Hverdagsliv

HACKS TIL EN BÆREDYGTIG HVERDAG

16. oktober 2019

Vi snakker rigtig meget bæredygtighed og klimapåvirkning herhjemme. Og vi gør det på mit arbejde. I venindekredsen. Og på internettet. I større eller mindre grad virker det som om, at vi alle snakker bæredygtighed. Det optager rigtig mange af os, og vi bliver blæst bagover af budskabet om, at vi skal gøre mere. Men jeg fornemmer også, at rigtig mange har svært ved at gennemskue, hvad der er bæredygtigt, og hvad der ikke er. Mange opgiver måske helt at gøre noget, fordi hvis man ikke kan gøre det gennemført, kan det vel være lige meget? Den opfattelse er jeg ikke af, og jeg vil til hver en tid opfordre til, at man gør bare nogle små bæredygtige tiltag i sin hverdag, end slet ikke at gøre noget. De små skridt har det nemlig med at blive større, som nye vaner bliver til gamle rutiner.

Dette indlæg har derfor til formål at tippe jer om små nemme hacks til en bæredygtig hverdag. Ti af dem er tip til køb, der kan sikre, et lavere forbrug af plastik, papir, ligesom de kan reducere madspild og forbruget af engangsprodukter. Inden du dog farer ud og køber en masse nye ting for at blive mere bæredygtig, så husk lige at bruge op, hvad du har i forvejen. Det være sig alufolie, plastikfilm, fryseposer osv. Derudover har jeg også samlet en lang liste af gode bæredygtige ideer, som jer fik af en masse af jer søde følgere på Instagram, da jeg bad jer dele jeres bedste bæredygtige hverdags hack.

Så, lad os komme igang …

Ti køb til en mere bæredygtig hverdag

 1. Bees Wrap. Baseret på bivoks er dette produkt genialt som erstatning til folie eller plastikfilm, og de kan genbruges igen og igen.
 2. Økologisk bomuldskarklud. Istedet for de klassiske engangsklude der indeholder mikroplast, er det oplagt at gå over til bomuldskarklude der kan vaskes og genbruges i det uendelige. Endnu mere oplagt er det at strikke eller hækle dem selv, hvis du er ferm på fingrene. Vi bruger strikkede klude i køkkenet og istedet for vaskeservietter til Nola.
 3. Vaskbare rondeller. Slut med at smide vatrondeller ud hver dag, og gå istedet over til vaskbare rondeller, der vaskes rent i vaskemaskinen på 40 grader. De her fra Matas er som en bonus produceret i Danmark af producenter under socialøkonomiske forhold.
 4. Termo drikkedunk. At droppe engangs plastikflasten er et virkeligt nemt sted at blive mere bæredygtig. Istedet kan du vælge en termo drikkedunk, der kan gå i opvaskeren, og desuden holder kolde drikke kolde i op til 12 timer og varme drikke varme i op til 10. Producenten af flasken her donerer i øvrigt sammen med Økofamilien 100l vand til børn i Afrika gennem Unicef for hver solgte flaske.
 5. Sandwichtaske. Væn dig til at have en lille stofpose eller net i tasken, så du kan takke nej til plastic- eller papirposen om din snack to go, eller pakke maden uden brug af plastic hjemmefra.
 6. Skuresvamp uden mikroplast. Samme øvelse som engangsvaskekludene. Stop med at købe de klassiske farverige skuresvampe. Skuresvampen her fra Maistic er fri for mikroplast, og har i øvrigt en levetid der svarer til op mod 50 af de klassiske skuresvampe.
 7. Stålsugerør. Sig pænt nej tak til plastic sugerør, og hav istedet et stålsugerør i tasken.
 8. Silikonelåg. Istedet for folie eller plasticfilm over skålen med resten i køleskabet, kan du med fordel bruge disse strækbare silikonelåg.
 9. Multipose i stof. Til indkøbsturen er nettet her oplagt, fordi dets kraftige og vaskbare kvalitet, gør det oplagt til madvarer. Fx frugt og grønt eller brød hos bageren.
 10. Plasticbøtter til madopbevaringJeg elsker vores Sistema plasticbøtter, som gør, at madrester nemt og overskueligt får plads i køleskabet, ligesom vi bruger dem til Nolas mad, når vi er på tur, så vi undgår plasticposer. Uundværlige.

Jeres tip til bæredygtige hverdagshacks

 • Undgå madspild.
 • Tøm drikkedunke i blomster
 • Hav en balje i vasken eller bruseren til opsamling af vand, som efterfølgende kan bruges til at vande blomster eller skylle ud i toilettet
 • Gem det vand, der løber inden det bliver enten koldt eller varmt, og brug det til at vande blomster
 • Gem vandet fra babybadekarret og brug til det skylle ud i toilettet
 • Køb brugt på fx Trendsales, Reshopper, DBA, Facebook Marketplace
 • Undgå at flyve
 • Brug et eco-egg istedet for flydende vaskemiddel/pulver
 • Tag kortere brusebade
 • Genbrug plastikemballage fra kontaktlinser
 • Kog kun så meget vand i elkedlen, som du skal bruge
 • Drop store mængder af kød og erstat med linser (eller andet) og krydr med god øko bacon
 • Strik små bomuldsrondeller
 • Indfri flere kødfrie dage, og på køddagene vælg kylling frem for okse
 • Skift til et grønt energi(el)selskab
 • Brug kaffegrums og æggeskaller som gødning
 • Genbrug plastikposerne fra frugt, brød osv, og brug som bleposer istedet
 • Brug en shampoo bar
 • Lav en hjemmelavet deo. Fx efter opskrift fra NeoHippie
 • Brug stofbleer til babyer
 • Kompostering. Godt for miljø og for bedene i haven
 • Reply
  Julie Koch
  16. oktober 2019 at 12:50

  Dejligt skriv, og meget inspirerende. Noget jeg selv er på jagt efter er et genbrugeligt alternativ til bagepapir? Er der nogen her der kan hjælpe? 🙏🏻

  • Reply
   Astrid
   16. oktober 2019 at 13:30

   Man kan få underlag lavet af silikone du kan genbruge gang på gang 🙂 hvis du søger på google på “silikone bagepapir” eller “bagemåtte” bør de dukke op i forskellige størrelser, typer og priser

  • Reply
   Lullumut
   16. oktober 2019 at 21:58

   Ved godt det ikke svarer på dit spørgsmål 🙂 Men jeg bruger svanemærket. Det er bedre for miljøet. Og genbruger det gerne flere gange samt vender det rundt. Har desværre ikke haft held med det genbrugelige..

   • Reply
    Julie Koch
    17. oktober 2019 at 21:22

    Tak for jeres bud. Jeg har også prøvet dem i silikone, men jeg bager brød ved ret høj varme, og det fungere ikke med det i silikone, og alm. bagepapir bliver så varmt, at det smuldre efterfølgende. Men tak for jeres fine bud!

 • Reply
  Lullumut
  16. oktober 2019 at 21:56

  Har du selv prøvet bees wrap? Har hørt at maden kommer til at lugte og/eller smage funky 🙂

Kommenter