for lidt.
 • Vi vil gerne føle os vejledt.
 • Håber på en afslappet stemning med tid og mulighed for dialog undervejs.
 • Gerne opfordres til masser af bevægelse undervejs i fødslen.
 • Vil som udgangspunkt gerne undgå medicinsk smertelindring med mindre situationen kræver det.
 • Vil istedet meget gerne forsøge med vand, rebozo og akupunktur som smertelindring.
 • Vil gerne spille musik på fødestuen.
 • Ved kejsersnit er det vigtigt for os, at vores datter så hurtigt som muligt kommer op til os, og vi får et øjeblik sammen som familie.
 • Vil gerne vente med at afnavle så længe som muligt.
 • Vil gerne undgå Syntocinon indsprøjtning hvis jeg har blødt mindre end 500ml.
 • Vil gerne vente med K-vitamin indsprøjtning til baby til børneundersøgelsen to timer efter fødsel.

Vi endte med en drømmefødsel, hvor vi efterfølgende kunne sætte hak ud for stort set alle vores ønsker, takket være verdens bedste jordemoder som i den grad udviste forståelse for vores liste og gjorde alt hvad hun kunne for at imødekomme den.
Har I spørgsmål til nogle af punkterne på vores liste, så bare spørg løs.

 • Reply
  Julie
  5. august 2018 at 10:04

  Fine fine tanker i havde gjort jer. Og hvor dejligt, at det rent faktisk kunne lykkes for jer det meste ❤️

 • Reply
  Silke
  9. august 2018 at 16:03

  Spændende læsning:) vil du ikke uddybe de sidste to punkter? Kh en uvidende højgravid der snart skal lave sin egen liste.

  • Reply
   Julie
   9. august 2018 at 23:10

   Samme her. Det er heller ikke punkter, jeg har overvejet eller har nogen holdning til umiddelbart. Sidder og tænker, jeg på et eller andet tidspunkt må have sovet i timen;)

  • Reply
   merimeri
   12. august 2018 at 10:16

   Det kan I tro, at jeg vil 🙂 Det var nemlig heller ikke noget jeg selv ville have skænket en tanke, hvis ikke det var fordi, jeg var blevet præsenteret lidt nærmere til de to punkter i forbindelse med min private fødselsforberedelse.
   Syntocinon er den indsprøjtning man som kvinde bliver tilbudt at få i låret lige efter fødslen for at få livmoderen til at trække sig sammen og dermed stoppe en eventuel blødning. Virkeligheden er dog, at det kun er 2-3% af de fødende, som har så kraftig en blødning, at det er nødvendigt at gribe ind medicinsk. I de resterende 97-98% af tilfældene vil livmoderen trække sig sammen af sig selv og dermed stoppe blødning. Jeg vil sådan helt generelt gerne undgå medicinsk indbladning med mindre det er absolut nødvendigt, og derfor havde jeg et ønske om at undgå Syntocinon med mindre jeg selvfølgelig havde blødt så meget, at det var uforsvarligt ikke at give mig den.
   I forhold til K-vitamin så bliver denne også normalt givet ret hurtigt efter fødslen til den nyfødte, hvilket kan virke lidt overvældende både for barn og forældre sådan at den lille skal stikkes i kort tid efter at være kommet til verden. Medicinsk er det ikke nødvendigt, at sprøjten gives så hurtigt, så man kan godt ønske, at baby lige får lov at lande i sin nye verden, inden sprøjten gives, og det var årsagen til, at vi ønskede at vente et par timer.

   Al mulig held og lykke med jeres kommende fødsler! Knus

   • Reply
    Julie
    12. august 2018 at 20:47

    Tak! Og mange tak for svar! Det vil jeg bestemt tage med i mine overvejelser:)

 • Reply
  Silke
  14. august 2018 at 14:17

  Tak for melding, det inddrager jeg også i overvejelserne:)

Kommenter