FREDAGSPOST

DEN STORE GUIDE TIL BYENS FASTELAVNSBOLLER

Jeg har – på ganske eget initiativ, bevares – påtaget mig den store opgave at spise mig igennem det københavnske udvalg af fastelavnsboller, for på den måde at kunne rapportere tilbage til jer, hvilke fastelavnsbolle-kalorier det er værd at gå efter. Et ganske vigtigt hverv, hvis jeg selv skal sige det. Og ikke den værste smagstest at begive sig ud på.

Det skorter ikke ligefrem på bagerbutikker i byen, så selvom guderne skal vide, at jeg virkelig har gjort en ihærdig indsats, da er jeg endnu ikke nået igennem hele udvalget. Og kommer det nok heller ikke. Indtil videre har jeg dog fortæret 7 forskellige slags, som jeg nu er klar til at berette om.

Kriterierne, jeg dømmer ud fra er følgende: (1) Smag, (2) Krumme og (3) Fyld. Og der gives karakter fra 1-6 hjerter.

Lad os komme igang ♥

Rein van Hauen

Fastelavnsbollerne fra Rein van Hauen er af den klassiske slags; en wienerbrødsdej fyldt til randen med creme eller skum og pyntet med sukker på toppen. Bollen slås op som prisvindende, men i hvilken test har jeg ikke kunne finde ud af. Og jeg kan allerede nu afsløre, at den heller ikke er vinder denne test.

SmagRvH byder på tre forskellige smage. En med vaniljecreme og stødt melis på toppen. En med hindbærskum og lyserød glasus og en med flødeskum og chokoladeglasur på toppen. I testen er skæres de alle over én kam, da fyldets nuancer til trods alligevel efterlader mig med et noget ensartet smagsindtryk. Som er til den meget fede side.

KrummeBollerne er sprøde og med en god krumme. Men det drukner desværre lidt i overfloden af fyld, og de blqiver derfor hurtigt bløde og kedelige.

FyldSom også allerede teaset lidt for under smags-kriteriet, så er det ikke fyldet man går ned på med RvHs fastelavnsboller. Men det burde man nok, for til min smag bliver det simpelthen for meget i længden, og jeg synes det er synd og skam at man ender med lysten til at skrabe noget af fyldet fra, for at kunne kæmpe sig igennem. Det sagt, er cremerne dog lækre og velsmagende med tydelige noter af henholdsvis hindbær og vanilje. Der er bare for meget af den.

Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥. Fire små stjerner lander jeg på, for ingen tvivl om, at det er en velbagt fastelavnsbolle. Oplagt som en dele-bolle, overfloden af fyld taget i betragtning.

Juno the Bakery

Den svenske pendant til fastelavnsbollen – Semlor – lader til at vinde mere og mere frem. Især hos byens histerbagere. Og med god grund, synes jeg. Den kan nemlig ét eller andet, sådan en kardemommebolle med remonce og flødeskum. Om den kan stå mål med de klassiske fastelavnsboller, som vi kender dem herhjemme, er vist en smagssag, men den har i hvert fald vundet ind hos mig denne sæson.

SmagSemlor bollen fra Juno balancerer kardemommesmagen til perfektion. Diskret uden at blive for underspillet. Lige som jeg foretrækker den.

KrummeVed første bid kunne jeg ikke gøre op med mig selv, om bollen var lidt til den tørre siden. Næste bid, hvor jeg fik bedre fat i fyldet, sparkede dog tvivlen til hjørnet, og man sætter pris på, at bollen er til den mere faste side, når fyldet er til den rigelige side, som det er tilfældet her.

FyldTung remonce, blød flødeskum og knasende mandler imellem. Det lyder som en heftig cocktail, og er det egentlig også. Men, og der er et men, for i modsætning til den danske flødeskumssag af en fastelavnsbolle, da skaber gærdejsbollen en virkelig god kontrast til alt det bløde og cremede, og i min optik ender fyldet derfor ikke med at blive til den overdrevne side, selvom det på papiret godt kunne lyde sådan.

Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥. Bare gør dig selv den tjeneste, at få den smagt. Jeg lover, at du ikke vil fortryde.

Hart Bageri

Hart Bageri, som er en nyvunden storfavorit herhjemme, byder også ind på fastelavnsbollebordet. Og det gør de med to af slagsen; en gammeldags og en cremebolle. Og jeg sneg mig selvfølgelig til at prøve dem begge.

Gammeldags fastelavnsbolle

SmagSprød bolle møder sød remonce og tung chokoladeglasur. Det opsummerer meget fint smagsindtrykket af denne bolle. Den tunge chokoladeglasur fungerer dog ikke for mig, og jeg synes næsten den bliver helt nougatagtig, hvilket for mig ikke hører hjemme her.

KrummeSom med alt andet brød fra Harts hånd, er denne også bagt til perfektion med sprød smør-krumme, og tydelige lag. Til min smag bliver den dog næsten for sprød når vi har at gøre med kategorien fastelavnsboller, som i min optik gerne må have lidt blødhed over sig, men det er nok en meget individuel smagssag.

FyldEn liflig remoncecreme som blender fint ind i bollen, og dermed gør, at den ikke bliver tør, som andre af testens gammeldags fastelavnsboller desværre mister point på bagkant af.

Karakter: ♥ ♥ ♥. Jeg havde store forventninger til bollen her, men desværre blev de ikke indfriet. Det er den tunge chokolade-coating, som fylder næsten hele toppen af bollen, der gør udslaget for mig, og er skyld i, at jeg desværre ikke kan give en højere karakter.

Creme fastelavnsbolle

SmagI modsætning til Harts gammeldags fastelavnsbolle, som blev for tung til mig, da imponerer versionen med cremefyld til gengæld. Stort. Smagsindtrykket er på en og samme tid let, luftigt, cremet, sødt og syrligt. Der bliver spillet på næsten alle tangenter, men på mirakuløs vis, slipper man virkelig godt afsted med det.

KrummeHeller ikke her er der en finger at sætte på brødets sprødhed, og op imod cremefyldet fungerer det godt her, at brødet er sprødt til den næsten hårde side, uden at grænsen til at være overbagt er i nærheden af at blive overtrådt.

FyldKlassisk vaniljecreme som smager hjemmelavet. Og himmelsk. Og som en herlig overraskelse gemmer der sig en lille klat liflig syltetøj under cremen, som giver et perfekt syrligt modspil til det fede og søde.

Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥. Jeg var i tvivl om jeg skulle give 5 eller 6 hjerter, men jeg er åbenbart den type anmelder, som ikke giver top-karakter, og vi lander istedet på fem store hjerter, og en opfordring til at slå din vej forbi Hart så hurtigt som muligt.

Emmerys

Emmerys byder også på gammeldags fastelavnsboller. Hele tre af slagsen, og jeg har selvfølgelig smagt på dem alle. Det bliver ikke på min vagt, at vi gør noget halvt, forstår I nok.

SmagTre smagsvarianter findes Emmerys gammeldags fastelavnsbolle i. En med hindbær, en med æble og en med chokolade. Og der er tydelig forskel på kvaliteten af de tre. Hvor dem med chokolade og hindbær næsten bliver lidt vamle og klæge, da er den med æble bedre balanceret i smagen i forhold til sødme og syre.

KrummeHelt klassisk gærdejsbolle uden stort ståhej. Og eftersom bollen har en anseelige størrelse, da bliver den næsten lidt kedelig i længden, lige på nippet til den tørre side.

FyldSom også anført under smags-kriteriet, da kommer den gammeldags fastelavnsbolle fra Emmerys i tre smagsvarianter. Den med hindbærremonce og lyserød glasur er tung og føles næsten kunstigt sød, den med chokoladeglasur har både remonce og en smule creme i, og også den bliver i min optik for sød. Æblevarianten med hvid glasur og nøddedrys på toppen var til gengæld et hit, og der var en bedre sammenhæng mellem fyldet og dej.

Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥. Var det ikke for æblevarianten, var vi landet på tre middelmådige stjerner. Men æblebollen er altså et hæderligt bud på en gammeldags fastelavsbolle, og bestemt en hyggestund værdig. De andre ville jeg springe over på.

Bageriet Brød

Testens anden Semlor-bolle. Men det er også det eneste, de to har til fælles. Bageriet Brøds bud på den svenske bolle, gør nemlig ikke noget imponerende væsen af sig i modsætning til den fra Juno the Bakery.

SmagHelt klassisk for sin kategori med en kardemomme-bolle som fundament, en kerne af remonce og en sød flødeskum som fyld.

Krumme: Det der fælder Semlor bollen hos Brød, er, at den desværre er til den tørre side. End ikke den bløde skum kan opveje den tørre og bastante bolle. Desværre.

FyldDen bløde flødeskum er der ikke noget i vejen med, men jeg savner flere nuancer i fyldet og remoncen er så diskret, at man næsten bliver i tvivl, om den overhovedet er der.

Karakter: ♥ ♥ . En skuffende fastelavnsbolle-oplevelse ledt på vej af den tørre bolle og fyld uden karakter.

Lagkagehuset

Jeg har prøvet Lagkagehusets flødefyldte fastelavnsboller tidligere år, og det er en tung og vammel affære, så i år besluttede jeg mig for at koncentrere mig om deres gammeldags bolle, som i store træk af er en fortsættelse af deres populære julebolle, der også er bagt med remoncefyld. Forskellen på de to er vist blot knasen på toppen, som fastelavnsbollen ikke har. Til gengæld er den bagt med en chokoladecreme sammen med remoncen.

SmagSmagen i sig selv gør egentlig ikke noget stort væsen af sig. Smagen af marcipan og chokolade. Men det er nu engang også en smagskombination der heller aldrig har skadet nogen.

KrummePå samme måde, som smagen ikke skiller sig ud på hverken godt eller skidt, da gør det samme sig gældende for bollen. Den er tæt i dejen, uden at være kompakt, mild og rund i brød-smagen, uden dog at efterlade noget rigtig indtryk.

FyldSom jeg skrev indledningsvis, da er det svært at se sig sur på en bolle der byder på chokoladecreme og blød remonce. Hvilket nok er derfor, jeg gerne spiser den gammeldags bolle fra Lagkagehuset. Det er dog lige på grænsen til, at chokoladefyldet bliver over the top, og jeg havde nok foretrukket chokoladestykker fremfor en decideret chokoladecreme, som det nærmere er tilfældet. 

Karakter: ♥ ♥ ♥. En fastelavnsbolle der hverken er helt god eller helt skidt. Er du ikke i nærheden af en af testvinderne, når fastelavnsbolle sulten opstår, da kan denne sagtens gå an … men, cykelturen til både Juno og Hart er altså afgjort den lille lækkersult værd. 

11 comments

 • Pernille

  Du mangler at teste Meyers. Den med flødecreme, æble og flomelis på toppen er fantastisk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • merimeri

   Har faktisk prøvet den gammeldags fra Meyers, og den var jeg temmelig skuffet over, så det har nok afholdt mig fra at teste deres cremeversion. Men godt at høre at den i det mindste ikke skuffer 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Jep, det er det 🙂 Velbekomme!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Man skulle bo i København med alle de lækre fastelavnsboller 😋

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • merimeri

   Ja, det er ikke småt med fastelavnsbollefristelserne her på egnen 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine Birckner

  Man skulle bo i Københav med alle de lækre fastelavnsboller 😋

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Du skal prøve den med flødecreme fra Bageriet i St. Pedersstræde. Den er luftig, sprød og vildt lækker vaniljecreme. En af byens gamle bagere, som bager til rimelige penge og uden, det er for hypet. Emmerys kan bare ikke bage. Alle deres ting er tøre og kedelige. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke opper sig, når der nu er kommet så mange bagere. De var måske en af de første til at bage surdej ligesom Meyers, men jeg går ærlig talt skuffet derfra hver gang især til de priser.
  Jeg syntes, at Junos semla var alt for bastant i krummen, (noget som kendetegner alle deres ting og gør, at jeg ikke helt forstår hypen omkring det sted) der var for lidt marcipan i og mandlerne var for groft hakkede. Dog var fløden luftig og i en tilpas mængde. Men har man været i Malmø og prøvet en svensk udgave, så kan de danske bagere godt gå hjem og lægge sig 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • merimeri

   Jeg er vild med at jeg ikke er ene om min fastelavnsbolle-begejstring! Godt tip med Bageriet i St. Pedersstræde Marie, den må prøves. Jeg er heller ikke til andet end croissanten hos Emmerys, den synes jeg til gengæld godt stadig de kan slippe hæderligt afsted med!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Du skal smage den gammeldags fra Andersen Bakery; det er klart den bedste af alle dem jeg har smagt hos de københavnske bagere. Og så synes jeg at at cremefastelavnsbollen fra Bodenhof er virkelig god! Ikke et bageri jeg køber noget andet hos, men fastelavnsbollen med creme har de styr på☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

   Hej Laura. Jeg vil lige høre, om det er der bageri på thorhavnsgade? Kunne godt bruge en god gammeldags til at peppe min tirsdag op 😄 På forhånd tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • merimeri

   Uh godt tip Laura. Måske jeg skulle begive mig en tur til Bryggen så! Hvis du alligevel kommer forbi Bodenhof i ny og næ, så må jeg til gengæld lige slå et slag for deres træstamme, som er ubarmhjertigt god!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

FREDAGSPOST