Hverdagsliv

KUNSTEN AT PASSE PÅ KÆRLIGHEDEN: RÅD TIL PLEJE AF PARFORHOLDET NÅR MAN HAR SMÅ BØRN

21. oktober 2020

Jeg blev på et tidspunkt spurgt, om jeg ikke ville dele lidt ud om, hvordan Mads og jeg balancerer at pleje vores parforhold efter vi er blevet forældre. Og det vil jeg meget gerne. Jeg forestiller mig nemlig, at det er noget, vi er virkelig mange, der går og bakser lidt med.

Og til en start vil jeg gerne slå fast, at vi langt fra er orakler på området. Faktisk er vi i hverdagene, som de er flest, ikke særlig gode til at være kærester. Der er vi mest af alt forældre. Og når vi ikke er det, ender vi typisk aftenerne i hver vores ende af sofaen med hver vores computer eller telefon i hånde og med hvert vores arbejde igang. Det er ikke just nærværende eller kærligt, men ikke desto mindre er det vores virkelighed, fordi vi har valgt at indrette vores hverdag sådan, at vi på skift går tidligt fra arbejde for at Nola ikke skal have sene dage i vuggestuen. Og den fleksibilitet kræver til gengæld, at vi arbejder om aftenen. Det lyder ikke særligt sexet sådan at skrive det sort på hvidt, men jeg trøster mig med, at vi helt sikkert ikke er de eneste, hvor tilværelsen lige nu ser sådan ud, og så er der en vigtig sandhed i, at alting har en ende. Også dagene med små børn man gerne vil hente tidligt. Lige pludselig går de i skole med lege- og fritidsaftaler, og vi kommer sikkert til at længes tilbage efter dagene, hvor børnene havde al tid i verden til at være sammen med os.

Med lillesøster på vej ser vi dog endnu ind i en årrække, hvor det helt sikkert ikke er tid, vi får mere af, så selvom det har en slutdato på et tidspunkt, er det vigtigt for os, at vi også her og nu gør os umage. Ikke hver dag, fordi #utopi, men heller ikke så sjældent, at vi pludselig ikke længere kan kende hinanden som kærester, og arbejdet med at finde tilbage måske vil være så stort, at det slet ikke lader sig gøre. Det er noget, jeg tænker meget over, for jeg ønsker for alt i verden ikke at ende dér.

Derfor har vi nogle spilleregler, kærestehacks om man vil, som vi prøver at navigere efter for at mestre kunsten stadig at være gode kærester, selvom vi er blevet forældre.

Det er ting, der fungerer for os, men eftersom vi allerede er forskellige og har forskellige privilegier, er det ikke sikkert det samme vil fungere for jer. Jeg håber alligevel, det kan give lidt inspiration til måde at gøre sig umage med parforholdet på.

Et loft for ugentlige aftaler

Det her klinger heller ikke sexet, men ikke desto mindre er det et noget, der i hverdagen gør en kæmpe forskel for os og vores overskud til hinanden. Da Nola kom til, var vi nemlig hurtige til at indgå en aftale om, at vi ville have et loft for de aftaler vi hver især har i løbet af en uge, for dermed at sikre at vi også ville få set hinanden.

Aftalen er, at vi hver må have to aften-aftaler om ugen, for dermed har vi som minimum 3 aftener sammen også. Og selvom en stor del af de aftener i dag måske nok bliver brugt på arbejde, betyder det stadig, at vi får set hinanden, og at der er tid til sniksnak henover skærmene.

I de uger, hvor vi ikke er lykkedes med at holde os til loftet for aftaler, kan vi tydeligt mærke, at lunten overfor hinanden er kortere, ligesom overskuddet glimrer ved sit fravær. Og det er ikke rart at være i for nogen af os.

At date i hverdagen

Det her, det fungerer virkelig godt for os. At date i hverdagen. En hurtig morgenmad ude i byen, når Nola er afleveret, eller en frokostpause sammen imellem arbejde og møder. Man bliver overrasket over, hvor meget man kan nå at føle sig som kærester på bare en time.

Det er selvfølgelig super priviligeret, at vi begge arbejder i byen, og til en vis grænse kan tilrettelægge vores arbejdstid fleksibilitet. Har man ikke den mulighed, er weekender nok vejen frem, eller måske eftermiddagsdates, hvis man har bedsteforældre eller andre der kan hjælpe med at hente i institution eller tage et par timer med ungerne i ny og næ. Det er vigtigste er at huske, at lidt har også ret, og en frokostaftale er bedre end ikke at kunne få kalenderen til at gå op med børnepasning om aftenen.

Weekendkærester

Det seneste år især, har vi dyrket at være weekendkærester. En weekend ud af kalenderen i ny og næ til bare at være kærester, til at se hinanden i øjnene og høre uforstyrret efter hvad den anden har på hjerte. Det er guld værd, og en kæmpe investering i hinanden og i hverdagen, hvor tiden ikke er den samme.

I den tidlige sommer havde vi det skønneste døgn på Lillero, i sommerferien en staycation på Hotel Otillia, i september checkede vi ind på Coco Hotel og om 14 dage kan vi se frem til en nat på Villa Copenhagen. Vi skiftes til at arrangere, og det er nærmest lige så stor en glæde at gøre sig umage med at planlægge et kærestedøgn, som det er at overraske den anden med daten.

Jer der også har børn, mon I gør noget særligt for at huske stadig at være kærester?

 • Reply
  Julie Koch
  21. oktober 2020 at 14:51

  Jeg kan nikke genkendende til mange af dine forslag! Herhjemme er vi begge sygeplejersker, med skiftende arbejdstider og derfor også rigtig meget logistik. Vi har siden vi fik vores datter i februar’18 haft en kæreste aften hver 14.dag. En aften hvor vi enten fik vores datter passet, eller arrangerede en date derhjemme hvor vi gjorde lidt mere ud af maden efter barnet sov. Det kunne også være film eller spil aftener. Jeg elsker de dates ❤️❤️

  • Reply
   merimeri
   22. oktober 2020 at 9:18

   Det er sådan en god ide med de der aftener, hvor man gør lidt ekstra ud af det, hvad end det er ude i byen eller derhjemme. Dejligt at høre I prioriterer det, især med den logistik jeg godt kan forstå fylder endnu meget hos jer med de skiftende arbejdstider ❤️

 • Reply
  Anna
  22. oktober 2020 at 6:50

  Rigtig godt indlæg! Jeg er gravid med mit første barn og termin til foråret, og dit indlæg giver helt sikkert inspiration til også at huske at være kærester, samtidig med at vi bliver forældre ❤️

  • Reply
   merimeri
   22. oktober 2020 at 9:19

   Tillykke med den lille forårsbaby på vej Anna ❤️ Og hvor er jeg glad for, du synes om indlægget. Det er nemlig vanvittigt vigtigt – altid, men især når man bliver forældre og al ens tid pludselig går med at være til rådighed for at andet menneske – også at huske på hinanden som kærester. Så længe man er opmærksom på det, tror jeg man er nået et rigtig langt stykke!

 • Reply
  Sarah
  26. oktober 2020 at 14:55

  Vi har to små, som først lige er begyndt at være trygge ved at blive passet af andre end os om aftenen. Derfor har vi indført hjemme-dates. Og mens den ene putter sørger den anden for, at der er “voksenaftensmad” (og vin selvfølgelig) til når børnene sover.. Men flere weekender væk er klart også noget, som jeg tænker vil gøre gode ting. En virkelig god idé at skiftes til at arrangere!

  • Reply
   merimeri
   29. oktober 2020 at 19:56

   Hvor lyder det bare som en fin måde at lykkes med noget kærestetid på, selv når omstændighederne med børn gør det lidt mere vanskeligt med datetid. Det vigtigste er jo heldigvis at gøre en indsats, hvordan den så end enter med at se ud ❤️

Kommenter