Rejser & rejseguides

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

7. marts 2018

img_1136

Det er en uge siden, vi kom hjem fra Marrakech, og byens mange indtryk står stadig skarpt for mig og jeg har derfor glædet mig til at få strikket en guide sammen til jer. Det lader nemlig til, at Marrakech trender lidt for tiden, og jeg hører fra mange af jer, at I overvejer en tur dertil – og det kan jeg virkelig godt forstå. For det er en skøn by, især på grund af arkitekturen, farverne, maden og det milde klima, og det er ingen tvivl om, at det er en destination, som vi rigtig gerne vil tilbage til.

Hvornår skal du rejse og med hvilket flyselskab

Forår og efterår er oplagte tidspunkter at rejse på, fordi temperaturen da allerede er et godt stykke oppe i 20’erne uden at det bliver for varmt i den intense bymidte. Vi var afsted i slutningen af februar, og var virkelig heldige med vejret, men næste gang tager vi nok afsted lidt længere inde i foråret eller midt efterår, da det tidligt på sæsonen stadig bliver ret koldt om aftenen.

Norwegian flyver direkte fra København til Marrakech og har fire ugentlige afgange. Vi bookede helt tilbage i juli, hvor vi kunne få flybilletter til knap 1600 per person inklusiv en indtjekket bagagage, hvilket jeg altså vil anbefale, så der er plads til at shoppe løs blandt tæpper, keramik og lædervarer i medinaen. Generelt vil jeg sige, at det er en god pris hvis du kan finde billetter til 2000kr eller derunder per person. 

Hvor skal du bo

Tager du til Marrakech vil jeg anbefale dig at bo indenfor den gamle bydel – medinaen – hvor du får den mest autentiske oplevelse af byen. Der findes hoteller i Marrakech, men den foretrukne indkvartering finder du istedet blandt byens mange “riads”, som er et traditionelt marrokansk hus med en pool eller have i midten af huset. En slags boutique hotel, hvor der typisk kun er 5-7 værelser og dermed en meget mere intim stemning en på et større hotel.

Vi havde fem overnatninger og boede de første to på Riad Yasmine og de efterfølgende tre i privat gæstehus, som vi fandt på Airbnb. Begge steder var helt fantastiske og levede til fulde op til vores forventninger, så dem kan jeg i hvert fald godt anbefale. Derudover havde vi også kig på Riad Orangeraie, som også ser rigtig godt ud.

Riad Yasmine

img_0807

e39703b5-e591-4ed9-9b7d-1f370bdda30c

Riad Yasmine ligger super centralt i medinaen og har 7 værelser at vælge imellem. Den er nem at komme fra og til, og værtsparret super søde og hjælpsomme. En lækker marrokansk morgenmad er inkluderet i prisen, og så er det desuden muligt at tilkøbe frokost og aftensmad, hvis man giver besked i god tid. Vi spiste aftensmad der den ene aften, men i forhold til al de gode mad, du finder andre steder i byen, vil jeg ikke anbefale jer at spise andet end morgenmaden her. Den er til gengæld lige som den skal være. 

Vi boede i deres MERZOUGA suite, som var rigeligt rummelig med stor himmelseng, sofagruppe og badeværelse med badekar. Vi gav lidt over 1000kr per nat.  Udover den hyggelige gård med den fineste pool og loungeområde, har Riad Yasmine også en virkelig hyggelig rooftop, hvor der er sol det meste af dagen. 

989bb0e0-4e60-4520-915c-7a1c3bf98d4b

ebb0c4bc-25db-4536-a863-4c3c8c537b3a

La Mansion

På vores tredjedag tjekkede vi ind på La Mansion, som vi havde haft bogmærket siden Christina Dueholm var der for nogle år siden. Dengang tænkte jeg, at stedet næsten lød for godt til at være sandt, men det er virkelig den mest fantastiske perle i medinanen, og det overgik i den grad vores forventninger. 

410ad0bd-9f75-4890-87a3-9406c9492abd

I modsætning til en riad, så er La Mansion et privat guesthouse, og du har dermed hele stedet for dig selv, ligesom at der ikke er nogle vært i ejendommen andet end på nogle aftalte tidspunkter i løbet af dagen. For Mads og jeg, der rejste alene, betød det, at vi havde det smukkeste hus med tre værelser og privat rooftop helt for os selv i tre dage, og det føltes som en sand luksus. 

Udover omgivelser, som jeg egentlig bare vil lade tale for sig selv via billederne her, så var der én ting, som var med til at gøre oplevelsen ganske særlig; husværten Hanane. Hanane er uden sammenligning det sødeste væsen, og hun gør i den grad en indsats for at gøre din oplevelse uforglemmelig. I velkomstmailen står der, at Hanane er husets sjæl, og det er faktisk ganske rammende. Hun var i hvert fald årsagen til, at vi aldrig glemmer de dage, vi havde i La Mansion. Udover at stå bag både den absolut bedste morgenmad og aftensmad vi fik på hele turen, så var hun også en engel der på bedste vis hygger om sine gæster. Om formiddagen kom hun med dampende varm myntete og om eftermiddagen sørgede hun for tændte stearinlys overalt i huset.

Vi gav knap 1200kr per nat for hele huset, hvilket også inkluderer morgenmad. Aftensmad kan tilkøbes – og det skal man klart unde sig selv en af aftenener  – og her gav vi under 250kr for en treretters menu for to. 

vsco-photo-1-2

vsco-photo-2-1

vsco-photo-2-2

vsco-photo-3-2

vsco-photo-4-2

vsco-photo-5-2

img_1080

Hvor skal du spise

Maden i Marrekech er også værd at skrive hjem om, og den farverige by står bag et super lækkert køkken med masser af krydderier, friske lokale grøntsager, kylling og lam. Og så er det virkelig billigt. Vi spiste et væld af gode steder, og når vi kommer tilbage skal vi helt sikkert forbi nedenstående restauranter igen.

Le Jardin

En hyggelig lille gårdhaverestuarant med et par fritgående skildpadder for lige at fuldende stemningen. Deres kylling tajine og deres citrontærte var især et hit, og når de travle gader i medinaen bliver for trænge, er det helt magisk at søge ind på de små baggårdsrestauranter som Le Jardin, hvor man helt gelmmer tid og sted. 

vsco-photo-7

img_0818

Cafe des Epices

En restaurant placeret på den hyggeligste lille markedsplads (ej at forvekskle med den store markedsplads Jemaa El Fna) og med perfekt udsigt udover byens tage. Vi spiste her faktisk to gange, så godt var det. Kommer man forbi skal man som minimum vælge deres kefta sandwich – en sandwich med hakket oksekød, grøntsager og en cremet dressing – og deres cheese omelette. Deres vegetar sandwiches var også super lækre.

Cafe des Epices har samme ejer som Le Jardin, og den ejerkreds lader til at være garant for super lækker mad og stemning. 

vsco-photo-5

Terrasse des épices

For loungestemning og summer vibes skal du slå et smut forbi Terrasse des épices, som udover et ganske glimrende menukort også byder på lækre kulørte drinks – og deres virgin cocktails kan også anbefales. 

vsco-photo-8

NOMAD

Medinaens hyggeligste tagterrasse finder du nok hos NOMAD, som ligger ud til samme plads som Cafe des Epices. Med lanterner der varmt oplyser restauranten, en fremragende udsigt til byens tage og liv og et ganske glimrende menukort, går du ikke forgæves her, og jeg kan bestemt anbefale at booke et bord her hvad end det er til frokost eller aften. 

vsco-photo-2-1

La Famille

Når du midt på dagen trænger til et afbræk fra den varmende sol og hektiske stemning i medinaen, så skal du søge mod La Famille, som gemt dybt inde i den gamle bydel byder på den yndigste lille oase med et lækkert vegetarisk menukort, hjemmelavede, syndige kager og en følelse af, at tiden står stille på den gode måde. 

Også på La Famille er den en god ide at bestille bord, da de kun har åbent til frokost.

4724cd37-4c96-4a46-aa03-3e0cc3c819d4

vsco-photo-1

Det skal du opleve

Vi havde fem dage i Marrakech, og vi valgte derfor at blive indenfor medinaens bymure og nyde det gode vejr størstedelen af tiden, men har man mod på og tid til det, så skulle det efter sigende også være en ret fantastisk oplevelse at tage en dagstur ud til nogle de smukke hiking områder omkring Atlas bjergene, som tårner sig op i baggrunden bag Marrakech.

Er man bare afsted en lang weekend, er der heldigvis også rigelig at tage sig til i hjertet af Marrakech, og udover at stemningen i medinaen i sig selv er en oplevelse, så byder den farverige by også på en god håndfuld andre perler, som det er værd at have i baghovedet når du skal afsted.

Souken

58a3c6fb-0229-45df-b31e-aa8b3a436c4e

Souken er uundgåelig i medinaen, både fordi alle veje lader til at lede ind mod den overdækkede bazar, men også fordi det er her, du kan gøre dig alskens feriekøb; fra marrokanske tæpper, krydderier, arganolie og keramik til flettasker og lædervarer. Du kan ikke undgå at fare vild herinde, men det er en del af charmen, og før eller siden skal du nok finde vej ud – og uden tvivl en hel del marrokanske dirham fattigere, for de er umuligt ikke at blive fristet. 

vsco-photo-2

vsco-photo-3

Le Jardin Majorelle

Smukkeste, farverige have i den nye bydel ikke langt fra medinaen. Så afgjort et besøg værd, men kom tidligt – aller helst inden kl 10 – så du undgår den lange kø af besøgende udenfor. Haven er et sandt palmemekka, og så lader det majorelle blå hus, gemt inde bagerst i haven, til at være den helt store attraktion. Har du tid til det, så snup også en kop myntete i den lille cafe, mens du nyder roen omkring dig. 

img_0865

Le Musée Yves Saint Laurent

I forlængelse af Le Jardin Majorelle finder man Musée Yves Saint Laurent; et museum dedikeret designeren Saint Laurent. Og uanset om man er modeinteresseret eller ej, er udstillingen et besøg værd, og det er umuligt ikke at blive betaget af det åbenlyse talent den franske designer var, og vejen igennem hans mange kreationer gav mig helt lyst til at jagte et vintage piece af hans oprindelige design. Wow!

El Fenn

Gennemført boutique hotel, som du skal unde dig selv en tur forbi. El Fenn har den fineste gårdhave og desuden en lille interiørbutik, som også er værd at drømme sig lidt væk i. Du kan evt spise frokost her en af dagene, men sørg for at bestille bord, så du er på den sikre side.

La Mamounia

35fc90e2-8aca-4d63-b244-2469f1fe55c4

Luksushotel med stort L. Vi var forbi til drinks på Mads’ fødselsdag, og det var en oplevelse i sig selv at bevæge sig rundt på det femstjernede hotel, som synes at være samlingspunktet for alle der er noget på de kanter. Vi snuppede vores drinks på den italienske bar, som med tunge velourgardiner, polstrede lænestole, 10 meter til loftet og sprød jazz musik emmede af elegance, og selvom drinksene er lidt pebrede (fra 100kr og opefter hvilket er del på de kanter), så synes jeg man skal få oplevelsen med.

La Mamounia har også egen spa som man kan købe et day pass til for omkring 400kr. Ser sindsygt lækkert ud, men man skal huske at bestille day pass hjemmefra, da der ellers er stor chance for, at det allerede er udsolgt, som vi desværre var ude for.

vsco-photo-1-3

Jema El Fnaa

Medinaens største markedsplads er Jema el Fnaa, og selvom pladsen kan virke en kende uoverskuelig, så skal du slå et smut forbi for at suge stemningen og al den leben, der er på pladsen til dig. Du kan bl.a. få den lækreste friskpressede juice, farverig frugt og syndigt gode marrokanske is til ingen penge blandt de mange boder. Mens boderne lader til at have nogle ret rimelige handelspraksisser, så er gadesælgerne på pladsen godt klar over, at de befinder sig på et turistmekka, og de går derfor ikke af vejen for at lokke dig forbi deres bod, for at snyde nogle penge ud af dig.

Jeg havde hørt mange historier om folk, der får lagt en dopet slange om halsen af en gadesælger, og så vil han ikke fjerne den, før du har betalt ham for hans trick. Et trick jeg på ingen måde havde lyst til at havne i, og jeg klemte da også lidt ekstra godt om Mads’ hånd, da de første “slangetæmmere” dukkede op på pladsen. Vi slap heldigvis uden om en panisk udgave af mig med en slange om halsen, men vi så en del der røg i fælden. Er man ikke den store slangeentusiast, vil jeg anbefale, at man holder sig langs boderne, der er på pladsen, istedet for at skrå midt henover de åbne arealer, som er her slangerne og deres slæng holder til. 

Le Jardin Secret

Gemt inde midt i medinaen finder man Le Jardin Secret, som er det fineste lille grønne åndehul et sted, hvor man mindst venter det. Smut herind når du trænger til en pause fra larmen i medinaen. 

vsco-photo-4

vsco-photo-5-1

LRNCE

Konceptbutik og atelier lidt uden for centrum, som med deres fortryllende udvalg af interiør uden tvivl er et besøg værd. Og ellers kan du altid følge LRNCE på instagram (@lrnce), for at få en lille ide om alt det pæne, du går glip af, hvis du ikke tager forbi.

lrnce-showroom-marrakech-1024x683

Out and about

 • Som jeg skrev længere op, så er det umuligt ikke at fare vild i medinaen på et eller andet tidspunkt. Heldigvis kører der et væld af taxaer i de større gader uden for souken, og det koster ingenting, så det kan være en hjælp til at finde tilbage på rette vej. Husk at forhandle om prisen, da taxachaufførerne altid starter med et højere udgangspunkt end turen skal koste. En lille tommelfingerregel er, at du skal give omkring 50-60 dirham for en tur indenfor medinaen, og fra 70 dirham og opefter hvis turen går udenfor den gamle bydel.
 • En god ide er at hente appen maps.me hjemmefra og så hente offline bykortet for Marrakech, da det vil hjælpe dig til at finde rundt. Pin pejlemærker som Jema El Fnaa, NOMAD, og din riad selvfølgelig, og så vil du altid kunne finde tilbage igen
 • Marokko er et muslimsk land, så tænk over din påklædning. Selvom varmen tillader det, så er det måske ikke lige i Marrakech du behøver lufte din korteste nederdel eller den mindste top du har. Jeg oplevede en gruppe unge piger spankulere rundt på Jema El Fnaa i korte shorts, og selvom de lod til at nøjes med lange blikke og tilråb, så synes jeg også det er et spørgsmål om ære og respekt over for den kultur, du besøger.
 • Apropos tilråb, så vil du, når du bevæger dig rundt i de små gader, ikke kunne undgå at opleve ret påtrængende mænd der prøver at komme i kontakt med dig; i de fleste tilfælde for at prøve at lede dig på afveje i medinaen, så de efterfølgende kan hjælpe dig på rette vej – mod betaling selvfølgelig. Det lader nemlig til, at det for en gruppe af mændene på gaden er en stor del af deres dagligdag at vildlede turister med deres “hjælpe-trick”. Her kan maps.me appen igen komme dig til undsætning, for hvis kortet siger, du skal gå i én retning, så er det lidt nemmere at feje gadedrengene af, og bare holde dig målrettet til din app uden for meget sniksnak.
 • Generelt så synes jeg ikke, at man skal føle sig utryg i byen, men kulturen er meget anderledes, og turismen er en stor indtægt for dem, så du kan ikke undgå at blive lidt overvældet af de mange råb og tilnærmelser du bliver mødt af på gaden. Du vænner dig hurtigt til det, og så længe du ikke spiller med på legen, så kan du roligt gå videre.

Det blev en længere omgang, men der er så mange indtryk og gode anbefalinger, jeg ville være sikker på at få med. Igen, Marrakech er virkelig et skønt sted til en forårs- eller efterårsgetaway og jeg glæder mig allerede helt til at komme afsted igen.

Har I spørgsmål eller andet I er nysgerrige by omkring vores tur, så spørg endelig løs.

 • Reply
  Louise
  7. marts 2018 at 18:46

  Kan anbefale Marrakech/Marokko med baby 😉 Tilbragte en måneds barsel i landet med by, strand, bjerge og ørken og det var vidunderligt!

  • Reply
   merimeri
   8. marts 2018 at 7:24

   Ej det er rigtig godt at vide Louise. En læser skrev nemlig og spurgte til netop det, og umiddelbart ville jeg tro, at Marrakech ikke var den mest oplagte by til baby, fordi byen ikke har det store at byde på for en lille størrelse. Så tak for tip! Klem til dig

 • Reply
  Charlotte Thygesen
  2. august 2022 at 17:32

  ej jeg har læst om jeres rejse og blev bare SÅ glad. TAK
  Jeg påtænker at invitere min lille familie bestående af søn svigerdatter og til den tid barnebarn på 2 1/2 år og så selvfølgelig min mand. Ved du om de add stadig holder ? har været inde og søge på La Mansion men det kniber mig at finde det. Er det et bedre et andet sted ? Jeg bliver 70 , 1/4 -2023 holder det at tage derned i påsken , vejrmæssigt ?

  • Reply
   Line Schjelde
   9. august 2022 at 21:08

   Hej Charlotte, dejligt du kan bruge vores tips, og lyder da som en skøn fødselsdagsrejse, du har i tankerne. Det er jo desværre over fire år siden, vi var afsted, så mine tips er måske ikke helt opdaterede, men mon ikke mange af dem stadig er gangbare. Nu klikkede jeg selv lige på linket til La Mansion, og det virker stadig, så det sted får stadig mine varmeste anbefalinger. Om det er ideelt med et barn er jeg måske lidt mere i tvivl om, da der er mange åbne trapper, som er svære at afskærme, så I vil i hvert fald skulle være opmærksomme på det.
   Marrakech henover påsken tror jeg vil være skønt. Vi var der i februar, og mens dagstemperaturerne var skønne, blev det temmelig koldt hen mod aftenen, og det tænker jeg I vil undgå ved at rejse tættere på april.
   God fornøjelse med planlægningen 🙂

Kommenter